Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA OBAVIJEST ZA STANOVNIKE OBROVCA / Zavod za javno zdravstvo objavio upute za čišćenje i dezinfekciju površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

Objavljeno

-

U nastavku donosimo upute HZJZ vezanu uz posljedice poplave u Obrovcu:

U provedbi mjera u slučaju epidemije ili elementarnih nesreća (poplave) čl. 57  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br.79/07,113/08 i 43/09), Zavod za javno zdravtsvo Zadar, Služba za epidemiologiju,  objavljuje slijedeće upute za postupanje:

Kako bi se spriječila epidemija zaraznih bolesti na poplavljenim područjima nakon što se voda povuče potrebno je poduzeti slijedeće mjere:

• Potrebno je provesti temeljito čišćenje stambenih poplavljenih prostorija, nakon povlačenja vode. Mehanički očistiti zidove i podove, ukloniti mulj i zemlju.

• Za vrijeme čišćenja obavezno koristiti zaštitna sredstva – rukavice,vodonepropusnu obuću i slično.

• U slučaju ozljede javiti se svom liječniku radi cijepljenja protiv tetanusa i potrebne primjene antibiotika.

• Pregledati hladnjake , ostave , ormare. Sva hrana što je bila u kontaktu s vodom mora se baciti. Ako hladnjak ili zamrzivač nije bio u funkciji sve što je bilo unutra mora se baciti.

• Otvoriti sva vrata i prozore da se prostor što više izrači.

• Odmaknuti sav namještaj i osloboditi kutove prostorije , namještaj koji se može odignuti , odignuti od poda.

• Odjeću , posteljinu , tekstil dobro oprati i osušiti . Pospremiti na suho mjesto.

• Sav namještaj iznijeti izvan kuće , izložiti na sunce.

• Tapecirani namještaj , tepihe, madrace, ako se ne mogu temeljito osušiti bolje baciti nego riskirati pojavu bolesti.

• Pojačati mjere osobne higijene , češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode uz korištenje dezinfekcijskih sredstva dostupnih u ljekarni

• Unutarnje zidove nakon povlačenja vode premazati algicidima.

• Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izljevanja, a ako je došlo do izljevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom

• Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

PRIPREMA PROSTORA ZA DEZINFEKCIJU

1. Surađivati s izvođačima mjera (pogledati dodatak)

2.  Kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, prekriti namirnice i posuđe, posude za prehranu kućnih ljubimaca kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).

4. Hladnjak i štednjak isključiti iz izvora struje i odmaknuti od zida

5. Obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) da se ne ometaju djelatnici prilikom izvođenja dezinfekcije.

5. Djeca, starije i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje 1h sat tijekom i nakon izvođenja mjera.

6. Preporuča se da površine u kuhinji i radne površine budu čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije)

7. Izprazniti kante za otpatke

8. Pokriti elektronske uređaje (računala), izvršiti svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije postupka dezinfekcije.

9. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale , stoga takve predmete maknuti ili prekriti.

DODATAK:

Popis DDD tvrtki koje  sudjeluju u provođenju mjera dezinfekcije poplavljenih javnih objekata – prioritetne skupine, (vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne, zdravstvene ustanove) i objekata fizičkih osoba.

Za područje Grada Obrovca:

 1. Ciklon d.o.o., kontakt osoba:  Jasminka Plenković 098 264 572

Za ostalo područje Županije:

 1. Dezinsekcija d.o.o. Rijeka: kontakt osoba: Tihomir Grgat 098 474 092
 2. Dezinsekcija Puntamika j.d.o.o., kontak osoba: Danijela Goleš 099 238 32 28
 3. Pecto d.o.o.,  kontakt osoba: Ante Žilić 099 495 21 92
 4. Veterinarska ambulanta Bokanjac, kontakt osoba:  Lokin Antonio 091 511 5092

Prije stavljanja na korištenje javnih objekata u funkciju preporuča se zatražiti od stručnih službi  Zavoda za javno zdravstvo Zadar (služba za zdravstvenu ekologiju) napraviti kontrolu kvalitete zraka u istim prostorima. Kontakt broj: 300-856; 300-857.

U slučaju potrebnih dodatnih informacija molimo vas kontaktirati Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar na broj mobitela: 098 332 765.

Postupak čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

 • Zidovi, podovi i brojne druge površine u kućanstvu mogu se čistiti sapunom i vodom te dezinficirati otopinom varikine (1 šalica varikine, cca 2 do 2.5 dcl na 20 litara vode). Unutarnje zidove nakon čišćenja i dezinfekcije varikinom, premažite algicidnim sredstvom (može se kupiti u prodavaonicama boja i lakova).

Važno je napomenuti:
– nikada ne miješati varikinu s amonijakom, kiselinama ili drugim sredstvom za čišćenje   jer se njihovim miješanjem stvaraju otrovne pare opasne po zdravlje,

– uvijek strogo slijediti upute proizvođača o upotrebi sredstva,

– čuvati sredstvo izvan dohvata djece,

– prije upotrebe varikinu razrijediti s vodom, pri čemu omjer varikine i vode ovisi o tome što će se čistitii dezinficirati (pridržavati se upute proizvođača),
– otvoriti prozore i vrata kako bi ulazio svježi zrak, tako se sprječava nakupljanje iritirajućih para u prostoru, te omogućava brže sušenje prostorija. 

 • Osobito obratite pažnju da temeljito dezinficirate površine koje dolaze u dodir s hranom poput kuhinjskih površina, ormara, polica, hladnjaka. 
 • Valja temeljito dezinficirati površine na kojima se igraju mala djeca. Nemojte dozvolite djeci da se igraju na poplavljenim površinama, često im perite ruke (uvijek prije jela) i ne dopustite djeci da se igraju igračkama koje su onečišćene poplavnim vodama, a nisu dezinficirane. Igračke možete također dezinficirati otopinom varikine (otopinu jedne šalice varikine, cca 2 do 2.5 dcl u 20 litara vode). 
 • Svu odjeću i posteljinu operite u vrućoj vodi s deterdžentom ili u kemijskoj čistionici. 
 • Madrace i tapecirani namještaj, koji se ne može prati vrućom vodom ni kemijskim čišćenjem, prozračite na suncu i temeljito pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom. 
 • Sagove očistite parom pod tlakom. 
 • Ako su sagovi, madraci i tapecirani namještaj natopljeni poplavnim vodama, bacite ih na otpad. 
 • Ako se kanalizacija digla i poplavila prostorije, koristite gumene čizme i rukavice pri čišćenju kao i zaštitne maske (FFP2).
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Posjet izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske poljske regije, Podkarpatskog vojvodstva. Poljaci su redovni gosti na obilježavanju Dana Zadarske županije, a njihovo izaslanstvo predvodio je Andrzej Ćwierz, član Regionalnog odbora Podkarpatskog vojvodstva.

Tijekom svog boravka Poljaci su održali i radni sastanak u Domu Zadarske županije gdje ih je primio župan Božidar Longin sa suradnicima.

Župan ih je upoznao sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te na planove proširenja Zračne luke Zadar, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Ujedno je predstavio gospodarske zone koje su u neposrednoj blizini Zračne luke Zadar koje zbog svojeg atraktivnog položaja, ali i pripremljenosti prostorno-planske dokumentacije pružaju dodatnu prednost potencijalnim investitorima. Poljski turisti bili su na trećem mjestu po broju dolazaka i noćenja u 2023. godini na području Zadarske županije, a nastavak suradnje s prijateljskim europskim regijama moguć je i u drugim važnim sektorima poput turizma, obrazovanja i kulturne razmjene, istaknuto je.

Na sastanku su predložene konkretne inicijative za dodatni razvoj međunarodne suradnje s Podkarpatskim vojvodstvom, a velik doprinos tome svakako bi trebala dati uspostava izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa, prijestolnice Podkarpatskog vojvodstva. To će sasvim sigurno potaknuti gospodarsku suradnju kao i još značajnije turističke rezultate posjećenosti obiju regija, suglasne su obje strane.

Podkarpatsko vojvodstvo je službeno pozvalo župana Longina da u pratnji naših gospodarstvenika posjeti ovu poljsku regiju kako bi razmotrili mogućnost suradnje gospodarskog sektora. Također, Poljaci mogućnost suradnje vide i u povezivanju kroz projekte i programe financirane od strane strukturnih fondova EU, posebice u velikim infrastrukturnim projektima u sektoru prometa, gdje su upravo predstavnici Podkarpatskog vojvodstva bili izuzetno uspješni te su spremni svoja pozitivna iskustva podijeliti sa Zadarskom županijom.

Tijekom sastanka napravljen je kratak osvrt na aktualno sigurnosno stanje i geopolitičke prilike u Europi. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine povećalo je značaj odnosa s Poljskom, a naše države povezuju sličnosti u percepciji međunarodne situacije i angažiranost u regiji. Upravo su predsjednici Poljske i Hrvatske bili pokretači Inicijative triju mora, u kojoj obje zemlje aktivno sudjeluju podupirući europske težnje zemalja zapadnog Balkana, dok su hrvatski vojnici stacionirani u Poljskoj u okviru ojačane prisutnosti NATO-a. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE / Gradonačelnik Dukić: “Radeta nema nikakav politički ni javni kapital. Dobio je podršku 616 od 60.193 građana Zadra!”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na izjave gradskog vijećnika Danijela Radete:

“S obzirom na rezultate izbora u kojima je predsjednik gradske organizacije SDP-a u Zadru Danijel Radeta dobio potporu 616 od ukupno 60 193 građana Zadra koji su imali mogućnost izbora svojih predstavnika u Hrvatski sabor, jasno je kako nema nikakav politički ni javni „kapital“ zbog kojega bi mu uopće osobno odgovarao na njegova bulažnjenja. Uostalom, njegove laži u neprekidnim optužbama čak su i stabla u Foši na koje se jednom obrušio demantirala i unatoč njemu – prolistala.

Ipak, posljednje optužbe i laži prelaze čak i razinu njegovog neukusa i zahtijevaju osvrt.

Prije svega, njegovo prizemno, sad već i podzemno, prozivanje osoba imenom i prezimenom na odgovornost za nečija moguća grozna kaznena djela je jadno, ne samo politički, nego i ljudski. I zakonski utuživo.

Druga su mu tema nekakve nezakonite građevinske dozvole. Umjesto da politički prijeti „dokazima“, kao odgovoran građanin i gradski vijećnik te je dokaze trebao proslijediti nadležnim institucijama, pa i javno ih objaviti. Eto mu šansa – kao gradonačelnik ga na to javno pozivam. Da imam saznanja o tako nečemu, naravno, sigurno bih reagirao.

Načinom na koji zlorabi svoj vijećnički mandat Radeta je dokazao kako je on tek proziran manipulator i, kao takav, a dokazuju to i izborni rezultati, političar za brzi zaborav. Jedino vrijedno je što njegova politička karijera ostaje za primjer kako se lažima, podmetanjima i manipulacijama ne smije zlorabiti dobiveno povjerenje građana.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GINEKOLOŠKA ENDOSKOPSKA KIRURGIJA / Veliko priznanje radu zadarske Službe za ginekologiju i opstetriciju

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar 18. i 19.travnja bila je domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije pod egidom Europskog društva za ginekološku endoskopiju – ESGE (European Society for Gynaecological Endoscopy) te u sklopu dvogodišnjeg europskog projekta GESEA4EU (Gynaecological Endoscopic Surgical Education and Assessment).

Nastavak je to procesa akreditacije prvog centra takve vrste u Hrvatskoj koji će omogućiti edukaciju i razvoj vještina ginekološke endoskopije na međunarodnoj razini. Zadru je pripala čast biti jedan od novootvorenih centara u sklopu 15 postojećih u svijetu.

Tečaj je održan pod vodstvom prof. Branke Žegure Andrić i tima iz GESEA centra u Mariboru koji je kroz ovaj europski projekt mentor budućem centru u Zadru, a instruktori i budući akreditirani GESEA mentori za našu bolnicu bili su dr. Luka Matak i dr. Frane Markulić.

Kroz dva intenzivna dana tečaja polaznici iz Poljske, Makedonije, Kosova, BiH te KBC-a Split i KB-a Sveti Duh prolazili su kroz predavanja i vježbe iz ginekološke endoskopije na posebnim radnim stanicama za edukaciju uz partnerstvo s tvrtkom Karl Storz. Vježbe te evaluacija se provode u svrhu razvijanja vještina u minimalno invazivnoj operativnoj histeroskopiji, laparoskopiji te zahtjevnim tehnikama laparoskopskog šivanja u anatomskoj regiji male zdjelice.

Centar će uskoro započeti sa samostalnim radom na novoj vlastitoj opremi, a na jesen je u planu održavanje međunarodnog tečaja i GESEA certifikacije s gostovanjem vodećih svjetskih stručnjaka u području ginekološke kirurgije.

To je još jedno priznanje radu Službe za ginekologiju i opstetriciju u Zadru te motivacija za daljnje usavršavanje i konkurentnost s najnovijim dostignućima u području minimalno invazivne kirurgije, priopćeno je iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu