Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

31. OBLJETNICA Vojna akcija “Jaguar” 1992. je donijela dugo iščekivani mir

Objavljeno

-

Idućeg tjedna obilježava se 31. obljetnica vojne akcije „Jaguar” kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i njegovu okolicu.

U ovoj prigodi i Grad Zadar se pridružuje zadarskim braniteljima i građanima  u zahvali i sjećanju na sve sudionike akcije Jaguar, s posebnim pijetetom prema poginulima, stoji u objavi iz Grada.

U nastavku donosimo prigodni tekst s informacijama iz knjige „Vojna akcija Jaguar 1992.; arhivsko-memorijsko-memoarsko gledište” autora Josipa Čerine, Romana Domovića i Tomislava Šulja. Također, u prilogu su i fotografije koje je za objavu ustupila HVIDR-a Donat Zadar.

Ovog tjedna navršava se 31 godina od vojne akcije „Jaguar“ kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i okolicu.

Bio je to tada najveći uspjeh redom zadarskih domicilnih postrojbi u nizu borbenih aktivnosti koji je prethodio VRO „Maslenica“ kojom je oslobođen velik dio okupiranoga zadarskog zaleđa.

Već u prvim mjesecima Domovinskog rata postojala je silna želju za oslobađanjem brda Križ s kojeg su srpske snage nanosile velike gubitke u ljudstvu i materijalnu štetu gradu Zadru i okolnim naseljima, a Jadransku magistralu su držali pod danonoćnom paljbom.

Vojnoj akciji Jaguar prethodile su manje akcije hrabrih hrvatskih branitelja s ciljem nanošenja gubitaka u ljudstvu i tehnici srpskim snagama kojima su vršili smjene na brdu Križ. Počela je 17. svibnja u 14 sati i završila 22. svibnja 1992. u kasnim večernjim satima predajom neprijateljskih vojnika koji su bili u potpunom okruženju. Akciju je osmislio i vodio zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a Ivan Vitanović. Trebalo je u tajnosti usuglasiti sve aktivnosti koje prate dinamiku napadne akcije. Za zasjedu neprijateljskoj koloni bio je zadužen Ivan Vitanović i daljnje vođenje akcije do konačnog oslobađanja brda Križ. U neposrednom bočnom osiguranju sa protuoklopnim sredstvima su sudjelovale dvije skupine, prva na Iglića brigu koju je vodio Vitomir Burčul, a druga na padinama Sasavca koju je vodio Tomislav Matešić. Dvije pješačke satnije su sudjelovale u neposrednim bojnim aktivnostima, treća pješačka satnija kojom je zapovijedao Vinko Šimunić Bubanj je držala srpske snage na brdu Križ pod pješačkom paljbom povremeno ulazivši u prostor neprijateljskog uporišta; druga pješačka satnija kojom je zapovijedao Željko Perić čvrsto je branila širi prostor brda sv. Martin i davala potporu snagama koje drže u obruču srpske snage na brdu Križ. Prva pješačka satnija kojom je zapovijedao Drago Dunatov, i četvrta satnija kojom je zapovijedao Neven Torbarina, provodile su aktivnu obranu radi bočnog osiguranja. Za neposrednu topničku potporu akcije bili su zaduženi zapovjednik minobacačke bitnice MB 120 mm Bruno Milin i zapovjednik minobacačkog voda MB 82 mm Branko Burčul.

Iznenađenje je postignuto, smjena se nije dogodila prvog dana niti su srpske snage mogle doći do svojih snaga koje su bile u okruženju na brdu Križ. Od drugog dana akcije angažirano je topništvo 112. brigade HV-a za djelovanje po ciljevima po dubini koje je zatražio zapovjednik 159. brigade HV-a Frane Šarić. Srpske snage su pokušale nekoliko protunapada, ali bezuspješno. Zadarska bojišnica se aktivirala, susjedne postrojbe obavljale su ograničena djelovanja u potpori akciji Jaguar. Javili su se i dragovoljaci, većina pripadnici Specijalne jedinice policije Poskoci koji su u zadnjim danima akcije pomogli obrani brda sv. Martin i blokadi brda Križ do predaje srpskih snaga. Oslobađanje brda Križ do tada je bilo nezamislivo. Radi se o jedinstvenoj vojnoj akciji po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN ŽENA U POMORSTVU / Vodstvo Pomorskog odjela zadarskog Sveučilišta položilo vijenac kod spomenika stradalim mornarima

Objavljeno

-

By

u okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva vodstvo Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru u utorak, 21. svibnja 2024.g. položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod spomenika stradalim mornarima u Zadru.

Na otvaranju programa u prepunoj dvorani Pomorskog odjela sve prisutne pozdravio je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Luka Grbić te naglasio važnost žena u pomorskoj industriji kao i važnost obilježavanja ovakvog događanja. Nakon toga, održana je panel rasprava na temu: “Zadovoljstvo i motivacija pomoraca na brodu – nove generacije na tržištu rada”. Moderator je bio Šime Vučetić viši asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, dok su kao panelisti sudjelovali: Nina Kostović, treća časnica palube i asistentica na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Ana Slišković, redovita profesorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Vinko Pavić, zapovjednik broda i asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Franka Birin, studentica preddiplomskog studija Nautika i tehnologija pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Dorotea Zec, zamjenica glavnog tajnika Sindikata Pomoraca Hrvatske i Luka Krpina, zapovjednik broda i manager za posadu broda u Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar.

Za kraj svoje iskustvo i svoju priču žene u pomorstvu ispričala je Marcela Vugdelija, treća časnica stroja na Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar.
Studenti i posjetitelji aktivno su i sa zanimanjem pratili ovu manifestaciju te su postavljali brojna zanimljiva pitanja. Zaključno je rečeno kako su ovakva događanja potrebna te ih je poželjno održavati i u budućnosti.

Kako bi sve proteklo u znaku žena i mora pobrinula se klapa Anima maris koja je izvela dvije pjesme: Plavi putevi mora i More snova.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nakon 30 godina na mjestu pročelnice u mirovinu odlazi Bibijana Baričević, župan joj uručio cvijeće

Objavljeno

-

By

Nakon punih 30 godina rada na mjestu pročelnice za financije i proračun, danas je posljednji put pred vijećnicima Županijske skupštine govorila Bibijana Baričević.

Ispratila je sve dosadašnje župane, a danas je aktualni župan Božidar Longin, upravo tijekom usvajanja Prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju županijskog proračuna, nju ispratio u zasluženu mirovinu buketom cvijeća uz riječi zahvale predsjednika Županijske skupštine.

„Puno vam hvala svima, nisam ovo očekivala. Koliko god mi je drago što odlazim odavde, toliko mi je malo i teško. Tu sam od prvog saziva, ispratila sam sve župane i vijećnike. Vjerujem da će moja služba i dalje dobro, vrijedno i kvalitetno raditi te davati ispravne i točne informacije. Ako sam nekada bila i neugodna, a znala sam to biti, ispričavam se. Želim da svi u mirovinu odete sa 65 godina, sretni i zadovoljni“, istaknula je pročelnica Baričević pred županijskim vijećnicima, koji su njezin govor popratili velikim pljeskom.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA ZADARSKE ŽUPANIJE / Izabrani članovi Savjeta mladih Zadarske županije. Ovo su imena…

Objavljeno

-

By

Ponovno je formiran Savjet mladih Zadarske županije. Vijećnici županijske skupštine na današnjoj su sjednici većinom glasova odabrali sedam kandidata koji će činiti Savjet mladih – Petru Pećarić, Luciu Marnika, Luku Vedrića, Margaretu Beltran Mirandu, Adrianu Rogić, Niku Klanac i Franu Raspovića.
Članovi Savjeta mladih imenuju se za razdoblje trajanja mandata Županijske skupštine Zadarske županije, Uz to, za članicu Savjeta mladih Zadarske županije kao predstavnica Savjeta mladih Grada Biograda na Moru imenuje se Lucija Duratović.
Na Javni poziv u roku je pristiglo osam kandidatura.
Neformalna skupina mladih – Zoilo predložila je kandidatkinju Petru Pećarić, Atletski klub Alojzije Stepinac Zadar predložio je Luciu Marnika, Športsko ribolovno društvo „Sipa“ Benkovac predložio je kandidata Luku Vedrića, a Centar (politička stranka) predložila je kandidata Martina Jurlinu.
Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – Prizma predložila je Margaretu Beltran Mirandu, malonogometni klub Smiljevac predložio je Adrianu Rogić, malonogometni klub Kruševo predložio je Niku Klanac, a boksački klub Ares predložio je kandidata Franu Raspovića.
Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je da su sve kandidature pravodobne i potpune te da svi kandidati ispunjavaju uvjete propisane Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Zadarske županije. Odnosno svi su osobe s prebivalištem ili boravištem na području Zadarske županije, koji u trenutku podnošenja kandidatura za članstvo u Savjetu mladih imaju od navršenih petnaest do navršenih trideset godina života te kao takvi imaju pravo biti birani za člana Savjeta mladih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu