Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

31. OBLJETNICA Vojna akcija “Jaguar” 1992. je donijela dugo iščekivani mir

Objavljeno

-

Idućeg tjedna obilježava se 31. obljetnica vojne akcije „Jaguar” kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i njegovu okolicu.

U ovoj prigodi i Grad Zadar se pridružuje zadarskim braniteljima i građanima  u zahvali i sjećanju na sve sudionike akcije Jaguar, s posebnim pijetetom prema poginulima, stoji u objavi iz Grada.

U nastavku donosimo prigodni tekst s informacijama iz knjige „Vojna akcija Jaguar 1992.; arhivsko-memorijsko-memoarsko gledište” autora Josipa Čerine, Romana Domovića i Tomislava Šulja. Također, u prilogu su i fotografije koje je za objavu ustupila HVIDR-a Donat Zadar.

Ovog tjedna navršava se 31 godina od vojne akcije „Jaguar“ kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i okolicu.

Bio je to tada najveći uspjeh redom zadarskih domicilnih postrojbi u nizu borbenih aktivnosti koji je prethodio VRO „Maslenica“ kojom je oslobođen velik dio okupiranoga zadarskog zaleđa.

Već u prvim mjesecima Domovinskog rata postojala je silna želju za oslobađanjem brda Križ s kojeg su srpske snage nanosile velike gubitke u ljudstvu i materijalnu štetu gradu Zadru i okolnim naseljima, a Jadransku magistralu su držali pod danonoćnom paljbom.

Vojnoj akciji Jaguar prethodile su manje akcije hrabrih hrvatskih branitelja s ciljem nanošenja gubitaka u ljudstvu i tehnici srpskim snagama kojima su vršili smjene na brdu Križ. Počela je 17. svibnja u 14 sati i završila 22. svibnja 1992. u kasnim večernjim satima predajom neprijateljskih vojnika koji su bili u potpunom okruženju. Akciju je osmislio i vodio zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a Ivan Vitanović. Trebalo je u tajnosti usuglasiti sve aktivnosti koje prate dinamiku napadne akcije. Za zasjedu neprijateljskoj koloni bio je zadužen Ivan Vitanović i daljnje vođenje akcije do konačnog oslobađanja brda Križ. U neposrednom bočnom osiguranju sa protuoklopnim sredstvima su sudjelovale dvije skupine, prva na Iglića brigu koju je vodio Vitomir Burčul, a druga na padinama Sasavca koju je vodio Tomislav Matešić. Dvije pješačke satnije su sudjelovale u neposrednim bojnim aktivnostima, treća pješačka satnija kojom je zapovijedao Vinko Šimunić Bubanj je držala srpske snage na brdu Križ pod pješačkom paljbom povremeno ulazivši u prostor neprijateljskog uporišta; druga pješačka satnija kojom je zapovijedao Željko Perić čvrsto je branila širi prostor brda sv. Martin i davala potporu snagama koje drže u obruču srpske snage na brdu Križ. Prva pješačka satnija kojom je zapovijedao Drago Dunatov, i četvrta satnija kojom je zapovijedao Neven Torbarina, provodile su aktivnu obranu radi bočnog osiguranja. Za neposrednu topničku potporu akcije bili su zaduženi zapovjednik minobacačke bitnice MB 120 mm Bruno Milin i zapovjednik minobacačkog voda MB 82 mm Branko Burčul.

Iznenađenje je postignuto, smjena se nije dogodila prvog dana niti su srpske snage mogle doći do svojih snaga koje su bile u okruženju na brdu Križ. Od drugog dana akcije angažirano je topništvo 112. brigade HV-a za djelovanje po ciljevima po dubini koje je zatražio zapovjednik 159. brigade HV-a Frane Šarić. Srpske snage su pokušale nekoliko protunapada, ali bezuspješno. Zadarska bojišnica se aktivirala, susjedne postrojbe obavljale su ograničena djelovanja u potpori akciji Jaguar. Javili su se i dragovoljaci, većina pripadnici Specijalne jedinice policije Poskoci koji su u zadnjim danima akcije pomogli obrani brda sv. Martin i blokadi brda Križ do predaje srpskih snaga. Oslobađanje brda Križ do tada je bilo nezamislivo. Radi se o jedinstvenoj vojnoj akciji po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U OPĆINI SV. FILIP I JAKOV: Završava se vodoopskrbna mreža u dva naselja – uskoro priključci za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika!

Objavljeno

-

By

U tijeku su završni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u naseljima Gračak te Strmote/Jurjevići. U naselju Mikulići stavljena je glavna cijev te ubrzo slijedi spajanje priključaka na stambene jedinice.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov – Hidrostanica ”Majčin brig 1” te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo-Hidrostanica ”Sikovo”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: Uređuje se biciklistička staza između Turnja i Sv. Petra

Objavljeno

-

By

U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze između Turnja i Sv. Petra.

Postavlja se trinaest novih rasvjetnih stupova, a na jedanaest već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ / Poziv na radionicu za građanstvo: Videoigranje s umjetnošću u Zadru 

Objavljeno

-

By

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve građane u subotu 2. prosinca od 10 do 12 sati na radionicu Videoigranje s umjetnošću u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice traju cca 45 minuta te se može birati između 4 tipa radionica/instalacija:

1.Instalacija:
Kamera detektira pokrete i dijelove tijela te njihove pokrete pretvara u zvuk. Ovisno o broju ljudi, brzini pokreta i svjetlosti, kamera šalje informacije u zvučni spremnik koji potom, prema instrukcijama, emitira zvukove. Pozivamo posjetitelje da se glupiraju, rade koreografije u grupi te eksperimentiraju s različitim pokretima kako bi čuli kako im pokreti zvuče.

2.Instalacija:
Sa svojim mobilnim uređajima moći ćete pokretati pjesme putem naše web aplikacije te koristiti svoj mobilni uređaj za pokretanje različitih zvukova bubnjeva koji aktiviraju određena svjetla. Udružite se s prijateljima i zajedno svirajte bubnjeve uz popularne pjesme, stvarajući pritom svjetlosni show!

3.Instalacija:
Padajuće note sugeriraju koje tipke na klavijaturi trebate pritisnuti. Ako nikada niste imali priliku svirati klavir i bojite se da je preteško, onda je ova igra za vas! Padajuće note tvore melodiju i uče vas kako svirati neke lijepe melodije.

4.Instalacija:
Klavijatura i drum mašina pokreću određene vizuale koje možete kontrolirati s PlayStation joystickom. Možete svirati, eksperimentirati sa zvukom i melodijama, slagati ritmove te u suradnji pokretati vizuale i stvarati audiovizualna djela.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu