Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zrmanja nastavila rasti, oboren novi rekord. Obrovac je pod vodom

Objavljeno

-

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu , a evakuiraju se stanovnici čije su kuće najugroženije, izvijestilo je sinoć Ravnateljstvo civilne zaštite.

U 21,45 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca.

Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37

“Općina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra Općine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su obitelji evakuirane u nedjelju navečer”, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze spasitelji iz Šibenika i Splita.

Stožer Civilne zaštite Općine Graćac je aktiviran u nedjelju nešto prije 13 sati zbog prijeteće poplave, a načelnica Stožera Natalia Turbić poziva sve koji nisu na sigurnom da pozovu Županijski centar 112, te će tako preko Stožera svi ugroženi dobiti pomoć.

Pojasnila je da je do poplave došlo zbog izlijevanja rijeke Otuče, porasta podzemnih voda i obilne kiše, a pod vodom su svi niži tereni u općini, veliki prostor.

Vodostaj rijeke Otuče u općini Gračac je od sinoć u padu. S 236 centimetara, koliko je izmjereno jučer u 19 sati, do 5 sati je pao na 158 centimetara.

U skladu je to sa sinoćnjim očekivanjima. Andrić je sinoć rekao i da je kiša prestala padati te da se očekuje smirivanje. 

“U iščekivanju smo da vodostaj pada, on već blago pada, u odnosu na ranije danas, kada je premašen povijesni rekord od 200 cm i koji je dosad bio maksimum. Danas je vodostaj prešao 230 centimetara”, rekao je Andrić.

Vodostaj Zrmanje kod Obrovca je tijekom noći nastavio rasti te je jutros u 4:30 iznosio 301 centimetar.

Nadležne službe su na terenu, a jučer su evakuirani stanovnici čije su kuće najugroženije, izvijestilo je sinoć Ravnateljstvo civilne zaštite. U 21,45 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca.

Voditelj službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić sinoć je za HRT da je još sinoć oboren povijesni rekord.

“Tamo imamo povijesni rekord Zrmanje. Bio je 260 cm, a sada je već 273 cm i Zrmanja se izlijeva na lijevoj strani gdje je napravljen zaštitni zid. Nakon dugo vremena događa se i taj slučaj da je Zrmanja izašla iz svoga korita i na lijevoj strani”, rekao je.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu