Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA OBAVIJEST ZA STANOVNIKE OBROVCA / Zavod za javno zdravstvo objavio upute za čišćenje i dezinfekciju površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

Objavljeno

-

U nastavku donosimo upute HZJZ vezanu uz posljedice poplave u Obrovcu:

U provedbi mjera u slučaju epidemije ili elementarnih nesreća (poplave) čl. 57  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br.79/07,113/08 i 43/09), Zavod za javno zdravtsvo Zadar, Služba za epidemiologiju,  objavljuje slijedeće upute za postupanje:

Kako bi se spriječila epidemija zaraznih bolesti na poplavljenim područjima nakon što se voda povuče potrebno je poduzeti slijedeće mjere:

• Potrebno je provesti temeljito čišćenje stambenih poplavljenih prostorija, nakon povlačenja vode. Mehanički očistiti zidove i podove, ukloniti mulj i zemlju.

• Za vrijeme čišćenja obavezno koristiti zaštitna sredstva – rukavice,vodonepropusnu obuću i slično.

• U slučaju ozljede javiti se svom liječniku radi cijepljenja protiv tetanusa i potrebne primjene antibiotika.

• Pregledati hladnjake , ostave , ormare. Sva hrana što je bila u kontaktu s vodom mora se baciti. Ako hladnjak ili zamrzivač nije bio u funkciji sve što je bilo unutra mora se baciti.

• Otvoriti sva vrata i prozore da se prostor što više izrači.

• Odmaknuti sav namještaj i osloboditi kutove prostorije , namještaj koji se može odignuti , odignuti od poda.

• Odjeću , posteljinu , tekstil dobro oprati i osušiti . Pospremiti na suho mjesto.

• Sav namještaj iznijeti izvan kuće , izložiti na sunce.

• Tapecirani namještaj , tepihe, madrace, ako se ne mogu temeljito osušiti bolje baciti nego riskirati pojavu bolesti.

• Pojačati mjere osobne higijene , češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode uz korištenje dezinfekcijskih sredstva dostupnih u ljekarni

• Unutarnje zidove nakon povlačenja vode premazati algicidima.

• Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izljevanja, a ako je došlo do izljevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom

• Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

PRIPREMA PROSTORA ZA DEZINFEKCIJU

1. Surađivati s izvođačima mjera (pogledati dodatak)

2.  Kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, prekriti namirnice i posuđe, posude za prehranu kućnih ljubimaca kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).

4. Hladnjak i štednjak isključiti iz izvora struje i odmaknuti od zida

5. Obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) da se ne ometaju djelatnici prilikom izvođenja dezinfekcije.

5. Djeca, starije i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje 1h sat tijekom i nakon izvođenja mjera.

6. Preporuča se da površine u kuhinji i radne površine budu čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije)

7. Izprazniti kante za otpatke

8. Pokriti elektronske uređaje (računala), izvršiti svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije postupka dezinfekcije.

9. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale , stoga takve predmete maknuti ili prekriti.

DODATAK:

Popis DDD tvrtki koje  sudjeluju u provođenju mjera dezinfekcije poplavljenih javnih objekata – prioritetne skupine, (vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne, zdravstvene ustanove) i objekata fizičkih osoba.

Za područje Grada Obrovca:

 1. Ciklon d.o.o., kontakt osoba:  Jasminka Plenković 098 264 572

Za ostalo područje Županije:

 1. Dezinsekcija d.o.o. Rijeka: kontakt osoba: Tihomir Grgat 098 474 092
 2. Dezinsekcija Puntamika j.d.o.o., kontak osoba: Danijela Goleš 099 238 32 28
 3. Pecto d.o.o.,  kontakt osoba: Ante Žilić 099 495 21 92
 4. Veterinarska ambulanta Bokanjac, kontakt osoba:  Lokin Antonio 091 511 5092

Prije stavljanja na korištenje javnih objekata u funkciju preporuča se zatražiti od stručnih službi  Zavoda za javno zdravstvo Zadar (služba za zdravstvenu ekologiju) napraviti kontrolu kvalitete zraka u istim prostorima. Kontakt broj: 300-856; 300-857.

U slučaju potrebnih dodatnih informacija molimo vas kontaktirati Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar na broj mobitela: 098 332 765.

Postupak čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

 • Zidovi, podovi i brojne druge površine u kućanstvu mogu se čistiti sapunom i vodom te dezinficirati otopinom varikine (1 šalica varikine, cca 2 do 2.5 dcl na 20 litara vode). Unutarnje zidove nakon čišćenja i dezinfekcije varikinom, premažite algicidnim sredstvom (može se kupiti u prodavaonicama boja i lakova).

Važno je napomenuti:
– nikada ne miješati varikinu s amonijakom, kiselinama ili drugim sredstvom za čišćenje   jer se njihovim miješanjem stvaraju otrovne pare opasne po zdravlje,

– uvijek strogo slijediti upute proizvođača o upotrebi sredstva,

– čuvati sredstvo izvan dohvata djece,

– prije upotrebe varikinu razrijediti s vodom, pri čemu omjer varikine i vode ovisi o tome što će se čistitii dezinficirati (pridržavati se upute proizvođača),
– otvoriti prozore i vrata kako bi ulazio svježi zrak, tako se sprječava nakupljanje iritirajućih para u prostoru, te omogućava brže sušenje prostorija. 

 • Osobito obratite pažnju da temeljito dezinficirate površine koje dolaze u dodir s hranom poput kuhinjskih površina, ormara, polica, hladnjaka. 
 • Valja temeljito dezinficirati površine na kojima se igraju mala djeca. Nemojte dozvolite djeci da se igraju na poplavljenim površinama, često im perite ruke (uvijek prije jela) i ne dopustite djeci da se igraju igračkama koje su onečišćene poplavnim vodama, a nisu dezinficirane. Igračke možete također dezinficirati otopinom varikine (otopinu jedne šalice varikine, cca 2 do 2.5 dcl u 20 litara vode). 
 • Svu odjeću i posteljinu operite u vrućoj vodi s deterdžentom ili u kemijskoj čistionici. 
 • Madrace i tapecirani namještaj, koji se ne može prati vrućom vodom ni kemijskim čišćenjem, prozračite na suncu i temeljito pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom. 
 • Sagove očistite parom pod tlakom. 
 • Ako su sagovi, madraci i tapecirani namještaj natopljeni poplavnim vodama, bacite ih na otpad. 
 • Ako se kanalizacija digla i poplavila prostorije, koristite gumene čizme i rukavice pri čišćenju kao i zaštitne maske (FFP2).
 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu