Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT “TRGOVAČKI SAJAM NEKAD I DANAS” / Zadarski i splitski učenici posjetili Benkovački sajam i Zavičajni muzej Benkovac  

Objavljeno

-

Nakon sastanka u prosincu i travnju na kojima su učenici izmjenjivali i održavali edukativne prezentacije tema vezano za različite sajmove, u srijedu 10. svibnja 2023. posjetili su  Benkovački sajam i Zavičajni muzej Benkovac.

Trgovački sajam nekad i danas je projekt na kojem se kulturna baština spaja s ekonomskom strukom. Tijekom projekta učenici su imali različite odgojno-obrazovne zadatke kao što je istraživanje organizacije i razvoja sajmova kroz povijest, promocija robe na sajmu, tradicionalni proizvodi dalmatinskog sajma,  tradicionalan sajam kao turistička atrakcija, važnost sajma u promicanju regionalne konkurentnosti održivog razvoja.

Posjet Benkovačkom sajmu je bila izvrsna prilika da uživo vide kako se trguje i što se sve nudi na sajmovima nakon što su istražili različite povijesne zapise. Nakon obilaska sajma posjetili su Zavičajni muzej Benkovac, nezaobilazno mjesto koje pruža neprocjenjivo iskustvo i informacije o povijesti ovog kraja. Uz stručno vodstvo uživali su u zanimljivoj postavi muzeja.

Projekt Trgovački sajam nekad i danas je kreativan primjer suradnje dvaju strukovnih škola na međužupanijskoj razini koji dodatno oplemenjuje kurikulum i daje učenicima priliku da pokažu svoje kreativne vještine, timski rad i organizacijske sposobnosti uz mentorstvo nastavnika. Ostvaren je cilj projekta, učenici i nastavnici iz Splita i Zadra naučili su zanimljive činjenice vezane za trgovanje na sajmu te je tako prepoznat značaj trgovačkih sajmova za gospodarski razvoj trgovine neke regije.

Na projektu je sudjelovalo 18 učenika i 4 profesora. Učenici iz Splita su Matea Jurjević, Ela Zoko, Ivan Komar, Luca Knezović, Franko Kukoč, Marko Alduk, Viktorija Penga i Paola Salapić uz mentorice profesorice Jasenku Rašetinu i Andreu Braovac. Iz Zadra na projektu sudjeluju učenici smjera komercijalist iz 3 d i 4 d razreda: Kristina Mučaj, Natali Zubčić, Marcela Majica, Luka Čulina, Roko Marić, Ivan Barić, Dora Vujnović, Marija Benić, Lovre Jerak i Lovre Barić uz mentorice profesorice Anitu Kocman i Danijelu Rimanić. Posebna zahvala direktoru Turističke zajednice Ravni kotari, Vanji Čvrljku i Zavičajnom muzeju Benkovac na podršci u realizaciji projektnih aktivnosti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ANTIFAŠISTI PRIJAVILI POLICIJI MATU LUKIĆA (HSP), ON IM ODGOVARA: “Pod zvijezdom su nekad ubijali, a danas gaze neistomišljenike!”

Objavljeno

-

By

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra prijavila je Matu Lukića, gradskog vijećnika HSP-a, a jer tvrde da su povrijeđeni ranije objavljenim njegovim priopćenjem, te procjenjuju da je u istome iznesena laž i mržnja prema antifašistima.

Nije dugo trebalo da Lukić odgovori na prijavu:

“Nakon konzultacija s odvjetnikom Davorinom Karačićem, koji je konstatirao da je ovo pravno smiješna, nebulozna i neutemeljena prijava mogu reći samo da je jasno kao dan kako bi “antifašisti” rješavali ovakve slučajeve da mogu.

Onima koji su krvarili za Knin daju se kazne za povijesne i herojske oznake i ne pušta u grad, dok su ovi koji su me prijavili zaštićeni na sve moguće načine. Pod ovom zvijezdom petokrakom uništavani su Zadar i Hrvatska, ubijani i progonjeni ljudi u Domovinskom ratu.

Danas opet pod tom zvijezdom pokušavaju pogaziti neistomišljenike uz pomoć institucija.

Žalosno je da matematički nitko od njih nije po godinama sudjelovao u tome čime se predstavljaju, a sišu proračun besramno.

Još je sramotnije da su i vjerojatno tu kaznenu prijavu pečatirali crvenom krvavom zvijezdom. Sreća da je 2023, godina a ne njihovo doba jer bi moja sudbina bila definirana vrlo brzo.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: Krajem dana opet kiša. Padat će do kraja vikenda. Evo što donosi sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije. Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu u ostalim krajevima uz lokalno izražene pljuskove i obilnu oborinu. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i južni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 °C.

U subotu promjenjivo i pretežno oblačno, osjetno svježije, mjestimice i s obilnom kišom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu jako jugo, prolazno i sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu u jačanju i okretanju na buru. Minimalna temperatura od 15 do 20, u Dalmaciji na obali oko 23 °C. Najviša dnevna temperatura u gorju, te na sjeveru i zapadu između 19 i 23, a na istoku i jugu uz kraća sunčana razdoblja od 25 do 28 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo i pretežno oblačno, za vikend osjetan pad temperature zraka, čestom s kišom, ponegdje obilnom, lokalno izraženijim pljuskovima i grmljavinom. Jugozapadnjak će okrenuti na većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, a na moru jako jugo na buru, već krajem subote na sjevernom dijelu, u nedjelju u Dalmaciji. U ponedjeljak smirivanje, ujutro još može pasti malo kiše, a razvedravanje će krenuti sa sjeverozapada, vjetar će slabjeti i danju će opet biti ugodno toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura  prihoda uz 15 milijuna eura rashoda, odnosno imala je milijun eura više prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  

Čulo se to na 14. sjednici Županijske skupštine na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu. Rezultat je rasta broja zaposlenih, povećanja broja turista te poboljšanja naplata županijskih prihoda, izvijestila je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević.  

Na sjednici Županijske skupštine koja je održana u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku, vijećnici su dali suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije za nabavu sedam vozila za sanitetski prijevoz i osam vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine.

Usvojeno je i polugodišnje izvješće o poslovanju i ostvarenju financijskog plana Županijske uprave za ceste, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća Županijskog vatrogasnog zapovjednika o stanju vatrogastva i zaštite od požara na području Zadarske županije za 2022. godinu.  

Županijska skupština izglasala je i odluku o donošenju Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027., čime se kreće u izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., kao dodatka Planu razvoja Zadarske županije 2021. – 2027.

U posljednjoj, 25. točki dnevnog reda Županijska skupština usvojila je prijedlog odluke kojom se dosadašnja vijećnica Vesna Sabolić imenuje za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Narodnog muzeja Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu