Connect with us

Tech

OPREZ! Nova opasna prevara na Facebooku, hakirano više od 10 milijuna korisnika

Objavljeno

-

Online komunikacija odavno je postala naša svakodnevica. No, ponekad ne znamo tko se doista krije s druge strane ekrana, a to nas onda može skupo koštati.

Svi vjerujemo da nam naši bližnji ne bi poslali poveznicu koja sadrži opasni virus, no to se ponekad može dogoditi bez njihovog znanja. Postoji mnogo načina na koje hakeri vrlo uvjerljivo prevare ljude. Najnoviji primjer je hakiranje Facebook Messengera.

Kako prenosi McAfee, korisnici Facebooka već mjesecima nasjedaju na opasnu prevaru prilikom čega prevarantima predaju svoje podatke za prijavu. Naime, kada se žele prijaviti na svoj profil, korisnicima se prikaže lažna stranica za prijavu koja izgleda gotovo identična kao stranica za prijavu na Facebook, odnosno stranica koja kopira Facebookovo korisničko sučelje.

Korisnik tada ima dojam da je na pravoj stranici i potom upiše svoje podatke za prijavu, a njegova lozinka i korisničko ime šalju se hakeru koji zatim šalje istu vezu i lažnu prijavu korisnikovim prijateljima putem Facebook Messengera.

Od svakog korisnika koji klikne na tu poveznicu traži se da unese svoje podatke, a taj se ciklus stalno onda ponavlja. Stranica PIXM koju vode stručnjaci za umjetnu inteligenciju usmjereni na kibernetičku sigurnost procjenjuje da je na ovaj način prevareno više od 10 milijuna korisnika Facebooka.

Hakeri su u ovom slučaju upotrijebili tehniku za izbjegavanje Facebookovih sigurnosnih provjera. Kada korisnik klikne na poveznicu u aplikaciji Messenger, korisnika se preusmjerava najprije na legitimno web mjesto, a zatim ga ponovno preusmjerava na stranicu za krađu identiteta.

Na što treba paziti?

U pitanju je phishing prevara koju je teže otkriti zbog realističnog sučelja na stranicama za prijavu i činjenice da ove zlonamjerne veze naizgled dolaze od prijatelja i obitelji. Međutim, uvijek postoje ključne stvari na koje treba obratiti pozornost kada se suočite s ovakvim vrstama prijevare.

Nedostatak personalizacije – kada sumnjiva poveznica dolazi od prijatelja s kojim niste dugo razgovarali, to je znak za uzbunu. Uz to, provjerite je li pozdrav personalitiran ako dolazi od osobe s kojom se često čujete.

Čudan link – držite pokazivač iznad URL-a bez da kliknete na njega da biste vidjeli pregled veze. Ako izgleda sumnjivo, potpuno ga izbrišite. Za poveznice koje se šalju putem društvenih platformi provjerite odgovara li URL sadržaju poruke koja vam je poslana; ako ne – ne klikajte na poveznicu.

Pravopis – ako je poruka puna pravopisnih grešaka, budite jako oprezni, osobito ako takva poruka dolazi od osobe koja inače ispravno piše.

Traži se akcija – ako se od vas u poruci traži da reagirate odmah, da preuzmete nešto, ni slučajno nemojte kliknuti na to već samo obrišite poruku.

Na kraju, ako niste sasvim sigurni, najbolje da se toj osobi javite nekim drugim kanalom i upitate ju je li vam poslala takvu poveznicu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Znate li za ovaj trik? Baterija mobitela može potrajati i do 72 sata!

Objavljeno

-

By

Unsplash

Milijuni Androida imaju pristup značajci koja bi vam mogla olakšati život, ali neki ljubitelji gadgeta možda ni ne znaju da ona postoji.

Značajka se zove Extreme Battery Saver i osmišljena je za situacije kada vam treba što dulje trajanje baterije, piše The Sun.

To je dodatna razina štednje baterije, iznad standardne, koja već ograničava aplikacije i značajke.

Uz ekstremnu štednju baterije, vaš će telefon također pauzirati većinu aplikacija, isključiti više značajki i usporiti procese.

Međutim, neće isključiti osnovne značajke sustava kao što su aplikacije Telefon, Poruke, Sat i Postavke.

U službenom Googleovom memorandumu, tehnološki div napominje da može “pomoći vašem telefonu da baterija traje do 72 sata”.

“Ekstremna štednja baterije omogućuje isključivanje više značajki, pauziranje većine aplikacija i usporavanje obrade za još više vremena između punjenja.”

Da biste ga aktivirali, samo idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije.

Također možete odabrati koje će aplikacije i dalje raditi s aktivnom Ekstremnom štednjom baterije.

Za najveće uštede, htjet ćete dopustiti samo one aplikacije koje su vam zaista nužne.

Za podešavanje ovog popisa idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije > Osnovne aplikacije.

Kada uključite način ekstremne štednje baterije, većina aplikacija na vašem telefonu će se zaustaviti.

Moguće je poništiti pauziranje određenih aplikacija ako ih stvarno trebate koristiti.

Dodirnite pauziranu aplikaciju i tada ćete dobiti opciju za privremeno poništavanje pauze.

 
Nastavi čitati

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu