Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN DUHOVA U subotu bdijenje u katedrali, u nedjelju svečana misa

Objavljeno

-

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije u subotu, 27. svibnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Uoči svetkovine Duhova, Bdjenje započinje svečanim misnim slavljem koje predvodi nadbiskup Zgrablić, a potom će se održati euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

To Duhovsko bdjenje kao susret članova crkvenih zajednica, pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji, baš na uočnicu Duhova na tako organizirani način održava se prvi put u zadarskoj prvostolnici.

Susret organizira Povjerenstvo za laičku duhovnost, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije i ima više dimenzija svoga slavlja.

Naime, katedrala je majka svih crkava u jednoj mjesnoj Crkvi i simbol zajedništva svih vjernika u Nadbiskupiji. U tom kontekstu, providonosno je da se taj susret zajednica podudara s datumom godišnjice posvete zadarske katedrale, koja se obilježava 27. svibnja svake godine.

Ovoga 27. svibnja je 738. godišnjica posvete zadarske katedrale sv. Stošije. Obnovljenu zadarsku katedralu podignutu na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. st. posvetio je zadarski nadbiskup Lovro Periandar 27. svibnja 1285. godine.

Također, u duhu skorog sjećanja na 20. godišnjicu pohoda sv. Ivana Pavla II. Zadru (9. lipnja 2003.), susret crkvenih zajednica i pokreta u zadarskoj katedrali predstavlja i zahvalni spomen zajedništva i prizor podsjećanja na susret s Velikim Papom Woytilom, koji je upravo u sjeni zadarske katedrale, predvodeći Slavlje šestog časa na Forumu, za svog pohoda Zadru pohvalio djelo Nove evangelizacije u Zadarskoj nadbiskupiji i angažman vjernika laika. Bogatstvo crkvenih zajednica bilo je specifično vidljivo i za njegovog pohoda, kada su Papu, svatko u majici prepoznatljive boje svoga pokreta i s prikladnim transparentima, bili pozdravili članovi različitih crkvenih zajednica.

Ivan Pavao II. bio je u Zadru na duhovski ponedjeljak 2003. i blagdan Marije, Majke Crkve, koja je bila s apostolima upravo na svetkovinu Duhova, dan koji se naziva Rođendanom Crkve.

U svom nagovoru pred 120 000 ljudi na Forumu, Ivan Pavao II. 2003. u Zadru je poručio: “Raduje me spoznaja da je Zadarska nadbiskupija prošlih godina doživjela procvat i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernikâ svjetovnjakâ. Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikom djelu Nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom, živim Gospodinom“.

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 28. svibnja, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Za vrijeme te mise, nadbiskup Zgrablić će podijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije i zadarske župe sv. Šime.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Promocija prvostupnika Odjela za pedagogiju

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru u petak je održana promocija prvostupnika preddiplomskog studija pedagogije. Uz brojne prijatelje i rodbinu studentima su na ovom koraku u njihovom obrazovnom putu  čestitali pročelnica Odjela za pedagogiju izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić, zamjenica pročelnice izv. prof. dr. sc. Jasmina Vrkić Dimić i promotorica izv. prof. dr. sc. Daliborka Luketić.

Svi oni koji su uspjeli svladati prepreke i steći prvostupničku diplomu dobili su vještine za pružanje odgovora na suvremene zahtjeve odgojno-obrazovnog sustava. Znanje koje su stekli omogućit će im da ispravno odgovore na nove izazove koji su pred njih postavljeni, a to je za većinu diplomski studij na ovom odjelu.

– Ova potvrda nije samo dodjela kvalifikativa na našoj obrazovnoj vertikali, već potvrda vas kao slobodnih akademskih građana na uspješnom završetku jedne stepenice u školovanju te još usppješnijem nastavku procesa školovanja, s ciljem stjecanja potpune kvalifikacije i uspješnog svladavanja budućih izazova. Neka vas na daljnjem putu prate hrabrost i odvažnost u istraživanju i razumijevanju naše zbilje. Budite odgovorni, njegujte vrijednost znanja i identiteta, kako obrazovnog tako i kulturnog, poručila je promoventima pročelnica Karamatić Brčić.

Promotorica Luketić prisjetila se dana kada je ova generacija stigla na Sveučilište, puna bojazni ali i očekivanja, u želji da svojim znanjem i učenjem ispuni snove.

– Za vas smo imali, a imamo i danas, jako visoke aspiracije: da pronađete živote ispunjene smislom i svrhom, da otkrijete strast koja vas animira, da težite istini, da koristite svoje obrazovanje kako biste činilo dobro u svijetu. Nadamo se da vas nakon ovog novog početka na diplomskom studiju čeka svijetla budućnost i da ćete uživati u onome što ćete raditi, poručila je promotorica studentima.

Nakon prisege da će sve stečeno znanje koristiti za dobrobit Sveučilišta i domovine uslijedila je svečana dodjela prvostupničkih diploma.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SAŠE ČUKE / U zimski dan…

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) OPĆA BOLNICA ZADAR: Centar za estetsku dermatologiju otvorio svoja vrata! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Centar za estetsku dermatologiju otvorio je svoja vrata! Nalazi se na prvom katu Poliklinike Opće bolnice Zadar, u sklopu Odjela za dermatologiju.

U ponudi su najpopularniji tretmani za uljepšavanje koji su kombinacija modernih metoda estetske dermatologije i tehnološki inovativnih medicinskih uređaja za anti-age učinak.

Stručni tim Centra za estetsku dermatologiju čine liječnici Magdalena Matak, dr.med.,specijalist dermatologije i venerologije i Lovre Pedić, dr.med., specijalist dermatologije i venerologije. U svom radu primjenjuju minimalno invazivne metode temeljene na dokazanoj inovativnoj tehnologiji. Krajnji cilj je postizanje ljepšeg, zdravijeg i mlađeg izgleda pacijenta.

Stručni tim u Centru za estetsku dermatologiju radi izvan svog redovnog radnog vremena, pa pružanje ovih usluga neće na niti jedan način utjecati na provedbu redovnog programa specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Ukupan prihod ostvaren u Centru za estetsku dermatologiju bit će utrošen isključivo za kapitalna ulaganja koja će osigurati poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje pacijenata Opće bolnice Zadar.

Više informacija na: https://ced.bolnica-zadar.hr/

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu