Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Radni sastanak župana Longina s gradovima i općinama: CGO u završnoj fazi izgradnje

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin održao je redovni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije. Jedna od najaktualnijih tema dovršetak je Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Kako su izvijestile predstavnice tvrtke Eko d.o.o., CGO je u završnoj fazi izgradnje, trenutno se radi na montaži opreme u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada. Centar za gospodarenje otpadom bi trebao biti pušten u rad do kraja ove godine, a ishodovana je i građevinska dozvola za pristupnu cestu.

Župan Longin najavio je da se, u suradnji s gradovima i općinama, priprema paket mjera za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s ciljem njihovog zadržavanja i privlačenja, osobito u ruralnim i otočnim krajevima. Župan je istaknuo da je već duže gorući problem odlazak velikog broja liječnika u mirovinu te istaknuo važnost privlačenja mladih liječnika kako bi nam zdravstvo ostalo na adekvatnom nivou.

„Paket mjera će se odnositi od toga da rješavamo zbrinjavanje onih osnovnih životnih potreba, poput rješavanja stambenog pitanja, zapošljavanja supružnika i slično, dakle sve ono što je mladim obiteljima nužno. Pripremamo paket mjera koji ćemo predstaviti kroz petnaestak dana pismenim putem našim općinama i gradovima te ćemo zajedno nastojati privući i zadržati mlade obitelji da se nastane u našoj županiji“, kazao je Longin.

Zadarska županija pripremila je projekte izgradnje školskih objekata preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i iz drugih izvora financiranja. S ciljem organizacije cjelodnevne nastave u osnovnim školama, počevši od školske godine 2027/28., Republika Hrvatska je osigurala oko 2 milijarde eura, a u pilot program jednosmjenske nastave bit će uključena osnovna škola u Novigradu.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira provesti tri natječaja za izgradnju i dogradnju školskih objekata s ciljem postizanja organiziranja nastave u osnovnim školama u jednoj smjeni. Mi trenutno imamo sedam građevinskih dozvola, a toliko imamo i škola koje su u fazi izrade projektne dokumentacije. Od 27 osnovnih škola, koliko smo mi osnivači, samo sedam škola radi u dvije smjene, a preko ovih natječaja očekujemo da i preostale ostvare sve potrebne uvjete za jednosmjenski rad“, poručio je resorni pročelnik Ivan Šimunić

Studija za veliki projekt Aglomeracija novigradskog i karinskog mora, podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa bit će predstavljena 5. lipnja u Benkovcu te će nakon toga, u suradnji s Hrvatskim vodama, biti donesena odluka u koliko će se faza podijeliti s obzirom da je riječ o jednom od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture općenito u Hrvatskoj. Jedna od tema sastanka bila je i Prostorni plan Zadarske županije te je najavljeno da uskoro kreće postupak izrade novih izmjena i dopuna Prostornog plana kojima bi se trebali razmotriti pristigli prijedlozi gradova i općina koji nisu obuhvaćeni u posljednjim izmjenama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu