Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Jaka bura do srijede poslijepodne. Do kraja tjedna sunčano i vruće

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito, osobito duž obale. Ujutro će na jugu zemlje, a popodne mjestimice u unutrašnjosti biti prolazno umjerene, u gorju i povećane naoblake, no zadržat će se uglavnom suho. Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, a u drugom dijelu dana u postupnom slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu između 21 i 26, na moru od 26 do 31 °C.

U srijedu sunčano uz malu, poslijepodne u unutrašnjosti ponegdje i umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura većinom od 11 do 16, na moru između 19 i 24, a najviša dnevna od 26 do 31 °C, u gorju malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će sunčano, na moru i vedro, uz postupan porast temperature zraka. U četvrtak je na krajnjem jugu moguć lokalni pljusak. Umjeren sjeveroistočni vjetar na kopnu će slabjeti i okretati na istočni. Na Jadranu umjerena bura, u srijedu još i jaka, a u popodnevnim satima okretat će na slab do umjeren sjeverozapadnjak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“VI STE SVJETLO SVIJETA” / U lipnju trodnevni Seminar nove evangelizacije na Belafuži. Ovo su iskustva sudionika…

Objavljeno

-

By

Zajednica Molitva i Riječ podružnica Zadar poziva na trodnevni Seminar nove evangelizacije pod geslom: “Vi ste svjetlo svijeta” (Mt 5,14)

Voditelj je Ivica Lulić, vjeroučitelj sa drugim evangelizatorima iz zajednice. Seminar će se održati od 14 do 16. lipnja 2024.u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru.

Raspored je sljedeći:

Petak 19.00 – 21.00

Subota 8.30  – 13:00 s pauzama

Nedjelja 16.00 – 20.00 s pauzom

Sadržaj seminara, kao i cilj i struktura određeni su crkvenim dokumentima, a posebno dokumentom pape Pavla VI. “Evangelii nuntiandi”, zatim dokumentom pape Ivana Pavla II. “Catechesi tradendae”, “Ecclesia in Europa”, dokumentom hrvatskih biskupa ” Na svetost pozvani”(izd.HBK,2002.god.) te dokumentom i obrednikom “Inicijacija – red pristupa odraslih u kršćanstvo”. Bitan sadržaj evangelizacije nalazi se u posebnom priručniku, knjizi “Susret sa živim Bogom” prof.dr. Tomislava Ivančića.

Seminari omogućuju da se ponovo otkriju vlastiti kršćanski korijeni, dođe do iskustva susreta s Isusom Kristom, a to iskustvo donosi veliku promjenu života i snagu Duha Svetoga. Također, u evangelizaciji se naviješta, proglašava radosna vijest i pomaže Crkvi da bude svjedočka.

Ako se pitate zašto doći na jedan ovakav seminar, poručuju organizatori, najbolje će vam dati odgovor iskustva sudionika sa prošlih seminara:

Svaki moj korak u životu bio je potvrđen riječima na seminaru. Tada sam spoznala da sam Božja miljenica, i da ništa nije moje, baš ništa, sve mi je On poklonio. I tako me obradovala spoznaja da nisam uzalud ovdje: „Ti si odabrana i zovem te u zajednicu, da zračiš, da jačaš, prenosiš talente i ova svjedočanstva!“.K.T

Doživio sam kako me „Netko“ uzdigao iznad svega. Nakon prvog dana seminar uočio sam kako Bog komadić po komadić tereta skida s mojih leđa i oslobađa me svih tereta koje sam svjesno natovario na sebe, misleći kako to baš tako treba biti. Znao sam odmah da mi Duh Sveti priprema ulaz u slobodu. Drugi dan sam jako dobro čuo misao koju je izrekao voditelj: „Bog ne stvara kušanje, patnje, bolesti, ali ih dopušta ne bi li priveo čovjeka svojoj milosti.“ Ostao sam zapanjen i druge riječi kao da više nisam čuo. To je bila misao koja se u meni urezala, a ujedno mi je dala odgovore na mnoga moja pitanja i traganja. Bio je to biser zbog kojeg me Bog pozvao na ovaj seminar. – Mario. M

Iskustva preuzeta sa Hagio.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUKOŠANU ODRŽANI DANI MASLINE I ULJA / Šampion Peljuzice ulje Vojka Škopića iz Ugljana

Objavljeno

-

By

Organizatori i najbolje plasirani maslinari

Dodjelom nagrada i priznanja u sukošanskoj rivi, točnije na mulu Donje more, završena je šesta po redu manifestacija Dani masline i ulja Peljuzica.

U konkurenciji 28 ulja, šampionsko je ekstra djevičansko ulje OPG Škopić, vlasnika Vojka Škopića iz Ugljana.

Peljuzica 2024 – Šampion OPG Škopić

-Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali nagrada uvijek ugodno iznenadi, rekao je Škopić. Negovo  ulje od sorti coratina, bjelica i lastovka osvojilo je  102 od mogućih 110 bodova. Drugo mjesto pripalo je  Živku Mustapiću iz Opuzena, a treće Poljoprivrednoj zadruzi Dubrava iz Raštana Donjih.

Dobrila Dević, direktorica TZ Sukošan uručila je najboljima posebne nagrade. Prvoplasirani Škopić dobio je tresač za berbu maslina i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice, drugoplasirani Mustapić bačvu od 100 litara i mrežu za berbu maslina, a trećeplasirana PZ Dubrava bačvu od 50 litara i ručnu pilu.

Ulja prispjela na ovogodišnju Peljuzicu, kao i prijašnjih godina, ocjenjivala je  Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. – Iz poznatih razloga uzoraka je bilo puno manje nego lani. Ulja su senzorski u prosjeku slabijeg intenziteta voćnosti, gorčine i pikantnosti, ocjena je voditeljice panela Anastazije Milardović.

 U sklopu Peljuzice  u petak 24. svibnja u Domu mladeži Šime Martinović ( Šjor Šime Šparoga) održao je zanimljivo predavanje – radionicu o uzgoju divljih šparoga u masliniku.

Gastrokutak Renata Kraljeva

Spomenimo još  da je u završnoj večeri, u subotu 25, svibnja, na mulu Donje more  i ove godine održan sajam domaćih proizvoda i gastrokutak Renata Kraljeva koji je za ovu prigodu pripremio gulaš od teletine sa bižima i mladim krumpirima. Uz ukusne zalogaje  posjetitelji su uživali i u glazbi zadarske klape Kuntrada.  Uz: Vidimo se na Peljuzici 2025., svim  sudionicima, posebno organizatorima  Općini  Sukošan i TZ Sukošan  zahvalio se  inicijator ove manifestacije   Denis Protić, dipl. ing. agr.  poželjevši svima  uspješnu maslinarsku godinu. Uspješniju od protekle.

N.J./ Foto: Tz Sukošan

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERT U CRKVI SV. NIKOLE: Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar

Objavljeno

-

By

Poslastica za kraj pretplatničkog ciklusa sezone Koncertnog ureda Zadar! Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar izvest će svoj zapažen projekt Carmina Burana skladatelja Carla Orffa u aranžmanu Ane Krstajić, koji uključuje i djela G. GershwinaA. Piazzolle i grupe Queen. Koncert se održava u ponedjeljak, 3. lipnja u crkvi sv. Nikole u 20 sati. Ulaznice putem internetske prodaje su rasprodane, a ograničen broj bit će dostupan u fizičkoj prodaji 29. i 31. svibnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.

Stefan Milenković rođen je 1977. u Beogradu, u obitelji klasičnih glazbenika. Prvi nastup imao je s tri godine, a s orkestrom kad mu je bilo šest. Najmlađi je student koji je ikad diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu – imao je samo 19 godina – a profesionalni studijski program završio je na prestižnoj školi Julliard u New Yorku. Svirao je, među ostalim, za Ronalda Reagana, Mihaila Gorbačova i Papu Ivana Pavla II; surađivao s dirigentima kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel i Vladimir Fedoseyev.

Osim brojnih koncerata klasične glazbe, nastupao je s rock grupom Gorillaz, a ima i pet nominacija za prestižnu nagradu Grammy. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na Juilliardu kao asistent Itzhaka Perlmana, što je vodilo ponudi za profesuru na Sveučilištu Illinois, gdje je Milenković predavao od 2006. do 2021. godine. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu