Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“CVIĆE MOGA ŠKOLJA” / Na Ošljaku u nedjelju predstavljanje zbirke pjesama Aleksandra Valčića 

Objavljeno

-

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Udruga “Kreativa” iz Ošljaka, uz suorganizaciju Udruge “Kumbul” iz Ošljaka , pod pokroviteljstvom Općina Preko i TZ Preko,  priređuju promociju zbirke pjesama Aleksandra Valčića: “Cviće moga školja”.

Sudjeluju: Radomir Jurić, Vesna Sabolić, Teodora Vigato, Gabrijela Meštrović Maštruko, Mihovil Valčić, Branka Valčić, No Ordinary A Croatian/Slovakian Acoustic Country Trio.

Promocija će se održati na Jarini, kod Škole na Ošljaku, u nedjelju 30. srpnja 2023. godine, s početkom u 21:00.

(…)Cviće moga školja  pamćenje je na rano djetinjstvo provedeno na Ošljaku i životno putovanje barkom na jedra i vesla u Italiju, potom bijeg u Francusku i preko Pariza do New Yorka. U prvom dijelu nazočna je autorova sentimentalna vezanost za mikrokozmos zavičaja i njegov idiom pa je u prvom planu jezična stilska značajka zavičajnosti jer koristi organski idiom, potom se ističe emocionalna želja za osvješćivanjem zajedničkog identiteta predočavajući krajolik, običaje i prošlost. Pisati u egzilu metaforički znači biti izbačen kapsulom u vanjski prostor, a kapsula je njegov jezik. Ono što počinje kao osobna sudbina, intimna pustolovina, s jezikom u egzilu postaje sudbina, prije nego što postaje opsesija ili dužnost. Jezik je jedina, vječna domovina koju je prognanik ponio sa sobom. ( Iz recenzije Teodore Vigato)

Aleksandar Valčić rođen je 1934. godine na Ošljaku. Emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1960. godine gdje je veći dio svoga radnog vijeka proveo u ugostiteljstvu. Trenutno je u mirovini i živi s obitelji u New Yorku. Ovo mu je prva objavljena knjiga.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu