Connect with us

Hrvatska

Uvodi se novi sustav naplate na autocestama, poznato i koliko bi trebao koštati

Objavljeno

-

foto: VRH

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) su u utorak izvijestili da su za novi sustav naplate cestarine pristigle ponude 10 izvođača, a vrijednost tih ponuda kreće se u rasponu od 79,9 do 244,5 milijuna eura bez PDV-a.

Kako navode u priopćenju iz te državne tvrtke, početkom travnja raspisano je javno nadmetanje za izvođača “Elektroničkog sustava naplate cestarine“, a nadmetanje je bilo objavljeno u Europskom oglasniku javne nabave (Tenders Electronic Daily) i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina (EOJN). Ponude za izvođača radova javno su otvorene danas u 13 sati u HAC-u, a do roka za predaju ponuda pristiglo je njih 10.

Ponuda tvrtke Tahaluf AL Emarat Technical Solutions iz Ujednih Arapskih Emirata (UAE) vrijedna je 135,96 milijuna eura bez PDV-a, španjolske tvrtke SICE 244,5 milijuna eura bez PDV-a, kineske tvrtke CTFO JETON TECHNOLOGY CO 89,99 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja King ICT i norveškog Q-FREE NORGE 187,9 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja Ericsson Nikola Tesla; GRENOBLOISE D’ELECTRONIQUE ET D’AUTOMATISMES (G.E.A.); TransCore, LP; Multicom d.o.o. 219,7 milijuna eura bez PDV-a, zajednice gospodarskih subjekata SkyToll i TollNet iz Slovačke 79,9 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja Kapsch TrafficCom iz Beča i Spinne Traffic iz Osijeka 89,7 milijuna eura bez PDV-a, tvrtke Končar-Digital 96,8 milijuna eura bez PDV-a, turske tvrtke Tetra HGS Elektronik Sistemleri 99,1 milijun eura bez PDV-a te zajednice ponuditelja S&T Iskratel i Tecsidel 113,3 milijuna eura bez PDV-a.

Nakon otvaranja ponuda, kako su naveli iz HAC-a, slijedi evaluacija pristiglih ponuda, odnosno njihov pregled, ocjena i usporedba, a potom i odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.

Iz HAC-a podsjećaju da procijenjena vrijednost nabave novog sustava naplate cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj iznosi 100.000.000 eura bez PDV-a.Sredstava za uvođenje novog sustava naplate cestarine osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu