Connect with us

magazin

GLAZBENE VEČERI / Zadarski komorni orkestar otvara Dvořákov simfonijski ciklus

Objavljeno

-

foto: Glazbene večeri

Tea Kulaš i Nela Šarić

25. 7., 21 h, Crkva sv. Donata

Zbog bolesti jednog od izvođača neće se održati najavljeni program Bach + Bolling, pa će se zadarska orguljašica Tea Kulaš na ovogodišnjim Glazbenim večerima u Sv. Donatu u istome terminu predstaviti recitalom sa sopranisticom Nelom Šarić. Osim bogatim koncertnim karijerama, obje se glazbenice ističu i organizacijskim sposobnostima – Tea Kulaš kao osnivačica i umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala, a Nela Šarić kao umjetnička voditeljica Glazbeno-scenskog studija Arija gdje, pored redovite nastave, organizira seminare i koncerte. Na programu su djela Albe Vidakovića, Giulija Caccinija, Johanna Sebastiana Bacha, Pietra Mascagnija, Césara Francka, Franza von Suppèa, Krste Odaka i Maxa Regera. Koncert se održava u utorak, 25. 7. u s početkom u 21 sat u crkvi sv. Donata.

Hommage à Valter Dešpalj

26. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana, 27. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana

Središnji događaj Glazbenih večeri već niz godina čini koncert Zadarskoga komornog orkestra pod ravnanjem najvećega zadarskog dirigenta i u sve većoj mjeri najvećega sadašnjeg hrvatskog dirigenta Ivana Repušića. Neizostavan gost na ljetnim koncertima Zadarskoga komornog orkestra i maestra Repušića već je dugo violinist Roman Simović, glazbenik ukrajinskih i crnogorskih korijena s londonskom adresom i laskavom titulom koncertnoga majstora Londonskoga simfonijskog orkestra. Ovogodišnjim će koncertom Zadarski komorni orkestar pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića odati počast nedavno preminulom iznimnom umjetniku, međunarodno istaknutom violončelistu, komornom glazbeniku, pedagogu i glazbenom redaktoru Valteru Dešpalju. Od sviranja na prvim Glazbenim večerima u Sv. Donatu i 25. obljetnici zadarske Muzičke škole, preko dobrotvornih koncerata u Domovinskom ratu i nastupa uz Zadarski komorni orkestar do odgoja mladih gudača u renomirane glazbenike kroz festival Strings Only! i fenomen Cellomania, Dešpalj je osiguravao najvišu razinu umjetničkog doživljaja koju su Zadrani itekako prepoznavali.

Na programu je Violinski koncert u D-duru, op. 61 Ludwiga van Beethovena uz Romana Simovića kao solista, te Deveta simfonija u e-molu, op. 95, “Iz Novoga svijeta” Antonína Dvořáka, kojom Zadarski komorni orkestar započinje novi važan simfonijski opus nakon integralno izvedenih ciklusa simfonija Beethovena i Brahmsa.

Koncert se održava u srijedu, 26. 7. u 21 sat u crkvi sv. Krševana, a zbog tradicionalno velikog interesa publike organizira se dodatni termin koncerta dan poslije u isto vrijeme.

*

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja na info-pultu Providurove palače odvija se radnim danom od 11-13 i 19-21 te subotom od 11-13. Na dane koncerta blagajna od 20 sati seli na koncertnu lokaciju. Popust u iznosu od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina.

 

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik otkriva četiri “zdrave” namirnice koje čine više štete nego koristi

Objavljeno

-

By

Pexels

Niz čimbenika utječe na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a prehrana je jedan od najvažnijih.

Određene hranjive tvari koje dobivamo iz naše hrane su ključne kako bi naše tijelo funkcioniralo optimalno. S druge strane, neka druga hrana zapravo može imati štetan učinak, posebno kada se konzumira u velikim količinama.

No, s toliko puno opcija u trgovinama, nije uvijek lagano napraviti zdrav izbor.

Guru prehrane dr. Michael Mosley upozorio je da se određena hrana možda čini zdravom, ali zapravo može učiniti više štete nego koristi. Na ambalaži mnogih namirnica piše da imaju malo masti ili pak da nemaju “nezdrave” sastojke, ali to nije uvijek točno.

“U svijetu punom proizvođača hrane, s dosjetljivim marketingom i nedostatkom znanosti iza njihovih tvrdnji, često može biti zbunjujuće za shvatiti koja je hrana zapravo zdrava kada se krećete po trgovini”, napisao je dr. Mosley na svojem blogu.

Iako se reklamiraju kao zdravije alternative, dr. Mosley savjetuje da izbjegavate ove četiri namirnica: čips od povrća, posne verzije odnosno alternative s manje masti, zobene kaše iz vrećice i preljeve za salatu, prenosi Express.

Čips od povrća

Čipsevi od povrća se često smatraju zdravijim alternativama od tradicionalnog čipsa od krumpira. Međutim, dr. Mosley kaže da takvi proizvodi nemaju veliku hranjivu vrijednost. Tvrdi da nisu ništa bolji od običnog čipsa jer su prženi u puno suncokretovog ulja. Umjesto toga, preporučuje grickanje sirovog povrća, orašastih plodova, sjemenki ili hrane koaj je pogodna za crijeva poput kiselog kupusa i kimchija.

Niskomasne alternative

Posljednjih desetljeća alternative s niskim udjelom masti smatraju se jednostavnim rješenjem za mršavljenje. No znanstvena istraživanja su dokazala da punomasna hrana može biti dobra za nas. Proizvodima s niskim udjelom masnoće često su uklonjeni hranjivi sastojci te su puni šećera i aditiva kako bi nadomjestili izgubljeni okus.

“Studija koju su proveli istraživači sa stockholmskog instituta Karolinska pratila je prehranu 20 tisuća žena u razdoblju od 20 godina”, rekao je dr. Mosley. Studija je otkrila povezanost između konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda (mlijeka i sira) i gubitka težine. “Tijekom razdoblja od deset godina, žene koje su redovito konzumirale punomasno mlijeko imale su niži indeks tjelesne mase”, dodaje.

Instant zobene pahuljice

Kaše iz vrećice popularne su kao opcija za doručak koji se brzo priprema. Dr. Mosley upozorava da jedna zdjelica instant zobenih pahuljica može sadržavati do tri žlice šećera, budući da neki brendovi imaju čak 16 grama šećera po porciji.

Preljev za salatu

Iako su salate zdrav izbor, preljevi imaju značajnu količinu kalorija po porciji, a malo se ljudi zaista drži preporučene veličine porcije. “Također su prepuni aditiva koji im produljuju rok trajanja, zgušnjivača i drugih stvari  kojima jednostavno nije mjesto na vašem jelovniku”, upozorava dr. Mosley.

Zdravija alternativa bila bi napraviti vlastiti preljev koristeći jednake količine maslinovog ulja i balzamičnog octa ili soka od limuna.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Wine Vip Event u Zadru okupio vrhunske stručnjake i eno-gastro znalce

Objavljeno

-

By

U Zadru je uspješno održano sedmo izdanje Wine Vip Eventa upriličeno 22.veljače 2024. godine u ugodnom ambijentu hotela A’mare. Nakon izvrsnog odaziva struke i gostiju u Splitu, eno-gastro turneja je nastavila svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika usko vezanih za ugostiteljstvo i turizam.

Ova autentična i po mnogočemu jedinstvena priča, čak 34. event po redu u organizaciji agencije Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem njeguje tradiciju održavanja niz godina u kontinuitetu, podižući razinu kvalitete sadržaja i sudionika, a time i rastuće zanimanje publike upravo za ovakve manifestacije, koje objedinjuju kvalitetu, emociju i svrhu.

Wine Vip Event se održava u pet gradova diljem Hrvatske sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog

ugostiteljstva i turizma, nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Sudjelovanje na eventu je isključivo na pozivnicu, a dodatna posebnost je da se gostima omogućuje besplatan ulaz, brojne edukacije i predavanja, te stručne radionice (iznimka je Sake).

S fokusom na male proizvođače sa ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije održavanja eventa. Tako su u Zadru, među ostalima, svoju ponudu predstavili Bora vina, Florijanović vina, MAS VIN, likeri i rakije Paška priča te mnogi drugi, dok su međunarodnoj noti događaja pridonijeli izlagači poput destilerije Berryshka, Ščurek vina, te Radgonske Gorice.

Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, za koji se u Zadru tražilo mjesto više, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.

U nastavku je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorila o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima, Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge. Zatim je Franckov barista, Tomislav Mraović demonstrirao alternativne metode pripreme kave, a voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu, Iva Šetina je pojasnila sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel.

O bijelim vinima sa položaja Contarini (Viognier i Sauvignon Blanc), govorio je Antonio Degrassi iz istarske vinarije Degrassi, a dodatni bonus ovogodišnjem programu bila je ekskluzivna radionica o Sake-u – japanskom eliksiru života, pod vostvom renomiranog austrijskog sommelierskog prvaka Suvada Zlatića Suwija.

Event je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, uz niz partnera: Hrvatska turistička zajednica, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Obrtnička komora zadarske županije, hotel A’mare, Alexander Commerce i RB Auto  Renault

Uz profesionalnu priču, nastavljena je i humanitarna, a prikupljena sredstva su donirana Ligi protiv raka Zadar.

Idući tjedan se team Wine Vip Eventa seli na Kvarner gdje će 28.veljače 2024. godine u hotelu Bonavia biti održano riječko izdanje ove jedinstvene manifestacije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu