Connect with us

magazin

Istraživanje otkrilo pjesme koje najbolje utječu na vaše raspoloženje

Objavljeno

-

Istraživanje koje je 2015. godine proveo britanski proizvođač elektronike Alba donijelo je iznenađujuće rezultate o pjesmama koje garantirano podižu raspoloženje. Suprotno očekivanjima, popularni hitovi poput “Happy” Pharella Williamsa, “Shake it Off” Taylor Swift i Beyonceina “Love on Top” nisu zauzeli vrh liste. Rezultati su pokazali da se nijedna od navedenih pjesama nije istaknula kao najbolji izbor u pozitivnom utjecaju na raspoloženje.

U Albinoj anketi iz 2015., 2.000 odraslih Britanaca je zamoljeno da kažu koje su im omiljene pjesme za podizanje raspoloženja, prenosi Your Tango.

Uglavnom su navodili klasike poput Dancing Queen (ABBA), Good Vibrations (The Beach Boys) i Uptown Girl (Billy Joel).

Na samom vrhu liste, u skladu s većinom odgovora, našao se klasik grupe Queen, Don’t Stop Me Now.

Ako niste upoznati s opusom legendarne grupe Queen ili Freddieja Mercuryja, vjerojatno ste negdje čuli njihovu glazbu. We Are The Champions i Another One Bites the Dust često se sviraju na velikim sportskim događajima, Bohemian Rhapsody ovjekovječena je u klasičnoj komediji Wayne’s World, dok ste Crazy Little Thing Called Love sigurno čuli u reklami za Lay’s čips.

Rezultat istraživanja ne čude, s obzirom na to da su Queen jedan od najprodavanijih britanskih bendova svih vremena.

Njihove pjesme često se izvode na nogometnim utakmicama, tako da Britanci generalno imaju pozitivne asocijacije na Queen.

Neuroznanstvenik dr. Jacob Jolij, koji je analizirao podatke Albine ankete, rekao je da je Don’t Stop Me Now savršen primjer formule za podizanje raspoloženja. Pjesma ima brz tempo (oko 150 otkucaja u minuti), napisana je u durskom tonalitetu i ima pozitivan tekst.

“Iako je teško točno odrediti jednu pjesmu za ultimativno dobro raspoloženje, ono što možemo učiniti je identificirati specifične značajke pjesama koje ljudima podižu raspoloženje”, rekao je Jolij u intervjuu.

“Što više podataka imamo na raspolaganju, više možemo naučiti o tome kako glazba utječe na naše raspoloženje”, dodao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Muče vas mravi u domu? Evo kako ćete ih se zauvijek riješiti!

Objavljeno

-

By

Salmen Bejaoui / Unsplash

Povećanje temperature znači i da će mravi biti aktivniji. Mravi mogu prouzročiti mnogo problema u domu, ulazeći u ormare, hranu pa čak i u hladnjake i zamrzivače.

Profesionalno uklanjanje mrava može stajati i do 270 eura po tretmanu, ali postoji i nekoliko jeftinih rješenja. Chris Hutton, stručnjak za skladištenje podijelio je tri trika za uklanjanje ovih štetnika iz domova.

Ocat

Ocat je odlično rješenje za čišćenje i dok se može koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje prozora, također se može koristiti za odvraćanje štetnika – uključujući mrave.

‘Pošpricajte otopinu jednakih dijelova octa i vode oko ulaznih točaka, staza mrava i poznatih područja zaraze. To prekida njihove mirisne tragove i odvraća mrave od povratka’.

Esencijalna ulja

Određena eterična ulja, uključujući ulja paprene metvice, čajevca i citrusa, ‘prirodni su repelenti za mrave’, prema Chrisu. Ali, umjesto čiste upotrebe eteričnih ulja, stručnjak je predložio njihovo miješanje s vodom. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnih ulja s vodom i raspršite otopinu po svom domu. Usredotočite se na korištenje oko okvira vrata, prozora i ventilacijskih otvora odakle mravi najvjerojatnije ulaze.

Cimet

Sipanje mljevenog cimeta na ili oko staza mrava može poremetiti njihov miris što ih može spriječiti da uđu u domove, piše The Sun.

 
Nastavi čitati

magazin

Tri znaka čeka ljeto za pamćenje: Sreća, obilje i blagostanje dolaze pred njihova vrata

Objavljeno

-

By

Mnogi astrolozi vjeruju da će nadolazeće ljeto 2024. biti posebno sretno za ova 3 horoskopska znaka. U nastavku saznajte jeste li i vi među njima.

Nadolazeća ljetna sezona donijet će sreću za ova 3 horoskopska znaka, smatraju brojni astrolozi, a prenosi krstarica.com. Obilje i blagostanje dolaze im na vrata i konačno će im se otvoriti sve mogućnosti.

Evo tko se može početi veseliti!

Ovan

Ljeto za Ovna može biti vrijeme intenzivnih aktivnosti i osobnog rasta. Topliji dani jačaju njihovo samopouzdanje i hrabrost, što ih može potaknuti da budu još predaniji svojim ciljevima.

Ovnovi su poznati po svojoj strastvenoj prirodi pa bi ovo razdoblje moglo biti idealno za započinjanje novih projekata ili aktivnosti koje ih ispunjavaju. Tijekom ljeta bit će posebno inspirirani da preuzmu inicijativu u svom životu i naprave pozitivne promjene.

Jarac

Tijekom ljeta Jarci će uživati ​​u introspektivnom promišljanju i postavljanju temelja za budućnost. Kroz introspekciju i samoprocjenu, Jarci mogu otkriti nove načine za postizanje svojih dugoročnih ciljeva.

Ovo razdoblje može biti povoljno za razvijanje strategija i planova koji će im pomoći da ostvare svoje ambicije. Jarci su poznati po svojoj sposobnosti, disciplini i predanosti, pa bi ljetni mjeseci mogli biti vrijeme kada će svoju energiju usmjeriti na aktivnosti koje su u skladu s njihovim dugoročnim vizijama i ciljevima.

Vodenjak

Vodenjaci mogu doživjeti sreću tijekom ljeta kroz svoju sposobnost povezivanja s drugima na dubljim razinama i izražavanja svoje kreativnosti na različite načine. Ovo razdoblje pružit će im priliku za istraživanje novih ideja, upoznavanje inspirativnih ljudi i uključivanje u projekte koji odražavaju njihovu autentičnost i originalnost.

 
Nastavi čitati

magazin

Znanstvenici: U našem Sunčevom sustavu se možda krije divovski, deveti planet

Objavljeno

-

By

Pexels

Naš Sunčev sustav je prilično prometno mjesto. Postoje milijuni objekata koji se kreću okolo, od planeta, preko mjeseca, do kometa i asteroida, a svake godine otkrivamo sve više i više objekata (obično malih asteroida ili brzih kometa) koji Sunčev sustav nazivaju domom.

Astronomi su pronašli osam glavnih planeta do 1846., ali to nas ne sprječava da tražimo još.

U proteklih 100 godina pronašli smo manja udaljena tijela koja nazivamo patuljastim planetima, što je ono u što sada klasificiramo Pluton.

Otkriće nekih od ovih patuljastih planeta dalo nam je razloga vjerovati da bi nešto drugo moglo vrebati u predgrađu Sunčevog sustava.

Može li postojati deveti planet?

Postoji dobar razlog zašto astronomi provode stotine sati pokušavajući locirati deveti planet, poznat i kao “Planet devet” ili “Planet X”. A to je zato što Sunčev sustav kakvog poznajemo zapravo nema smisla bez njega, piše Science Alert.

Svaki objekt u našem Sunčevom sustavu kruži oko Sunca. Neki se kreću brzo, a neki sporo, ali svi se kreću prema zakonima gravitacije.

Što je nešto teže, to ima veću gravitaciju, a gravitacija planeta toliko je velika da utječe na to kako se stvari kreću oko njega.

To je ono što mi zovemo “gravitacijska sila”. Zemljina gravitacijska sila je ono što sve drži na tlu.

Također, naše Sunce ima najveću gravitacijsku silu od svih objekata u Sunčevom sustavu, i to je u osnovi razlog zašto planeti kruže oko njega.

Kroz naše razumijevanje gravitacijske sile dobivamo naš najveći trag za mogući Planet X.

Neočekivana ponašanja

Kada gledamo stvarno udaljene objekte, kao što su patuljasti planeti iza Plutona, otkrivamo da su njihove orbite pomalo neočekivane.

Oni se kreću po vrlo velikim eliptičnim orbitama, grupirani su zajedno i postoje na nagibu u usporedbi s ostatkom Sunčevog sustava.

Kada astronomi pomoću računala modeliraju koje su gravitacijske sile potrebne da bi se ti objekti ovako kretali, otkrili su da bi za to bio potreban planet najmanje deset puta veći od Zemlje.

To je prilično uzbudljivo otkriće, ali svi se pitaju – gdje je taj planet?

Znanstvenici diljem svijeta već su mnogo godina u potrazi za vidljivim dokazima Planeta X.

Na temelju računalnih modela, procjenjuje se da je Planet X najmanje 20 puta udaljeniji od Sunca nego Neptun.

Znanstvenici ga pokušavaju otkriti tražeći sunčevu svjetlost koju može reflektirati, baš kao što Mjesec noću sjaji od reflektirane sunčeve svjetlosti.

Međutim, budući da se Planet X nalazi tako daleko od Sunca, očekivano je da će biti vrlo slab i teško će ga uočiti čak i najbolji teleskopi na Zemlji.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu