Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“SIGURNA ZEMLJA I DOBRA SEZONA” Župan Longin na sastanku s premijerom o turističkoj sezoni na području Zadarske županije

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednicima i ministrima sastao se u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora i županima.

U svom govoru, premijer Plenković zahvalio je predstavnicima turističkog sektora na njihovom radu i doprinosu hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Naglasio je da je smo ostvarenjem državnih strateških ciljeva – ulaskom u Schengen i europodručje otvorili novu stranicu hrvatskog turizma.Naveo je da u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, istaknuvši kvalitetu našeg turizma i u pogledu fisklizacije i prihoda.

Premijer je podsjetio da je Vlada u najzahtjevnijoj pandemijskoj godini prema svim segmentima hrvatskog gospodarstva, osobito prema turističkom sektoru djelovala brzo, cjelovito, i s nizom odgovora i mjera.

Na sastanku je bio je i župan Božidar Longin koji je ujedno i predsjednik TZ Zadarske županije. On je rekao kako u ovome trenutku sa sigurnošću možemo kazati  da se u slučajevima prijašnjih kriza turizam pokazao kao jedan od najotpornijih sektora, s relativno brzim povratkom na prethodne razine te iznio podatke za našu županiju:

“Trenutno u Zadarskoj županiji boravi oko 170.000 turista. Važno je istaknuti da Zadarska županija u prvih sedam mjeseci 2023. godine, s obzirom na okolnosti, ima dobru sezonu. Prvenstveno je razlog što imamo tradicionalne, vjerne goste koji dobro znaju našu destinaciju, znaju što ovdje mogu očekivati, i znaju da smo sigurna zemlja. S druge strane, Zadarska županija je u prednosti u odnosu na južnije županije jer je jednostavno bolje prometno pozicionirana i bliže gostima iz srednje Europe.”, rekao je župan Božidar Longin dodajući da u prvih šest mjeseci ove godine imamo 14 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu.

Župan Longin još je jednom od Ministarstva zdravstva zatražio hitno osiguranje dostatnog broja vozila u hitnoj medicini i sanitetskom prijevozu te preraspodjelu zdravstvenih timova u djelatnosti hitne medicine i objedinjenih hitnih bolničkih prijema za vrijeme turističke sezone. 

“Naime naša vozila prelaze više od 150.000 km, na isporuku novih se čeka 12-14 mjeseci te iako smo u posljednjih godinu dana naručili 17 vozila, isporuka će biti tek krajem 2023. godine. U ovom trenutku stanje voznog parka je takvo da nismo u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe u našoj županiji. Medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore, ali ni to ne može dugo trajati. Hitni prijemi bolnica (opći i pedijatrijski) su zatrpani pacijentima koje je nemoguće rješavati u tako kratkom vremenu. U srpnju je prosjek na OHBP-u u zadarskoj bolnici 250 pacijenata, a na pedijatriji 200.”, naveo je župan i rekao da 

 još jednom apelira  da Ministarstvo zdravstva hitno donese Odluku o preraspodijeli timova hitne medicine (ljudi i vozila) iz kontinentalnih u jadranske županije pri čemu bi jadranske županije osigurale  troškove smještaja članovima tima, a Ministarstvo zdravstva dodatak za odvojeni život za članove tima te Odluku o preraspodijeli zdravstvenih timova OHBP između kontinentalnih i jadranskih zdravstvenih ustanova za vrijeme turističke sezone.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu