Connect with us

magazin

USUSRET FESTIVALU VINA ZADARSKE ŽUPANIJE / Poziv proizvođačima na sudjelovanje. Evo svih detalja…

Objavljeno

-

foto: TZ Ravni kotari

Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravni kotari i Udruga vinara Zadarske županije organiziraju 14. festival vina Zadarske županije “Vinfest Benkovac 2023”, u sklopu kojeg će se održati ocjenjivanje prijavljenih vina. Radi se o manifestaciji koja je vrlo brzo prepoznata kao jedna od najkvalitetnijih vinskih smotri u Republici Hrvatskoj, gdje se na jednom mjestu okupi ono najbolje što vinarstvo naše županije može ponuditi.

Pozivaju se svi zainteresirani proizvođači vina da od 12. lipnja (ponedjeljak) do 21. lipnja (srijeda) 2023. godine predaju svoja vina za ocjenjivanje u zgradu gradske uprave Grada Benkovca od 7,00 – 15,00 sati.

Za ocjenjivanje se mogu prijaviti vina na tržištu i vina u postupku proizvodnje. Poseban značaj je na autohtonim sortama Maraštini i Plavini koje će biti posebno ocijenjene izvan konkurencije s drugim vinima. Prigodne nagrade najuspješnijim vinarima biti će uručene na dodijeli 07. srpnja 2023. s početkom u 21h u hramu vinarstva Zadarske županije, Kaštelu Benković u Benkovcu uz svečanu večeru i prigodan zabavni program.

Za svako vino potrebno je dostaviti četiri uzorka (dvije za komisiju, jedna za svečanu večeru i jedna za Bukaru dan poslije) u bocama 0.75 l na kojima će biti vidljivi slijedeći podaci:

  • naziv proizvođača,
  • godina berbe,
  • sorta (sorte)

Svaki proizvođač po uzorku dostavljenog vina plaća naknadu od 20 EUR.

Za sve dodatne informacije, svi zainteresirani se mogu javiti na telefon 023/681-834 ili 091 526 3229.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Znate li da PVC prozore i vrata trebate namjestiti na “zimski režim”? Uštedjet ćete na grijanju

Objavljeno

-

By

Pexels

Jeste li već postavili svoje prozore na “zimski režim”?

PVC stolarija, pogotovo prozori i vrata, sve su češći izbor jer se lakše podešavaju i bolje održavaju temperaturu u stanu. No, tijekom montaže majstori zaboravljaju spomenuti dvije važne stavke, koje će vam sigurno biti od koristi ove zime.

Iako je to jednostavna stvar, mnogi ne znaju ili zaboravljaju da je podmazivanje rješenje za škripanje ručki ili mehanizma, te loše prianjanje prozora. Ako redovito održavate prozor, nećete imati potrebe zanovijetati majstora, prenosi City magazine.

Metalne dijelove poput šarki, brava i sustava za zaključavanje, kao i sve pomične dijelove prozora potrebno je održavati povremenim čišćenjem i podmazivanjem posebnim uljem, barem jednom godišnje.

Ne trebaju vam majstori da vam vrata i prozore na jesen postave na “zimski”, a na proljeće na “ljetni” režim. Jednostavno otvorite prozorsko (ili balkonsko) staklo i pronađite vijak na strani gdje je ručka te ga namjestite imbus ključem.

Okrenite vijak na bočnoj strani šarke prema unutra, čime se regulira sila pritiska okvira prozora,

Tijekom instalacije, majstori obično ostavljaju prozor u “standardnom”, srednjem “načinu”. Ako niste sigurni u kojem su “načinu” trenutno vaši prozori i vrata, jednostavno stisnite list papira staklom. Ako ga možete lako ukloniti, postavljeni su na “ljeto”, ali ako se zapne, onda su postavljeni na “zimu“.

Ipak, budite oprezni, nije preporučljivo ostavljati prozore i vrata u “zimskom režimu” cijelu godinu jer se značajno povećava opterećenje gume okvira pa će se brzo istrošiti i morat ćete zamijeniti dijelove prozora.

 
Nastavi čitati

magazin

Samo nas dva dana dijele od najboljeg mesnog festivala u Dalmaciji – Meat Me 5.0!

Objavljeno

-

By


Zadar u srijedu postaje epicentar okusa na kojem se spajaju vrhunsko meso, izvrsna vina i nezaboravna zabava!

Od 9. do 12. listopada, stara pijaca na zadarskoj Tržnici pretvorit će se u kulinarski raj za ljubitelje autentične dalmatinske kuhinje, ali i one inovativne s lokalnim sastojcima.

Festival Meat Me, koji se prvi put održao 2019. godine odmah je osvojio srca domaćeg stanovništva, ali i brojnih posjetitelja. Ove godine nas očekuje još bogatija ponuda mesnih specijaliteta, a svoj doprinos daju četiri najpoznatije zadarske mesnice: Paleka, Biloglav, Gobin i Lukin. One će, u suradnji s restoranima i lokalnim proizvođačima, osigurati najbolje meso provjerenog podrijetla. Među najistaknutijim sudionicima su i zadarski restoran Hedonist Dining & Hangout, konoba Martina s Dugog otoka te tvrtka Tabay, koji će svojim jelima oživjeti tradicionalne okuse Dalmacije i upoznati vas i s nekim novim, zanimljivim i dosad neisprobanim kombinacijama.

Među delicijama koje će posjetitelji moći kušati izdvajaju se jela poput janjetine, divljači te mnoge druge mesne poslastice pripremljene s lokalnim sastojcima poput: pačjih prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca, Vitello Tonnato, Ribollita….

Za dodatni gurmanski doživljaj, posjetitelji će uživati u vinskom i cocktail baru, uz besplatne vinske radionice i prezentacije maslinovih ulja – nezaobilaznog dijela mediteranske kuhinje.
Zadarski festival također ima humanitarnu notu, jer dio prihoda od prodanih porcija ide u dobrotvorne svrhe. Svi posjetitelji imat će priliku uživati u specijalitetima po pristupačnim cijenama, čineći ovu manifestaciju dostupnom svima koji vole dobru domaću spizu.

Meat Me nije samo gastronomija – tu je i bogat zabavni program! Glazba DJ-eva održavat će atmosferu veselom svakog dana, a očekuju nas i tri velika koncerta: u četvrtak će pozornicu zauzeti Lucija Marcelić & Pink Noise, petak je rezerviran za zagrebački band Swingers, dok će u subotu otvorenu pozornicu na pijaci zatresti Kuzma & Shaka Zulu svojim energičnim nastupom kojeg Zadani toliko vole.

S festivalom Meat Me, Zadar ponovno potvrđuje svoj status jedne od najvažnijih gastro destinacija u Dalmaciji. Stoga, pripremite se za tri dana ispunjena okusima, glazbom i dobrim vibracijama – vidimo se na najboljem mesnom festivalu!

 
Nastavi čitati

magazin

Je li jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti? Evo što kažu stručnjaci

Objavljeno

-

By

Pixabay

Jesen je tu, temperature lagano padaju i lišće mijenja boju. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: ‘Jeste li već upalili grijanje?’

Neka kućanstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. No, što se tiče korištenja centralnog grijanja, je li istina da ako cijeli dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, kako piše LADBible.

Stručnjaci sugeriraju da je ostavljanje grijanja na laganom tijekom cijelog dana kako biste uštedjeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj razini, a energiju ćete trošiti cijeli dan u usporedbi s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebat će vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje.

Stoga savjetuju korištenje tajmera. To omogućuje da se grijanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše željeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti isključiti.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grijanje doma je otkriti gdje toplina izlazi iz njega. Ako je dom dobro izoliran, potrošit ćete manje energije bez obzira na to ostavljate li grijanje cijeli dan ili koristite timer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu, prenosi Večernji list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu