Connect with us

Hrvatska

Stiže nova naplata cestarina: “Izabran model koji nema nitko u Europi”

Objavljeno

-

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u Novom danu je komentirao novi sustav naplate cestarina kao i kretanje cijena energenata nakon što je Vlada najavila novo poskupljenje goriva.

Govoreći o novom sustavu cestarina Goranko Fižulić je istaknuo da se nismo puno pomaknuli s mjesta. “HAC 30 posto prihoda troši na zaposlenike koji sjede u kućicama, tražio se model, sredstva za financiranje… Izabrali su model koji nema nitko u Europi – naplata u digitalnoj formi e-vinjeta, ali ne za vremensko razdoblje nego za prijeđeni kilometar”, rekao je.

Objašnjavajući što se sve zna o novom sustavu naplate napomenuo je da nigdje ne postoji takav sustav za sav promet.

“U Europi postoje tri modela naplate cestarina. Ne naplaćajuju se uopće kao u Njemačkoj za osobna vozila ili u skandinavskim zemljama; naplaćuju se putem naplatnih kućica kao u Italiji, Španjolskoj ili Portugalu; i model putem vremenske vinjete kao što imaju Švicarska, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, cijelo naše okruženje osim Italije”, rekao je Fižulić i dodao:

“Taj model je jednostavan, bazira se na to da odete na internetsku stranicu, kupite e-vinjetu za neko razdoblje i ona je vezana uz registraciju i bez zaustavljanja dolazite na destinaciju. Ako to funkcionira u desetak zemalja u našem susjedstvu, ako je jeftino i sigurno, Hrvatska je opet krenula nekim svojim modelom kao čuveni, prastari ENC i raspisala je natječaj koji košta sumanutih od 80 milijuna eura do 230 milijuna.”

Postavlja pitanje ako postoji model koji funkcionira, zašto Hrvatska ide svojim putom, posebno kad vidimo da je Slovenija s manje kilometara autocesta uspješnija.

Objasnio je i kako bi novi sustav trebao funkcionirati u praksi:

“Trebao bi se bazirati na računu koji imate kod HAC-a i preko kojeg se skidaju spredstva za prijeđene kilometre. To je za mnoge odvraćanje od korištenja autocesta jer čim to uključuje da morate imati račun s kojeg će se nešto skidati, što god bilo, već se nalazite u zoni nekomfora. Mogli smo primijeniti ono što funkcionira u susjedstvu, i to već godinama.”

Fižulić dodaje da nije pronašao primjer u svijetu da netko tako naplaćuje korištenje autoceste.

Odluka o najpovoljnijem povuđaču trebala bi biti donesena kroz koji tjedan, no Fižulić ističe da se na natječaj javilo 20-ak tvrtki s ogromnim rasponom ponuda – od 80 do 250 milijuna eura za isti posao. “To je čito siva zona u kojoj se luta. Ne vidim razlog zašto bi se Hrvatska trebala upustiti u avanturu naplate koju nitko dosad nije isprobao”, zaključio je.

“Ne vjerujem da će rasti cijene energenata”

Govoreći o cijenama energenata Goranko Fižulić je istaknuo da je električna energija danas tri do četiri puta jeftinija nego u kolovozu prošle godine. Plin je na cijenama iz kolovoza 2021. Nafta je na nivou 2018.

“Ni najveći optimisti od početka rata nisu mogli misliti da će tako brzo doći do stabilizacije”, rekao je.

Smatra da cijene neće rasti: “Ne vjerujem da će Vlada učiniti bilo što da poveća cijenu energenata u godini prije izbora. Gospodarski subjekti su korisnici 60 posto subvencija, a politika Andreja Plenkovića bazira se na tome da uzme Petru, Ivanu i Josipu, a kad je njma uzeo, da Petru. On uvijek zaboravi kazati da je nekome uzeo da bi nekome dao.”

Smatra da je to “etatistički pristup koji gledamo zadnjih šest, sedam godina” te dodaje da je “besmislen i svodi se na niz filipika koje premijer izgovara pred kamerama”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu