Connect with us

Hrvatska

Od jeseni novi predmet u školama: “Ne vjerujem da će provedba ići glatko”

Objavljeno

-

Učiteljica Gordana Kovač Bluha iz Osnovne škole Rapska Zagreb u Newsnightu je govorila o novom predmetu u školama. U pitanju je predmet praktične vještine koji će se od jeseni poučavati u školama. Priprema zdravih obroka, izrada plana potrošnje, pružanje prve pomoći, jednostavni popravci obuće i odjeće neke su od vještina koje bi učenici trebali svladati u sklopu ovog predmeta.

Praktične vještine jedan je od novih predmeta koji će se od jeseni poučavati u školama odabranim za eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uz Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Prirodoslovlje.

“Već 42 godine radim, a 20-ak godina i u produženom boravku, sve ovo što bi se treblo dogoditi, u našoj školi se događa već 20 godina. Mi to provodimo već dugi niz godina – od šivanja, pletenja, ugošćujemo, roditelje, bake, djedove, učimo što je šećer, što čini našem tijelu…”, istaknula je Kovač Bluha.

Objasnila je i kako to provode u praksi. “Produženi boravak je organiziran na način da učitelji u pet sunčanih sati provode program na način da je 1. sat uglavnom slobodno vrijeme kad objedujemo ili se odmaramo. U drugom satu je organizirano vrijeme kad provodimo te slobodne aktivnosti, nakon toga pišemo i učimo i posljednji sat do od 16 do 17 sati provodimo neku novu aktivnost.”

“Sada motorika nije dovoljno dobra”

Ponekad rade voćne salate, ali uglavnom ne pripremaju obroke jer nemaju mogućnosti za to.

“Djeca su ranije bila vještija u rukama, motorika je bila puno bolja, sad se vidi da motorika nije dovoljno dobra i patimo se kod nekih stavri kod kojih se prije nismo patili – kod presavijanja papira ili rezanja škaricama, ali su izvrsni su u pletenju pa su sve mame dobile šalove”, objasnila je učiteljica.

Ističe da su djeca zadovoljna jer mogu napraviti nešto novo. “Na kraju to ispadne zaista za svaku pohvalu.”

Navodi da bi dječaci često radije igrali nogomet, ali kad počnu stvarati nešto, onda ne odustaju i uživaju u tome. Kaže i da djeci puštaju najviše Mozarta.

“Mozart je dobar za dječji um, ali slušali smo i ostalu klasičnu glazbu da djeca dobiju uvid što su cajke, a što klasična glazba. U početku nisu pozitivno reagirali, ali onda smo rekli da zatvorenih očiju slušaju i da maštaju i danas i sami traže da slušaju. To je neka povratna informacija da nešto radimo dobro”, rekla je Kovač Bluha.

“Ne vjerujem u ovu cjelodnevnu školu”

Ističe da se kao pozitivno iskustvo pokazalo i dovođenje kućnih ljubimaca. Djeca su pri tome prirpemala i izlaganja o tome kako se brinu o njemu, kako su ga dobili…

“Znali smo imati i po desetak životinjica, tako da je to bilo ugodno druženje”, navela je Kovač Bluha.

Ipak ne vjeruje da će provedba novog predmeta u školama ići glatko. “Ne vjerujem, ne vjerujem ni u ovu cjelodnevnu školu. Mislim da jedna osoba u liku učiteljice koja bi trebala raditi poslove koje dosad rade dvije učiteljice iz strogo određenih razloga, mislim da to neće biti provedivo. Eksperiment bi trebao početi za par mjeseci, a ne postoje ni kurikulumi ni udžbenici ni edukacija učitelja.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu