Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RADIONICE, IZLOŽBE, KONCERTI… / Od 22. do 25. lipnja u Pagu 12. Međunarodni festival Čipke  

Objavljeno

-

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak” u Pagu će se od 22. do 25. lipnja održati 12. Međunarodni festival čipke. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Ove godine zemlja partner je Mađarska, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

Službeno otvaranje 12. Međunarodnog festivala čipke održat će se u četvrtak, 22. lipnja promenadnim koncertom ulicama grada Paga u 19 sati, a ceremonija otvaranja započet će u 19.30 sati na Trgu Petra Krešimira IV. Nakon obilaska svih izložbenih prostora, posjetitelje će zabavljat grupa Providenca koja će održati koncert s početkom u 21 sat.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjeluje 70 čipkarica iz deset zemalja; Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske čiji će se izložbeni eksponati moći razgledati u prizemlju Kneževog dvora za vrijeme trajanja festivala, u jutarnjim satima od 9.30 do 12.00 i večernjim satima 18.00 do 22:00 sata.

Svi posjetitelji u istom vremenu moći će u gradu Pagu razgledati i Izložbu paške čipke Društva paških čipkarica ‘Frane Budak’ u Galeriji paške čipke na Trgu Petra Krešimira IV, Izložbu paške čipke „Neodoljiva tajna niti“ u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, Izložbu crkvenog ruha u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, izložbu čak šest čipkarskih društava  iz Mađarske i Hrvatske u Crkvi sv. Jurja, Izložbu dječjih radova „Moj Grad čipke i kamena“ polaznika dječjeg vrtića „Paški mališani” i stalni postav Etno kuće KUD-a Družina u ulici sv. Marije.

Osim izložbi na kojima će se posjetitelji upoznati sa bogatom kulturnom, vjerskom i tradicijskom baštinom Grada Paga organizirane su i radionice paške čipke, cijanotipije, izrade nakita te HAI radionice za djecu i odrasle izrade hrvatskih autentičnih igračaka. Radionica cijanotipije „Sunce i čipka” na rasporedu je u četvrtak, 22. lipnja s početkom u 16 sati, a HAI radionice izrade hrvatskih autentičnih igračaka održat će se u petak, 23. lipnja na Trgu ispred Gradske knjižnice u 10.00 sati za djecu, a u 17.00 i 18 sati za odrasle. Istog dana u 10 sati održat će se radionica izrade nakita Höveji Csipke Egyesület u crkvi Sv. Jurja, a u Atriju Kneževog dvora radionica paške čipke s početkom u 18 sati. U večernjem dijelu programa na Trgu Petra Krešimira održat će se modna revija zemlje partnera nakon koje će nastupiti klapa Cambi.

U subotu, 24. lipnja u vremenu od 9.30 do 12 sati u crkvi sv. Jurja održat će se demonstracija izrade mađarskih čipki. U 10 sati u istom prostoru održat će se radionica pletenja kose Höveji Csipke Egyesület, zatim u večernjim satima od 18 sati demonstrirati će se  izrada mađarskih čipki te održati radionica Čipka Mandala na trgu ispred Gradske kinjižnice.

Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala održat će se na Trgu Petra Krešimira IV u 20 sati nakon čega će nastupiti orkestar Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar iz Mađarske. U nedjelju, 25. lipnja u crkvi Marijina uznesenja održat će se sveta misa s početkom u 10.30 sati.

ORGANIZATORI: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag, Društvo paških čipkarica „Frane Budak“

POKROVITELJI: Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova RH, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije

ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

PROGRAM

ČETVRTAK, 22.06.2023.

16.00  Cijanotipija „Sunce i čipka“, radionica (Trg  ispred Gradske knjižnice)

SLUŽBENI DIO OTVARANJA FESTIVALA

19.00    Promenadni koncert

19.30    Ceremonija otvaranja  (Trg Petra Krešimira IV)

              Razgledavanje festivalskih izložbi

              Domjenak za uzvanike (Atrij Kneževog dvora)

21.00    Koncert grupe „Providenca“  (Trg Petra Krešimira IV)

PETAK, 23.06. 2023.

10.00  Radionica izrade nakita Höveji Csipke Egyesület (Crkva Sv. Jurja)

Radionica HAI – hrvatske autentične igračke (Trg ispred Gradske knjižnice)

10.00  Radionica HAI za predškolce                                              

17.00  Radionica HAI za odrasle

18.00  Radionica HAI za odrasle

18.00  Radionica paške čipke (Atrij Kneževog dvora)

20.00  Modna revija zemlje partnera (Trg Petra Krešimira IV)

21.00  Koncert klape „Cambi“ (Trg Petra Krešimira IV)

SUBOTA, 24.06. 2023.

9.30 – 12.00   Demonstracije izrade mađarskih čipki (Crkva Sv. Jurja)

10.00  Radionica pletenja kose Höveji Csipke Egyesület (Crkva Sv. Jurja)

18.00 – 20.00  Demonstracije izrade mađarskih čipki (Trg ispred Gradske knjižnice)

18.00 Radionica Čipka Mandala (Trg ispred Gradske knjižnice)

20.00 Podjela zahvalnica i zatvaranje (Trg Petra Krešimira IV)

21.00 Nastup orkestra Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar (Trg Petra Krešimira IV)

NEDJELJA, 25.06. 2023.

10.30 Sv. Misa, Crkva Marijinog Uznesenja  (Trg Petra Krešimira IV)

IZLOŽBE ZEMALJA SUDIONICA FESTIVALA (prizemlje Kneževog dvora, Trg Petra Krešimira IV)                                                     

Mađarska, Austrija, Bugarska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Belgija, Poljska i Hrvatska

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE DRUŠTVA PAŠKIH ČIPKARICA „FRANE BUDAK“ ( Galerija Paške čipke)

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE „NEODOLJIVA TAJNA NITI“  (Benediktinski samostan Sv. Margarite)

IZLOŽBA CRKVENOG  RUHA (Crkva Marijinog Uznesenja)

IZLOŽBA ČIPKI MAĐARSKE I HRVATSKE  (Crkva Sv. Jurja)

IZLOŽBA „MOJ GRAD ČIPKE I KAMENA“ – Radovi Dječjeg vrtića „Paški mališani“ (Gradska čitaonica)

STALNI POSTAV ETNO KUĆE KUD-a „Družina“ (Ulica Sv. Marije)

*Izložbe su otvorene od 9.30 do 12.00 i od 18.00 do 22.00

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu