Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Potpredsjednik Vlade Božinović na obljetnici pogibije trojice hrvatskih redarstvenika u Biogradu

Objavljeno

-

U Policijskoj upravi zadarskoj danas se s posebnim pijetetom prisjećamo tragično poginulih kolega – policijskih službenika Policijske postaje Biograd, ubijenih prije 28 godina pri izvršavanju povjerenih službenih zadaća.U sjećanje na tragično poginule policijske službenike Policijske postaje Biograd, Marinka Adžića-Kapitanovića (1969.), Ivana Ćurkovića (1967.) i Olivera Pešića (1974.), danas su ispred Policijske postaje Biograd, na spomen obilježju poginulim policajcima, zapaljene svijeće i položeno cvijeće.

Nakon obitelji policajaca, cvijeće i svijeće su položili potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, dr.sc. Davor Božinović  u nazočnosti načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražine i načelnika Policijske postaje Biograd Alberta Šarina, izaslanik Ministarstva branitelja te izaslanstva Grada BIograda, općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov te Polače kao i predstavnici brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.  

Tijekom programa obilježavanja, ministar dr. sc. Davor Božinović je pozdravio obitelji stradalih hrvatskih policajaca, obitelji stradalih hrvatskih branitelja, predstavnike hrvatskih braniteljskih udruga, izaslanika Ministarstva branitelja te predstavnike županijskih i lokalnih vlasti, te istaknuo:

I u ovom trenutku hrvatski policajci u Biogradu i u Pakoštanima i diljem Hrvatske obavljaju svoj težak, a primjer naše trojice poginulih kolega svjedoči, i riskantan posao, posao za koji su se svjesno opredijelili znajući da mogu ostaviti svoj život. Zato je svima nama, pogotovo policijskom sustavu, da radimo profesionalno svoj posao i danas su hrvatski policajci zajedno sa svojom subraćom iz Hrvatske vatrogasne zajednice, iz HGSS-a iz Crvenoga Križa na poplavljenim područjima ovdje blizu u obrovačkom i gračačkom dijelu županije, ali i u svom drugim kriznim područjima danas u kojima se nosimo sa poplavama, sutra vjerojatno opet sa požarima, međutim čvrst smo mi narod, čvrsta smo mi institucija.”

Prisjećajući se tri policijska službenika koji su svoju službu obavljali odgovorno i časno, načelnik Anton Dražina je nastavio:

„ Prije 28 godina dogodila se velika tragedija za našu policijsku zajednicu u ovom mjestu…Marinko, Ivan i Oliver bili na ponos svojih obitelji i bili su ponos svih nas koji smo ih imali priliku upoznati.”

Kao i dosadašnjih godina u organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-ZNG 1990./1991. održan je mini maraton, 3. Memorijalna atletska utrka Pakoštane – BIograd za poginule u Pakoštanima 1995., sa startom u Pakoštanima i ciljem ispred Policijske postaje Biograd gdje su svim sudioncima na kraju uručene zahvalnice,  te medalje i pehari. 

U utrci je sudjelovalo oko 30 trkača, među kojima su sudjelovali i policijski službenici Policijske uprave zadarske.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu