Connect with us

Hrvatska

PREMIJEROVA NAJAVA: Novi sveobuhvatan paket mjera za zaštitu od inflacije na sjednici Vlade idući tjedan

Objavljeno

-

Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je nakon redovite sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, da će Vlada novi paket mjera za zaštitu od inflacije donijeti idućeg tjedna, na sjednici 14. rujna, te pritom istaknuo kako će paket biti sveobuhvatan, ciljan i usmjeren na najugroženije i na taj način omogućiti građanima zadržavanje standarda.

‘Također, govorili smo i o problemu inflacije, osvrnuli se na podatke Državnog zavoda za statistiku. Danas smo održali radni sastanak na kojem je bio i guverner HNB-a. Čuli smo i njihovu analizu inflacijskih trendova i činjenicu da je taj kolovoz uvijek tijekom ljetne sezone donekle i specifičan mjesec zbog rasta potrošnje, ali i cijena, osobito na obali i u uslužnim aktivnostima, hrana, piće, smještaj, sve što je vezano za turističke djelatnosti i s njima povezane druge gospodarske aktivnosti što naravno pridonosi rastu inflacije”, rekao je premijer.

Istaknuo je da se  treba osvrnuti na činjenicu da su u mandatu ove Vlade, od 2016. do danas, realno plaće povećane za 20 posto u odnosu na inflatorne pritiske.

”Danas je prosječna plaća u Hrvatskoj 1.150 eura, a 2016., prije sedam godina, bila je 749 eura. To je 400 eura više nego tada. Također, povećali smo i minimalnu plaću. Inflacija je bila u 2022. nešto viša, no usporedi radi, prosječna neto plaća bila je primjerice od 2009. do 2016. povećana samo 45 eura. Dakle, povećanja plaća u našem mandatu, bilo da je riječ o minimalnoj, medijalnoj ili prosječnoj plaći, bila su puno veća nego u bilo kojem razdoblju prije”, kazao je.

Dodao je kako se na stranačkom sastanku također govorilo o ostalim aktualnim političkim temama poput današnjeg posjeta crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića. Raspravljalo se o nizu pitanja suradnje s Crnom Gorom, kao što su potpora Europskom putu Crne Gore i potpora rješavanju otvorenih pitanja koja su na dnevnom redu.

Riječi je bilo i o susretu s predsjednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Gracielom Gatti Santanom kojoj je premijer Plenković izrazio nezadovoljstvo odlukom u vezi ratnog zločinca Franka Simatovića koji pušten na privremenu slobodu. Također, na sastanku je izraženo i očekivanja da daljnja suradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove bude korektna, osobito kada je riječ o arhivima.

Vezano uz novi paket mjera, premijer je upitan hoće li se ići u nekakvim restriktivnim smjerovima u odnosu na dosadašnje mjere za one koji su neopravdano povisivali cijene.

”Mi ćemo izaći s paketom idući četvrtak, zato i razmatramo sve opcije. U svakom slučaju oni koji su iskoristili ovaj kontekst krize, koji su iskoristili kontekst povoljnijih cijena energenata, praktički zamrznutih kada je riječ o struji i plinu, nisu dobro postupili. Ovo je vrijeme kada se ipak očekuje veći stupanj društvene odgovornosti i solidarnosti. I zato je nama najvažnije da sačuvamo standard naših građana, i zato ovi paketi potpore upravo idu za tim da pomognu onima koji su u društvu najugroženiji”, odgovorio je Plenković.

Borba protiv inflacije

Upitan kakav je zaključak HNB-a vezano uz tvrdnje da su upravo veliki poduzetnici i veliki trgovci jedan od uzroka ovakve inflacije, Plenković je rekao kako vjeruje da će guverner nastupiti sam i komentirati situaciju s inflacijom te pritom podsjetio koje su mogućnosti različitih stupova vlasti u odnosu na inflaciju.

”Možemo se boriti protiv nje mjerama monetarne politike. Kad je riječ o inflaciji, to je primjerice povećanje kamatnih stopa, ovo što radi Europska središnja banka. Na taj način povećate cijenu novca, s time smanjite potražnju. Kad je smanjena potražnja, onda bi cijene trebale ići dolje. Drugi elementi su elementi fiskalne politike, ono što radi Vlada, a primjerice, jedan od načina je porez. Tako smo prošle godine uveli dodatni porez na dobit. U njega smo sa strane prihoda imali oko 235 milijuna eura. To je značajan prihod koji kasnije država može redistribuirati onima kojima je najpotrebniji, primjerice za naše umirovljenike. Tako je svaki paket od pet velikih paketa pomoći hrvatskim umirovljenicima, koji su obuhvatili oko 700.000 umirovljenika, bio vrijedan između 60 i 65 milijuna eura.”

Treća kategorija koju Vlada može donositi, a koja nije fiskalnog, nego administrativnog karaktera, jest ograničavati cijene pojedinih proizvoda što je Vlada do sada za jedan određeni skup temeljnih proizvoda i napravila što je omogućilo da cijene tih proizvoda ostaju fiksne.

”S druge strane, u tržišnom gospodarstvu pretjerano administrativno regulirati cijene, je u sukobu sa samim temeljima tržišnog gospodarstva i zato je važno da i tržište reagira. Ali itekako je važno da oni koji formiraju cijene vode računa o stvarnim troškovima u konačnici, inputima, maržama i svemu onome što to nosi”, dodao je premijer.

Na upit je li na sastancima o mjerama sudjelovao čelnik INA-e Frane Barbarić, odgovorio je da je sudjelovao na jednom sastanku prošlog tjedna.

”Bitno je da Vlada napravi paket, a da bi cijena struje građanima kao što je zadnjih dvije godine bila puno povoljnija od tržišnih, onda je HEP uključen”, kazao je.

Na novinarsko pitanje o smjenama Barbarića ili ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere ‘plin za cent’, ponovio je da rekao kako će mediji biti prvi koji će saznati odgovor.

Novinare je također zanimalo da li se na sastanku s crnogorskim predsjednikom Milatovićem razgovaralo o školskom brodu Jadran na što je premijer potvrdno odgovorio.

”Razgovaralo se o svim ključnim temama koje se tiču otvorenih pitanja, pa tako i o školskom brodu Jadran koji je simbol za mnoge koji su se na njemu obrazovali. Činjenica je da je zadnja matična luka tog broda bila Split i naš stav oko toga je nepromijenjen.”

Smatra da ta tema treba biti predmet detaljnih razgovora na razini ministara vanjskih poslova.

Početak školske godine
 

Povodom početka nove školske godine pitali premijera su novinari pitali kakav je on bio učenik, na što je rekao da je to bilo davno, ali i da mu je danas u školu krenula kćer, pa su joj tom prilikom zaželjeli puno uspjeha i znanja.

Kazao je da je jedna od glavnih tema na danas bio i početak škole, kao i da je ovo godina u kojoj hrvatski đaci imaju besplatan obrok u školama, prijevoz i udžbenike.

”To su tri ogromna postignuća u mandatu naše Vlade. Ulaganja u obrazovnu infrastrukturu idućih godina financirana iz NPOO-a, kada je riječ o školama, sportskim dvoranama i dječjim vrtićima dosegnuti će 1,7 milijardi eura. To će osigurati jednosmjensku nastavu, što znači više učenja, više boravka u školi, više dodatnih aktivnosti više znanja i dobra priprema naših mladih za buduća tržišta rada. To su temelji za kvalitetniji i dugoročno bolji obrazovni sustav”, istaknuo je Plenković.

O veleposlanicima i vanjskoj politici

Osvrnuo se i temu imenovanja veleposlanika rekavši da je Vlada željela pravodobnu rotaciju veleposlanika i pravovremeno je napravljena lista s imenima, predana je predsjedniku Zoranu Milanoviću kao sugestija.

”U jesen 2020. na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova sastavljena je potencijalna lista o ljudima koji bi mogli zauzeti neke diplomatske dužnosti. Predsjedniku nisu uručena napisana rješenja da samo potpiše, nego je data lista sugestija o potencijalnim kandidatima za neke dužnosti. On je to tada odbio i rekao da neće listu nego fifty-fifty. Podsjećam još jednom, pravilo fifty-fifty ne postoji, niti je bila ikada praksa. To bi značilo kao da imate dvije diplomacije – veleposlanike lojalne Vladi i one lojalne predsjedniku. To ne postoji nigdje, to nije normalno. Razgovarati o kandidatima i pregovarati podrazumijevalo se s naše strane, ali oni su ti koji su odbili. Nije Vlada ta, vidim da stalno plasira tezu da je nama stalo da se ništa ne mijenja. Pa kakva je to teza, kad smo mi 2020. sastavili popis ljudi koji je prije 3 godine trebao krenuti u proceduru da preuzme neke nove dužnosti”, istaknuo je.

Osim u formalnim pitanjima, premijer kaže da predsjednik ne surađuje s Vladom ni u “sadržaju” vanjske politike i da ignorira glavne vanjskopolitičke ciljeve.

“Jesmo li ostvarili strateške ciljeve dublje integracije – ulazak u eurozonu i šengenski prostor? Jesmo. Je li tome nešto pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li osigurali Hrvatskoj za razvoj 25 milijardi eura? Jesmo. Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li ostvarili enormne korake naprijed u odnosu sa SAD-om. Jesmo. Je li on tome nešto pridonio? Ja se ne sjećam. U BiH mi želimo osnažiti Hrvate, a on to radi na način da nerijetko vrijeđa druge narode u BiH i čini nam štetu i visokog predstavnika koji donosi odluke koje pomažu hrvatskom narodu naziva svinjarom. Mi imamo politiku potpore i solidarnosti s Ukrajinom, on ima godinu i pol dana čistog ruskog narativa…”, iznio je premijer dugu listu vanjskopolitičkih tema o kojima “Vlada govori jedno, a predsjednik drugo”.

Premijer je uvjeren da je politika njegove Vlade ispravna i da za Hrvatsku donosi konkretne političke, ekonomske, vojne, energetske rezultate.

“Mi imamo što pokazati, a što je njegova vanjskopolitička bilanca? Ja ne vidim nikakvu korist”, ocijenio je Plenković dodavši da će se u konačnici sigurno dogovoriti oko veleposlanika.

Dodao je kako se trenutačno o veleposlanicima ne pregovara s predsjednikom Milanovićem te da dogovor o veleposlanicima nije jedino pitanje u pogledu provođenja vanjske politike.

Izvor: Hina / Vlada

 

Hrvatska

Sve je veći broj prevara na tržištu nekretnina, policija otkriva: Obratite pažnju na ove znakove

Objavljeno

-

By

Policija često upozorava građane na razne oblike prevara, a prevaranti se služe raznim metodama kako bi iskoristili žrtvu. U ovom razdoblju dok cijene najmova stanova divljaju, prevaranti se služe i raznim oglasnicima za iznajmljivanje stanova, a žrtve nažalost, misleći da je u pitanju dobra prilika, uplate novac za koji ne dobiju – ništa.

O tome se u zadnje vrijeme pisalo i u raznim grupama vezanim uz najam stanova, gdje korisnici upozoravaju jedni druge na potencijalne prevarante. Iz policije su nam također potvrdili da je ove godine zabilježen porast prijevara u odnosu na lani.

“U devet mjeseci 2023. godine evidentirali smo ukupno 1.537 kaznenih djela Prijevara, a prošle godine u istom periodu 1452 kaznena djela”, kazali su nam iz MUP-a.

Iz policije pojašnjavaju da je prevara “radnja koja uključuje namjerno obmanjivanje, varanje ili manipulaciju drugih ljudi kako bi se stekla neka vrsta koristi, obično materijalne ili financijske prirode (kod osoba starije životne dobi to je najčešće novac). To može uključivati lažno predstavljanje, skrivanje informacija ili izvršavanje nečega što je suprotno očekivanjima ili prethodnom dogovoru.”

Savjeti policije

Već smo ranije pisali o prevarama vezanim za smještaj, a treba dodati da prevaranti posebno iskorištavaju situacije kada je povećana potražnja, primjerice tijekom ljeta kada je povećan broj turista, ali i u blagdansko vrijeme. Tako je primjerice žena u kolovozu skupo platila apartman u Rovinju, da bi po dolasku u grad shvatila da apartman – ne postoji.

njemačka policija je o tome ljetos upozoravala turiste koji idu na odmor na Jadran.

Spomenimo i slučaj muškarca koji je u Zagrebu navodno iznajmljivao stanove i uzimao pologe za iste. Zainteresirani iznajmljivači novac su uplaćivali bez da su pogledali stan, no ispostavilo se da je u pitanju prevara te da su oglasi bili lažni, a muškarac je završio u pritvoru.

“Savjetujemo građane da budu oprezni te da pripaze putem kojih oglasa, internetskih stranica ili društvenih mreža pronalaze smještaj. Dobro je provjeriti putem otvorenih izvora tko je vlasnik stana i je li to osoba koja ga oglašava. Ako ste u mogućnosti, osobno ili putem osobe od povjerenja, probajte provjeriti na samoj adresi iznajmljuje li se stan koji vas zanima. Preporuka je da ne šaljete novac nikome koga ne poznajete i razmislite biste li taj isti iznos novca dali nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Također preporučamo dodatan oprez kod uplata ili ostavljanja pologa za najam stana/apartmana putem poštanske službe odnosno organizacije za prijenos gotovog novca, a uplate su naznačene primateljima u inozemstvu ili brojevi računa nisu u bankama na području Republike Hrvatske, a za koje navodni iznajmljivači često zbog velike potražnje traže uplatu u cijelosti ili samo polog pod izgovorom velike potražnje za navedenu nekretninu, što je već navedeno kao dodatni razlog za detaljnije provjere”, savjetuju iz MUP-a.

Kako prepoznati prevaru?

Iz policije također navode da internet nudi razne mogućnosti prevarantima pri čemu oni “koriste lažne WEB stranice ili profile društvenih mreža prodavača ili pružatelja različitih usluga” kako bi namamili žrtve.

Kako ne biste nasjeli na prevaru, policija savjetuje da pripazite na ove glavne indikatore prevare:

Osnovni preventivni savjet koji želimo uputiti građanima je da prilikom ugovaranja usluge ne daju svoje osobne i bankovne podatke prije nego provjere vjerodostojnost podataka o identitetu oglašivača usluge odnosno osobe koja iznajmljuje stan.

Jedan od indikatora da je riječ o prijevarnom ponašanju je nespremnost tzv. najmodavca da zaključi pisani ugovor o najmu odnosno odgađanje njegovog zaključivanja pa svakako savjetujemo građane da inzistiraju na toj stavci. Također, indikator može biti i nerealna cijena najma, znatno povoljnija od stvarne tržišne cijene.

Također savjetujemo građanima da novac nikako ne uplaćuju pod pritiskom navodne potrebe za žurnošću (jer im je “najmodavac” predočio da postoji ogroman interes baš za taj stan) – dakle, provjerite da stan uistinu postoji, neka Vam osoba s kojom komunicirate predoči dokaz o vlasništvu odnosno dokumentaciju temeljem koje pruža uslugu najma i pokaže stan.

Obratite pozornost na svako neuobičajeno ponašanje osobe s kojom ugovarate najam stana, a ako ipak i postanete žrtva takvog kaznenog djela, prijavite to policiji na broj 192.

Kakva je kazna predviđena?

Kazna za prevaru ovisi o tome kolika je imovinska korist pribavljena i može se kretati od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Kazneno djelo protiv imovine, Prijevara iz članka 236. Kaznenog zakona, (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21), je djelo koje počini osoba koja s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovog članka pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zavora od jedne do osam godina. Ako je kaznenim djelom pribavljena mala imovinska korist, a počinitelj je išao za pribavljanjem takve koristi, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”, pojašnjavaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Većina Hrvata živi u vlastitoj nekretnini – znatno iznad prosjeka EU

Objavljeno

-

By

Pexels

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom građana koji žive u vlastitoj nekretnini, uz bok Rumunjskoj i Slovačkoj i Mađarskoj i znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju podaci statističkog ureda za 2022. godinu.

Na razini EU-a 68 posto stanovništva živjelo je lani u vlastitom domu, a 32 posto u iznajmljenom stambenom prostoru, utvrdio je Eurostat.

Najviši je udio građana koji žive u vlastitoj nekretnini bilježila Rumunjska, čak 93 posto. Slijedi Slovačka s 92 posto.

Na trećem je mjestu Hrvatska s 91 posto građana koji su lani živjeli u vlastitoj nekretnini, a na četvrtom Mađarska s 90 posto.

Vlasnici su lani bili u većini u čak 26 zemalja EU-a, uz Austriju s gotovo ravnopravnim udjelom stanara i podstanara.

Samo u Njemačkoj podstanari su u većini, od 53,3 posto.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Poznato je kolike će božićnice dobiti radnici u trgovačkim lancima: Jedan je daleko najdarežljiviji

Objavljeno

-

By

Eurospin svoje zaposlenike ove godine daruje božićnicom koja je najveća u sektoru prodaje robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Poznati trgovački lanac iz Italije odlučio je svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 500 eura, piše Danica.

Poznati talijanski diskonter koji prodaje samo svoje robne marke u Hrvatsku je stigao 2020. godine. Danas imaju 23 prodajna mjesta i oko 440 zaposlenih. Eurospin je izravna konkurencija njemačkom Lidlu i to je jako dobra vijest za potrošače, ali i zaposlenike koji rade u trgovini.

Najveći trgovački lanac Konzum svojim će radnicima isplatiti 226 eura božićnice. Lidl je objavio kako će njihova božićnica iznositi 335 eura, a Kauflandova je 322 eura.

Spar i Plodine još nisu objavili iznose kojima će svoje zaposlenike počastiti za nadolazeće božićne blagdane.

Prema dostupnim podacima, Spar je ranijih godina isplaćivao božićnice u iznosu od oko 250 eura, a lanjska božićnica u Plodinama iznosila je 333 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu