Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN DUHOVA U subotu bdijenje u katedrali, u nedjelju svečana misa

Objavljeno

-

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije u subotu, 27. svibnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Uoči svetkovine Duhova, Bdjenje započinje svečanim misnim slavljem koje predvodi nadbiskup Zgrablić, a potom će se održati euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

To Duhovsko bdjenje kao susret članova crkvenih zajednica, pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji, baš na uočnicu Duhova na tako organizirani način održava se prvi put u zadarskoj prvostolnici.

Susret organizira Povjerenstvo za laičku duhovnost, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije i ima više dimenzija svoga slavlja.

Naime, katedrala je majka svih crkava u jednoj mjesnoj Crkvi i simbol zajedništva svih vjernika u Nadbiskupiji. U tom kontekstu, providonosno je da se taj susret zajednica podudara s datumom godišnjice posvete zadarske katedrale, koja se obilježava 27. svibnja svake godine.

Ovoga 27. svibnja je 738. godišnjica posvete zadarske katedrale sv. Stošije. Obnovljenu zadarsku katedralu podignutu na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. st. posvetio je zadarski nadbiskup Lovro Periandar 27. svibnja 1285. godine.

Također, u duhu skorog sjećanja na 20. godišnjicu pohoda sv. Ivana Pavla II. Zadru (9. lipnja 2003.), susret crkvenih zajednica i pokreta u zadarskoj katedrali predstavlja i zahvalni spomen zajedništva i prizor podsjećanja na susret s Velikim Papom Woytilom, koji je upravo u sjeni zadarske katedrale, predvodeći Slavlje šestog časa na Forumu, za svog pohoda Zadru pohvalio djelo Nove evangelizacije u Zadarskoj nadbiskupiji i angažman vjernika laika. Bogatstvo crkvenih zajednica bilo je specifično vidljivo i za njegovog pohoda, kada su Papu, svatko u majici prepoznatljive boje svoga pokreta i s prikladnim transparentima, bili pozdravili članovi različitih crkvenih zajednica.

Ivan Pavao II. bio je u Zadru na duhovski ponedjeljak 2003. i blagdan Marije, Majke Crkve, koja je bila s apostolima upravo na svetkovinu Duhova, dan koji se naziva Rođendanom Crkve.

U svom nagovoru pred 120 000 ljudi na Forumu, Ivan Pavao II. 2003. u Zadru je poručio: “Raduje me spoznaja da je Zadarska nadbiskupija prošlih godina doživjela procvat i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernikâ svjetovnjakâ. Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikom djelu Nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom, živim Gospodinom“.

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 28. svibnja, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Za vrijeme te mise, nadbiskup Zgrablić će podijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije i zadarske župe sv. Šime.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Priprema se spektakl u Zadru: Croatia Yacht Show dovodi na Jadran superjahte s tjednim najmom od pola milijuna eura

Objavljeno

-

By

Foto: A. Kovic

Organizacija prvog Croatia Yacht Showa je u završnoj fazi. Ovaj prestižni događaj koji prvi put dovodi superjahte u Hrvatsku, postavit će Zadar i Hrvatsku na kartu najelitnijih nautičkih destinacija u svijetu, a održat će se od 1. do 3. listopada 2024., odmah nakon čuvenog Monaco Yacht Showa.  

Prestižna platforma za luksuzne jahtaše

Croatia Yacht Show donosi luksuz i inovacije izravno iz Monaka, a lokacija održavanja je Zadar Cruise Port. Ovaj ekskluzivni sajam pruža jedinstvenu priliku za iznajmljivače da predstave svoje najnovije modele superjahti i megajahti u okruženju koje spaja vrhunsku eleganciju s prirodnim ljepotama Jadrana. Sličnost s Monaco Yacht Showom jamči visoku razinu prestiža i globalnu medijsku pokrivenost.

Sajam će ugostiti više od šezdeset jahti, a moći ćete vidjeti impozantne jahte dužine i do 100 metara, koje su raspoložive za najam u Hrvatskoj.  

Za izlagače sajam predstavlja neprocjenjivu priliku za umrežavanje s međunarodnim kupcima, investitorima i partnerima. Posebno organizirani B2B sastanci i događaji omogućuju sklapanje ugovora i stvaranje novih poslovnih prilika. Uz prisutnost utjecajnih gostiju visoke platežne moći, uključujući VIP osobe i slavne ličnosti, izlagači će imati priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na najvišoj razini.

Čast nam je što imamo priliku organizirati prvi Croatia Yacht Show u Zadru, gradu koji svojim povijesnim i prirodnim ljepotama savršeno odgovara prestižu ovog događaja. Grad nije samo turistička atrakcija, već i važno nautičko središte koje može pružiti sve što je potrebno za uspješan sajam superjahti koji ovaj događaj prvi put dovodi u Hrvatsku, stavljajući hrvatske jahte u elitno društvo svjetskih nautičkih lidera.

Cilj nam je povezati lokalne iznajmljivače s međunarodnim tržištem, istovremeno promovirajući Hrvatsku kao luksuznu nautičku destinaciju. Croatia Yacht Show je savršena prilika i za hrvatske izlagače da predstave svoje inovacije, sklope nova partnerstva i unaprijede svoje poslovanje na globalnoj razini. Vjerujemo da će ovaj sajam postati tradicionalni događaj koji će dodatno ojačati položaj Hrvatske na svjetskoj nautičkoj karti.’- izjavio je Tino Prosenik, direktor tvrtke Yachtmaster Group, koja je organizator ovog događaja.

Prosenik najavljuje i zanimljiv program za posjetitelje koji će osim obilaska sajma moći doživjeti i kulinarski show chefova koji svoja jela s potpisom inače serviraju gostima na luksuznim superjahtama i megajahtama čiji tjedni najam postiže cijenu i više od pola milijuna eura. Bit će održana i modna revija koja će pokazati jedinstven pogled na modu nautičara, kao i izložba luksuznih automobila.

Ne propustite priliku postati dijelom ovog jedinstvenog događaja, na kojem će se Hrvatska predstaviti svijetu u društvu najboljih.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Plenković u posjetu Salima: Obišao luku, knjižnicu i tvornicu ribljih konzervi

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Dugom otoku.

U pratnji nekoliko ministara obišao je obnovljenu luku Sali, novu knjižnicu te tvornicu ribljih konzervi.

– Ovaj veliki projekt ulaganja u vodoopskrbu u Zadarskoj županiji uključuje i otoke, pa je onda tu i Dugi otok. Naš je plan da ta velika investicija bude realizirana bude kroz četiri godine pa da i pitka voda koja će dolaziti redovito zamijeni ove brodove vodonosce, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

0 seconds of 22 secondsVolume 90%

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNA JURNJAVA NA A1 / Švicarac kod čvora Pirovac vozio brzinom od 251 kilometar na sat!

Objavljeno

-

By

Vozač je prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 660 eura te mu je izrečena mjera zabrane upravljanja  motornim vozilom u trajanju od 1 mjesec

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su tijekom provođenja aktivnosti u prometu usmjerenih na sprječavanje najtežih prometnih prekršaja, poglavito brzine, službenim vozilom presretač na autocesti snimili vozača u prekoračenja dozvoljene brzine.

U subotu, 20. srpnja u 02.07 sati na A-1, na dionici u blizini čvora Pirovac, snimili su i zaustavili 42-godišnjeg državljanina Švicarske kako upravlja automobilom švicarskih registarskih oznaka brzinom od 251 km/h, na mjestu na kojem je brzina ograničena na 130 km/h.

Vozač je sankcioniran sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Izdan mu je Prekršajni nalog o počinjenom prekršaju uz predviđenu novčanu kaznu od 660 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 1 mjeseca .

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu