Connect with us

magazin

RADNO LJETO / Bilosnićevo predstavljanje u Makedoniji, gostovanje u BiH, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj

Objavljeno

-

Na ovogodišnjem 38. Štipskom kulturnom ljetu 2023. godine, u utorak 18. srpnja, bit će predstavljena dvojezična (na hrvatskom i makedonskom jeziku) zbirka pjesama „Odisej na Petoj aveniji“ Tomislava Marijana Bilosnića.

Zbirka, u prijevodu Kirila Panajatova bit će predstavljena u OMC „Kiro Gligorov“ u Štipu, u organizaciji Štipskog kulturnog ljeta, OMC „Kiro Gligorov“ i Zajednica Hrvata u Štipu.

Zbirka istoga sadržaja tiskana je i u Rumunjskoj i Albaniji, a sadrži izbor pjesama iz Bilosnićevih zbirki ranijeg razdoblja, kao što su zbirke „Pred zavjesama“, „I društvo koje ostaje“, „Približavanje ptica“ i „Znaci za uzbunu“.

„Don Quijote na Petoj aveniji“ već je naišao na izuzetnu svjetsku književnu recepciju, pa su o njoj do sad pisali David Cortes Cabán (Portoriko), John Tischer (Meksiko), Michael White (SAD), Neil Leadbeater (Engleska) i Noélle Arnoult (Francuska). 

Poslije predstavljanja u Makedoniji, Bilosnić će gostovati u Bosni i Hercegovini, na već tradicionalnoj manifestaciji, na 22. Pjesničkom sijelu u čast don Juraja Gospodnetića, na Vidikovcu u Koritima. Potom Bilosnić kreće na višednevnu turneju po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

 

magazin

Psiholog otkriva: Što boja vašeg automobila otkriva o vama?

Objavljeno

-

By

Psihologinja je rasvijetlila intrigantnu vezu između boje automobila koji odaberete i vaše osobnosti, otkrivajući da bi vaš izbor boje mogao biti važniji i otkrivati više o vama nego što mislite.

Prilikom kupnje vozila, razmišljanja o marki, modelu i cijeni su najvažnija, kao i to je li vozilo benzinsko, dizelsko ili električno. Ali, boja je također ključna odluka koja odražava vaš osobni stav prema svijetu, piše Express.

Psihologinja Sophie Dearman, govoreći za Međunarodnu udrugu vozača, objasnila je značaj nijanse vašeg automobila, izjavivši: “Svaka boja iza sebe ima psihološku poruku. Iako ne traži svatko tko vozi crni auto moć, niti je svaki vlasnik crvenog automobila buntovnik, naše preferencije često odražavaju aspekte naše osobnosti i vrijednosti.”

Boja vašeg automobila može puno reći o vama kao osobi, ne samo o vašem ponašanju za volanom.

Crna: Elegancija i snaga

Crne automobile, koji čine oko 20 posto vozila na cestama, često biraju pojedinci koji su vole moć i kontrolu, rekla je Dearman.

Dodala je: “Također, može odražavati ukus za eleganciju, sofisticiranost i bezvremensku privlačnost.”

Bijela: Čistoća i optimizam

Bijeli automobili utjelovljuju vrijednosti kao što su čistoća, jednostavnost i optimizam.

Dearman je primijetila: “Bijela se smatra svježom i modernom, a odabir bijelog automobila može sugerirati napredan, inovativan duh.”

Siva: Praktična i odgovorna

Druga omiljena nijansa, siva, sugerira na vozača koji je praktičan i odgovoran. Nadovezujući se na ovu analizu, Dearman je rekla: “Sivi automobili dobro skrivaju prljavštinu, što je prednost za zaposlene ljude kojima je funkcija prioritet. Ova boja može otkriti nenametljivu, pouzdanu osobnost.”

Plava: Mirna i stabilna

Oni koji voze plava vozila vjerojatno su smireni i stabilni. Dearman je komentirala: “Odabir plavog automobila može ukazivati na opušten, miran temperament i sklonost dosljednosti i pouzdanosti. To je klasičan izbor koji može otkriti pojedinca koji voli tradiciju.”

Crvena: Strastvena i buntovna

Iako je manje uobičajena, hrabra nijansa crvene izaziva asocijacije na energiju, strast i “pomalo buntovnički duh”. Dearman vjeruje da se vlasnik crvenog automobila može smatrati “spremnim izdvojiti se iz gomile” i birati vlastiti put.

Zelena: Harmonija i ravnoteža

Zelena nije uobičajena boja za automobil, ali oni koji je odaberu vjerojatno su ljubitelji prirode, harmonije i ravnoteže. Dearman je dodala: “Ljubav prema vrtovima, parkovima i prirodi može se odraziti i izborom zelenog automobila.”

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Plesna udruga Gesta za Svjetski dan plesa

Objavljeno

-

By

Foto: Željko Karavida
 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 30. travnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Izgledno je da ćete i danas uživati u društvu osobe koju volite ili ćete se truditi osvojiti nekog do kog vam je stalo.
KARIJERA: Još se niste navikli da su prepreke srušene, pa se svako malo čudite kako radite lakše i bolje surađujete s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne komentirajte.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Bili mladi ili stari, bit ćete nesigurni i s nizom pitanja kamo sve ovo vodi. Od vas se traži veća doza tolerancije.
KARIJERA: Treba poraditi malo više, a još se tome niste prilagodili, pa ćete gunđati. Stisnite zube, organizirajte se i radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neravnoteža u krvnoj slici.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Neki će se spremati za važne riječi i u glavi će krojiti velik govor. Ne izražavajte još ono što mislite, ali možete to sročiti.
KARIJERA: Mnogi će se na radnom mjestu osjećati odlično jer ne samo da imaju lijep posao, nego su i odnosi s kolegama sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nikad nije gotovo.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Dvojit ćete oko toga koliko trebate popustiti i tu nećete nalaziti pravu mjeru. Sjetite se svojih ciljeva i što je to čemu težite.
KARIJERA: Na dnevnom redu će se naći moralne, pravne i krupno-organizacijske dileme. Vi ćete sve to morati početi rješavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmislite šetajući.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Nećete se dati smesti ako vas druga strana malo isprovocira. Dapače, iskoristit ćete to da još više učvrstite svoj odnos.
KARIJERA: Bit će vam potrebna dobra doza samokontrole da se oduprete iskušenju odustajanja od nekih vaših poslovnih planova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne posustajte.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Izražavanje vlastitog nezadovoljstva nije način da poboljšate osobne odnose ako u istom ne predložite i neka konkretna rješenja.
KARIJERA: Nekima će se činiti da im je sve unaprijed zacrtano, pa da nemaju mnogo prostora za manevriranje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Radite na sebi.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Zaintrigirat će vas jedna svakodnevna situacija jer ćete u njoj vidjeti golemi ljubavni potencijal.
KARIJERA: Zacrtajate onaj minimum koji profesionalno trebate odraditi i njega se držite. Sve preko toga je dobitak.
ZDRAVLJE&SAVJET: Možete izgladiti nesporazume.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Oni koji su možda meta raznih udvarača, danas će biti lako podložni njihovom utjecaju. Vezani će biti dobro.
KARIJERA: Dobro ćete surađivati sa svima, ali najbolje s mladim suradnicima ili s djecom. Bit će vam to i užitak.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dišite punim plućima.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se danas ponašati po onoj „Udri brigu na veselje“. Moguć je izlazak i ludi provod bez emotivnih ispunjenja.
KARIJERA: Otvaraju se nove mogućnosti suradnje, ali samo ako budete postupali profesionalno i odmjereno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite istraživati zdrav život.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Danas ćete se uspjeti izdići iznad briga i tuga koje vas muče. Bit će to pozitivan pomak i blago olakšanje.
KARIJERA: Osjećat ćete silnu želju i potrebu da prezentirate svoje sposobnosti, ali nećete još dobiti priliku za to. Malo pričekajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Ako vas je išta mučilo, danas ćete se s tim suočiti na zreo način. Možda nećete pjevati, ali ćete pametno komunicirati i riješiti problem.
KARIJERA: Pred vama su nove mogućnosti, ali da bi se u njoj upustili, prvo trebate riješiti jednu zaostalu stvar.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrodit ćete prolazni stres.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.04.2024.
LJUBAV: Partner će vas pozvati da izađete ili čak da odete na poludnevni izlet. Ako prihvatite, provest ćete se odlično.
KARIJERA: Vidjet ćete više nego drugi, ali trenutačno nećete moći mnogo učiniti da promijenite situaciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Povećanje opće vitalnosti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu