Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“APSTRAKTNA UMJETNOST MIRÓ I BANKSY” / Performans u Providurovoj Etnološkog odjela NMZ i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Objavljeno

-

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar pozivaju na PERFORMANS – APSTRAKTNA UMJETNOST MIRÓ I BANKSY

Idejni i stručni koncept, mentorica, kustosica: Marija Šarić-Ban

Mentorice ŠPUD: profesorice Kate Prskalo, Sandra Bačić, Jelena Franulović, Marta Tokić, Vlatka Prtenjača, Lea Ljuba Kocijan

U POLIVALENTNOJ  DVORANI  PROVIDUROVE PALAČE U SRIJEDU, 7. LIPNJA 2023. U 18h 

Koreografija performansa : Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić

Trajanje performansa: 60 min.

Performans izvode plesačice, članice Zadarskog plesnog ansambla i učenici ŠPUD- a.

“Performansom predstavljamo učeničke ideje, koncepte, kreacije koje su oblikovane u sklopu projekta Kako nas muzej pokreće; APSTRAKTNA UMJETNOST  MIRÓ I BANKSY, EMA 2023., na stručnim radionicama namijenjenim učenicima škole Primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar.  

Projekt je osmišljen u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, u Dizajnerskom studiju EO – NMZ (u razvoju).

Tema i inspiracija projekta i u njemu stručne radionice (time i performansa i izložbe) je moderna umjetnost, apstraktna umjetnost J. MIRÓ te ulična umjetnost Banksya. Izborom teme i djela navedenih autora, istraživali smo na području likovnih i scenskih  umjetnosti. Projekt tematizira kazališni kostim u inscenaciji i u promijenjenoj funkciji, tijelo u pokretu u kostimu u galerijskom prostoru, crtež i kostim  kao izložak u galerijama i muzejima. Učenici su prema analizi umjetničkih djela Miroa i Banksya, ostvarili svoju umjetničku interpretaciju, djelo od ideje do realizacije. Krajnji rezultat radionice: idejni koncept, skice, grafike, tisak, šablone, kostimi – odjeća – skulpture itd.

Likovne tehnike: crtačke, zračni kist, kolaž, asamblaž, reciklaž (različita odjeća, torbe, cipele, karton, papir novinski, pakpapir i dr. otpadni materijal), multimedija. Umjetnički pravci: moderna – postmoderna: pop art, op art, ready- maid, konceptualizam, kubizam, nadrealizam, performans, avangarada….

Rezultat projekta je izložba i modni- performans, kako predstaviti svoje djelo, „ŠTO I KAKO?“  Projektima vezanim uz izložbe Narodnog muzeja Zadar tematiziramo muzej kao mjesto susreta i prenošenja znanja i kreativnosti, uz razvoj stručne edukacije i očuvanje kulturne baštine. Rezultat radionica i njihov sastavni dio je proces nastajanja  izložbe i prezentacija kroz umjetničku formu performansa.

Sudionici projekta: 49 učenica/ka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar.

Odjeli : GRAFIČKI DIZAJNER, SLIKARSKI DIZAJNER, DIZAJNER ODJEĆE, DIZAJNER TEKSTILA, ARANŽERSKO-SCENOGRAFSKI DIZAJNER, FOTOGRAFSKI DIZAJNER

Nakon performansa rezultat radionica biti će predstavljen izložbom crteža, plakata, grafika i scenskih kostima u prostoru ophoda (foajea i staklenih niša) Kneževe palače u periodu od 14. do 23. lipnja. 2023.

Jedan od ciljeva ovog  izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi”, priopćeno je iz NMZ.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Tragičan kraj potrage, pronađeno tijelo nestalog muškarca

Objavljeno

-

By

U moru kod Paškog mosta noćas je nestao 29-godišnji ribar nakon što se prevrnulo brodica u kojoj su se nalazila četvorica mladića. Tri su se uspjela spasiti, a tijelo četvrog pronađeno je u subotu kod Paškog mosta na osam metara dubine, javlja Zadarski list.

Kako neslužbeno doznaje Zadarski list, četvorica mladića isplovila su sinoć iz naselja Rtine. Do nesreće je došlo kod Rta Tanka nožica, kada se prevrnula brodica, a mladići su pali u more.

Podsjetimo, ovo je već drugi slučaj nestanka ribara u Zadarskoj županiji u svega nekoliko danas. Već peti dan traga se za ribarom koji je nestao u Vrsima nakon što je išao podići mreže.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

12. PROSINCA / U prodaji ulaznice za božićni gospel koncert u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

HNK Zadar najavljuje nadolazeći  BOŽIĆNI KONCERT koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 20 sati.

Božićni gospel koncert Hrvatskog narodnog kazališta Zadar donosi pravo blagdansko ozračje i radost svim ljubiteljima glazbe. Pridružite nam se na nezaboravnom glazbenom doživljaju uz izvođenje najvećih božićnih gospel hitova u izvedbi američkog sastava GOSPEL VOICES FAMILY.

Ulaznice su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/gospel-voices-family-usa-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628208/event.html i na blagajni HNK Zadar ( subotom od 11 do 13 sati, a radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.)

Cijena ulaznice iznosi 15 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / U ponedjeljak u HNK Zadar hit komedija “Kako druga polovica voli”

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 11. prosinca u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte hit komediju Satiričkog kazališta Kerempuh, KAKO DRUGA POLOVICA VOLI u režiji Filipa Detelića.

IGRAJU: Filip Detelić,  Nataša Kopeč, Mia Anočić Valentić, Marko Hergešić, Josipa Anković i Matija Šakoronja.

Kako druga polovica voli je komedija jednog od najplodnijih i najizvođenijih suvremenih dramskih pisaca – Alana Ayckbourna koji je napisao preko 80 kazališnih djela te osvojio najuglednije kazališne nagrade.

Ovaj suvremeni vodvilj, u brzom ritmu, uz upečatljive karaktere i niz komičnih obrata, vodi junake predstave u kaos iz kojeg će se uzalud pokušati izvući, propadajući sve dublje u živo blato svojih ljubavnih odabira.

Ova predstava  koja osvaja publiku gdje god da se izvodi, propituje čvrsto zadane društvene norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavnu vatru.

Koliko smo uopće originalni i neponovljivi ili živimo u strogo utabanim stazama vrteći se u krug kao zamorci noću u svojim sumornim kavezima?

Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

Ulaznice za predstavu su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/kako-druga-polovica-voli-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628294/event.html

i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

https://www.hnk-zadar.hr/hr/predstava/kako-druga-polovica-voli/344

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu