Connect with us

Hrvatska

Od jeseni novi predmet u školama: “Ne vjerujem da će provedba ići glatko”

Objavljeno

-

Učiteljica Gordana Kovač Bluha iz Osnovne škole Rapska Zagreb u Newsnightu je govorila o novom predmetu u školama. U pitanju je predmet praktične vještine koji će se od jeseni poučavati u školama. Priprema zdravih obroka, izrada plana potrošnje, pružanje prve pomoći, jednostavni popravci obuće i odjeće neke su od vještina koje bi učenici trebali svladati u sklopu ovog predmeta.

Praktične vještine jedan je od novih predmeta koji će se od jeseni poučavati u školama odabranim za eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uz Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Prirodoslovlje.

“Već 42 godine radim, a 20-ak godina i u produženom boravku, sve ovo što bi se treblo dogoditi, u našoj školi se događa već 20 godina. Mi to provodimo već dugi niz godina – od šivanja, pletenja, ugošćujemo, roditelje, bake, djedove, učimo što je šećer, što čini našem tijelu…”, istaknula je Kovač Bluha.

Objasnila je i kako to provode u praksi. “Produženi boravak je organiziran na način da učitelji u pet sunčanih sati provode program na način da je 1. sat uglavnom slobodno vrijeme kad objedujemo ili se odmaramo. U drugom satu je organizirano vrijeme kad provodimo te slobodne aktivnosti, nakon toga pišemo i učimo i posljednji sat do od 16 do 17 sati provodimo neku novu aktivnost.”

“Sada motorika nije dovoljno dobra”

Ponekad rade voćne salate, ali uglavnom ne pripremaju obroke jer nemaju mogućnosti za to.

“Djeca su ranije bila vještija u rukama, motorika je bila puno bolja, sad se vidi da motorika nije dovoljno dobra i patimo se kod nekih stavri kod kojih se prije nismo patili – kod presavijanja papira ili rezanja škaricama, ali su izvrsni su u pletenju pa su sve mame dobile šalove”, objasnila je učiteljica.

Ističe da su djeca zadovoljna jer mogu napraviti nešto novo. “Na kraju to ispadne zaista za svaku pohvalu.”

Navodi da bi dječaci često radije igrali nogomet, ali kad počnu stvarati nešto, onda ne odustaju i uživaju u tome. Kaže i da djeci puštaju najviše Mozarta.

“Mozart je dobar za dječji um, ali slušali smo i ostalu klasičnu glazbu da djeca dobiju uvid što su cajke, a što klasična glazba. U početku nisu pozitivno reagirali, ali onda smo rekli da zatvorenih očiju slušaju i da maštaju i danas i sami traže da slušaju. To je neka povratna informacija da nešto radimo dobro”, rekla je Kovač Bluha.

“Ne vjerujem u ovu cjelodnevnu školu”

Ističe da se kao pozitivno iskustvo pokazalo i dovođenje kućnih ljubimaca. Djeca su pri tome prirpemala i izlaganja o tome kako se brinu o njemu, kako su ga dobili…

“Znali smo imati i po desetak životinjica, tako da je to bilo ugodno druženje”, navela je Kovač Bluha.

Ipak ne vjeruje da će provedba novog predmeta u školama ići glatko. “Ne vjerujem, ne vjerujem ni u ovu cjelodnevnu školu. Mislim da jedna osoba u liku učiteljice koja bi trebala raditi poslove koje dosad rade dvije učiteljice iz strogo određenih razloga, mislim da to neće biti provedivo. Eksperiment bi trebao početi za par mjeseci, a ne postoje ni kurikulumi ni udžbenici ni edukacija učitelja.”

 

Hrvatska

Capak o porastu zaraženih koronom: “Imamo tri nova soja koji izbjegavaju imunitet”

Objavljeno

-

By

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je za N1 novi porast broja oboljelih od koronavirusa.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imamo jednu stabilnu epidemiološku situaciju s covidom. “Od početka 8. mjeseca nam je broj novootkrivenih slučajeva nešto narastao, ali to nisu još uvije zabrinjavajuće brojke. Hospitalizacije, iako rastu, ne rastu tako bitno”, rekao je.

“U svijetu cirkuliraju tri nova soja koji imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen bilo preboljenjem bilo cijepljenjem.  Zato u čitavom svijetu vidimo porast, ali taj porast još uvijek nije zabrinjavajući i mi pažljivo pratimo situaciju”, dodao je.

Otkrio da se za sada ne uvode nikakve nove mjere. “Pratimo što se u svijetu i u Europi događa i ako se situacija pogorša spremni smo reagirati”, tvrdi Capak.

Dodao je da imamo novo cjepivo. “To je strahovito bitno. Mi smo 18.09. počeli s cijepljenjem s novo-varijantnim Pfizerovim cjepivom. Ono je dostupno i preporučamo da se rizične skupine cijepe, prije svega one starije od 65 godina i kronični bolesnici, ali cjepiva ima dovoljno i moći će se cijepiti i svi oni drugi koji žele”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Tko radi najviše, a tko najmanje u EU-u? Evo gdje su Hrvati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Građani Grčke rade duže od svih ostalih u Europskoj Uniji.

Radno sposobni stanovnici te zemlje stari između 20 i 64 godine u prosjeku rade 41 sat tjedno.

Slijede ih građani Poljske (40,4) i Rumunjske i Bugarske (po 40,2).

S druge strane, najmanje ukupno radno vrijeme imaju građani Nizozemske koji tjedno rade “svega” 33,2 sata.

Za njima ne zaostaju mnogi ni oni u Njemačkoj (35,3) i Danskoj (35,4).

Stanovnici Hrvatske i Slovenije nalaze se ispod sredine liste jer u obje države se radi u prosjeku 39,6 sati tjedno.

U EU-u se 2022. godine u prosjeku radilo 37,5 sati, objavio je Eurostat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

ZA VIKEND NAJAVLJENE INTENZIVNE OBORINE / Slovenci i Grci u strahu od novog potopa. Što čeka Hrvatsku?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Meteorolozi u mediteranskom području za vikend najavljuju formiranje nove ciklone iznad Genovskog zaljeva, što će donijeti intenzivne lokalne oborine. U Grčkoj, koju je početkom mjeseca pogodila oluja Daniel te je u ovoj zemlji i u Libiji uzela tisuće života, strahuju od ponavljanja smrtonosnog nevremena.

Prognostičari sa stranice Neurje.si objavili su na svojoj stranici na Facebooku animaciju ciklone koja će se u petak formirati iznad Genovskog zaljeva.

Navode da će ta ciklona donijeti obilnu kišu, posebice u dijelovima zapadne i središnje Slovenije. U kratkom vremenskom razdoblju lokalno može pasti i do 100 mm oborina, prenosi tportal.

U Sloveniji će doći do nekoliko pojedinačnih nevremena kada prođe fronta, koja će ponovno biti učestalija na zapadu i jugu zemlje, a zatim očekujemo promjenljivo vrijeme uz povremene padavine. Pogoršanje će biti kratkog vijeka jer će temperature ubrzano rasti. Od utorka nas ponovno očekuju temperature između 25 i 27 stupnjeva Celzijusa, kažu s Neurja.

Slovenski lovci na oluje prognoziraju da bi ciklona mogla nastaviti put prema Grčkoj i Libiji, gdje je oluja Daniel početkom ovog mjeseca ostavila strahovite posljedice i odnijela velik broj života.

Ova teza već izaziva podjele među grčkim meteorolozima. Nakon što je grčki meteorolog Klearchos Marusakis najavio novo nevrijeme jačine Daniela, a koje će, po njemu, ponovo pogoditi područje Tesalije, uzvratio mu je Teodoros Kolidas, direktor grčkog Nacionalnog meteorološkog centra.

“Očekujemo kišu, ali do sljedećeg utorka ne predviđamo ništa dramatično važno. Oni koji uspoređuju sustave trebaju biti svjesni toga da se obraćaju prosječnom građaninu, a da ne govore na konferenciji”, rekao je te priložio podatke o kiši i meteograme koji ovoga puta ne izgledaju toliko drastično kao početkom mjeseca.

I hrvatski DHMZ za vikend najavljuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U petak, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, lokalno kiša i pljuskovi. Za vikend kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a mjestimice može pasti i veća količina oborine, osobito na zapadu u subotu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, u gorju i jak, u subotu u okretanju na sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, prolazno i olujno, a u nedjelju će ponajprije na sjevernom dijelu zapuhati bura. Nakon vrlo toplog petka, za vikend će danju biti svježije, osobito na kopnu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu