Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POKUPIĆ/PAVLOVIĆ/GUBAIDULINA / “Preobrazba ili priče o ljubavi i čežnji” u Kneževoj palači

Objavljeno

-

Tri istaknute glazbene umjetnice, mezzosopranistica Renata Pokupić, klarinetistica Marija Pavlović i pijanistica Julia Gubaidulina, okupljene u nesvakidašnjem komornom sastavu, u sjetnoj atmosferi ljubavnih i čeznutljivih raspoloženja izvest će djela L. Spohra, W. A. Mozarta, G. Meyerbeera, R. Schumanna, F. Schuberta, kao i Dore Pejačević (1885. – 1923.), i to u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica smrti značajne hrvatske skladateljice. Koncert se održava u utorak, 6. lipnja u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru. Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, subotu od 11 do 13 sati, te u nedjelju i ponedjeljak od 11 do 13 i od 18 do 20 sati.

Mezzosopranistica Renata Pokupić za iznimne je uspjehe i doprinose u hrvatskoj kulturi te za promicanje hrvatske kulture u svijetu odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je nagrade Orlando koju dodjeljuju Dubrovačke ljetne igre i Hrvatska radiotelevizija, Nagrade Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, brojnih nagrada s međunarodnih pjevačkih natjecanja: Ondina Otta (Maribor), Dvořák (Karlovy Vary), Mozart (Salzburg), Competizione dell’ Opera (Dresden). Najveći međunarodni uspjesi uključuju nastupe u Covent Gardenu i Kraljevskoj operi u Londonu, Operi u Los Angelesu, Čikaškom opernom teatru, Washingtonskoj nacionalnoj operi, Flamanskoj operi, Frankfurtskoj operi, Operi u Lyonu. Nastupa s vodećim dirigentima današnjice: Kurt Masur, Kazushi Ōno, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie i Paul McCreesh, uz orkestre među kojima su Gulbenkijanski orkestar u Lisabonu, Škotski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Melbournea i Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina. Snima za Naxos, BBC Opus Arte i Hyperion Records, a od 2003. najizvođenija je hrvatska umjetnica na Trećem programu radija BBC.

Renomirana klarinetistica Marija Pavlović dobitnica je brojnih nagrada, u koje se ubrajaju Nagrada Yamaha; Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladoga glazbenika godine; prva nagrada na međunarodnom natjecanju AudiMozart u Roveretu (Italija); Nagrada Poulenc na međunarodnom natjecanju Ibla Grand Prize u Ragusi (Italija). Album koji je snimila s pijanisticom Martinom Filjak nagrađen je trima nagradama Porin (za produkciju, snimku i za najbolji album klasične glazbe) 2011. godine. Iste godine, na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama dodijeljena joj je nagrada Orlando za solistički nastup s Komornim orkestrom milanske Scale. Kao solistica surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima (Montrealski i Briselski komorni orkestar, Flandrijski simfonijski orkestar, Gli Archi Scaligeri, Haydnov orkestar iz Bolzana i Trenta, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a i drugi). Do sada je surađivala s mnogobrojnim dirigentima (Valerij Gergijev, Yannick Nézet-Séguin, Stanislav Kochanovsky, Ben Gernon, Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Rudolf Barshai, Alan Buribayev, Marc Albrecht, Cristian Măcelaru, Philippe Herreweghe i drugi). Godine 2018. postaje rezidencijalna umjetnica Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i umjetnička voditeljica festivala komorne glazbe Stradun Classic. Od 2021. gostujuća je profesorica na Kraljevskoj akademiji u Antwerpenu.

Julia Gubaidulina rođena je u Kišinjevu (Moldavija) u obitelji uglednih glazbenika. Klavir je počela svirati u dobi od četiri godine, a svoj prvi veći uspjeh postigla je kao dvanaestogodišnjakinja, nastupivši uz orkestar Moldavijske filharmonije. Na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu u Rumunjskoj osvojila je prvu nagradu (1993.), a kao solistica osobito se iskazala osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Moldaviji (1997.) te treće nagrade na Međunarodnom natjecanju Citta di Sulmona u Italiji (1999.). Dobitnica je nagrade UNESCO-a za posebna umjetnička postignuća. Nastupala je uz vodeće simfonijske orkestre te je pod ravnanjem uglednih dirigenata (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Barome) izvela niz klavirskih koncerata Bacha, Beethovena, Brahmsa, Francka, Schumanna, Ravela, Rahmanjinova i Skrjabina. Godine 2000. preselila se u Sarajevo, gdje je predavala na Muzičkoj akademiji i bila stalnom članicom ansambla SONEMUS, s kojim se – izvodeći suvremenu glazbu – uspješno predstavila i u inozemstvu: Zürich (2004.), Muzički biennale Zagreb (2005., 2007.). Od 2005. godine živi u Hrvatskoj; radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docentica za komornu glazbu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KAZALIŠTE LUTAKA / U subotu “Mali princ” – nova predstava Drame plus 

Objavljeno

-

By

U subotu, 22. lipnja 2024. u tri termina: 18:00, 19:30i 20:30 ne propustite predstavu Drame plus, MALI PRINC, autora Antoinea de Saint-Exupérya. Predstava se održava u Kazalištu lutaka Zadar. 

U predstavi igraju:  Avijatičar: Teha Jurić, Mali princ: Tonči Ljubičić, Ruža: Nika Sophia Schaefer/Dora Škarpa/Nela Matešić, Kraljica: Donatela Dundov, Uobraženka: Roza Kasalo, Poslovni čovjek: Helena Košta/Lovre Magazin, Geograf: Jakov Antunović, Zmija: Paola Čolo, Lisica: Elodie Paleka, Pijanac: Luka Phanalasy, Ruže: Anastazija Zausnigg, Ivana Šulentić, Mareta Grancarić i Nela Matešić.

U predstavi sve osobe na koje mali princ nailazi na planetima što ga vode prema Zemlji utjelovljenje su strašne otuđenosti modernog čovjeka. Ono što malog princa zapanjuje kod svih tih likova je besmislenost, besciljnost i beskorisnost njihova rada, silna uobraženost i samoživost, te potpuno odsustvo ljubavi i razumijevanja prema poslovima što ga obavljaju.

Kraljica i Uobraženka opijeni su slikom vlastite veličine, premda nemaju nikoga pred kime bi mogli potvrditi svoje umišljene vrijednosti, jer žive sami svaki na svojem planetu. Pijanac pije da zaboravi, a ni sam ne zna što bi to trebalo zaboraviti. Poslovni čovjek iscrpljuje se u brojenju i prisvajanju zvijezda koje mu nisu ni od kakve koristi, a geograf birokratskom točnošću i nerazumijevanjem ispisuje goleme knjižurine o drugim svjetovima, premda se nikada nije potrudio upoznati vlastiti.

Naoko moćni i slobodni, svi su ti ljudi sputaniji od zarobljenika, jer ih slobodnima ne čini ni ljubav (koju nikad nisu upoznali) ni rad (koji obavljaju samo iz prisile). Iz duhovne pustinje toga svijeta mali princ se spušta na Zemlju, gdje tobože slučajno pada u stvarnu pustinju Saharu. I tu, na toj Zemlji bez ljudi, on malo-pomalo spoznaje da su rad, prijateljstvo i ljubav vrijednosti bez kojih čovjek ne može živjeti. Shvativši da ljubav treba izgrađivati strpljivo i polako, jer je ona dugotrajni proces uzimanja od drugoga ali i davanja drugome, mali princ pristaje na smrt koja će ga vratiti njegovoj ljubavi: krhkoj, koketnoj ruži na asteroidu B-612. Premda puna tuge i gorke kritike odraslog svijeta koji ne može shvatiti najjednostavniju istinu o sebi, jer je ona za njega postala suviše jednostavna i očita, ova pripovijetka o tegobnom putu do ljubavi prožeta je humorom, vedrinom i optimizmom.

Skrivajući se iza dječaka zlatne kose koji napušta Zemlju u nadi da će naći svoju ružu čitavu i nedirnutu, Saint-Exupéry nas na kraju priče ostavlja s vjerom da će se u moru umišljenih, pijanih, hladnih i sebičnih stanovnika ovog planeta naći onih koji iće shvatiti žrtvu malog princa, te potražiti u sebi snage da krenu njegovim stopama: putem ljubavi i odgovornosti.

Redatelj predstave je Vinko Radovčić, dramatizaciju potpisuje Luka Lang, scenograf je Vinko Radovčić, kostimografkinja Anita Goreta, za odabir glazbe zaslužan je Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla je Frane Papić, oblikovatelj tona Mate Petričević, scenografiju je izradio Adriano Košuta, fotograf predstave je Saša Čuka, a fotografiju naslovnice plakata izradio je Marko Lorenzo Blaslov.

Cijena ulaznice je 7,00 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVE NA JEDNOM MJESTU / Informacije i upute za pacijente Opće bolnice Zadar od sada u digitalnoj brošuri…

Objavljeno

-

By

Osnovne informacije i upute za lakše snalaženje pacijenata u Općoj bolnici Zadar sada su dostupne putem digitalne brošure, priopćeno je iz OB.

“Nalaze se tu odgovori na najčešća pitanja koja pacijenti imaju prije dolaska u bolnicu, ali i za vrijeme boravka u našoj ustanovi.

Stručne službe, koje kontinuirano rade na unaprjeđenju svih naših usluga, osluškivale su potrebe pacijenata i izradile ovaj dokument koji je na jednom mjestu obuhvatio sve informacije nužne za što jednostavniji boravak u Općoj bolnici Zadar.

Brošura će se pravovremeno ažurirati i nadopunjavati kako bi pacijentima uvijek bile dostupne „svježe“ informacije te kako bi u svakom trenutku znali što mogu očekivati tijekom boravka u zadarskoj bolnici.

Osim na hrvatskom, upute za pacijente uskoro će biti dostupne i na dva svjetska jezika; engleskom i njemačkom.

Također, u svim ambulantama i bolničkim sobama, putem QR coda, pacijenti će moći pristupiti brošuri, čitati upute i pronaći sve ono što ih zanima.

Kako smo zakoračili u turističku sezonu, ovo će, vjerujemo, itekako olakšati snalaženje strancima kojima će u nekom trenutku zatrebati medicinska pomoć.

U tisak upravo šaljemo i letke s najvažnijim informacijama koji će biti postavljeni na našem najfrekventnijem mjestu, Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Letak će također biti dostupan i na engleskom i njemačkom jeziku”, stoji u priopćenju.

Upute za pacijente dostupne su na linku: https://www.bolnica-zadar.hr/wp-content/uploads/2024/06/Upute-za-pacijente.pdf

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu