Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U OBROVCU Plenković pušta u rad najveću sunčanu elektranu u RH!

Objavljeno

-

ilustracija, HEP

HEP je najavio puštanje u rad sunčane elektrane Obrovac te predstavljanje projekata obnovljivih izvora energije i ulaganja u elektroenergetsku mrežu u Zadarskoj županiji i priobalju. Svečanost će se održati u petak, 12. svibnja 2023. godine, prema sljedećem programu:

  • 15.15 sati – puštanje u rad SE Obrovac (bivša tvornica glinice kod Obrovca,
  • 16.30 sati – obilazak SE Stankovci (Poslovna zona Novi Stankovci)
  • 17.30 – obilazak TS 110/10(20) kV Zadar Istok (Bibinje)

SE Obrovac, trenutno najveću sunčanu elektranu u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj, u rad će pustiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Proizvodnjom SE Obrovac, priključne snage 7,35 MW (megavata) i instalirane 8,7 MW, moći će se podmiriti potrošnja 3.500 kućanstava.

Na događaju ćemo predstaviti planove izgradnje novih obnovljivih izvora energije u Zadarskoj županiji i hrvatskom priobalju te u čitavoj Hrvatskoj, ukupne snage 1.544 MW i vrijednosti 1,6 milijardi eura, te jačanja prijenosne i distribucijske mreže s ciljem prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora u sustavu. Jedno od najvećih aktualnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je Transformatorska stanica 110/10(20) kV (kilovolta) Zadar Istok, koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra te zadarskih otoka, priopćeno je iz HEP-a.

PROGRAM DOGAĐAJA

14.50 – Okupljanje uzvanika na lokaciji SE Obrovac (bivša tvornica glinice kod Obrovca)

15.15 – Početak događaja

15.17 – Obraćanje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića

15.20 – Obraćanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

15.23 – Puštanje u rad SE Obrovac

15.24 – Obilazak SE Obrovac

15.30 – Izjave za medije

15.34 – Zajedničko fotografiranje

15.40 – Polazak prema SE Stankovci

16.25 – Okupljanje uzvanika na lokaciji SE Stankovci (poslovna zona Novi Stankovci)

16.30 – Obilazak SE Stankovci

16.40 – Izjave za medije i zajedničko fotografiranje

16.45 – Polazak prema TS Zadar Istok (Bibinje)

17.25 – Okupljanje uzvanika na lokaciji TS Zadar Istok

17.30 – Početak događaja

17.32 – Obraćanje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića

17.35 – Obraćanje župana Zadarske županije Božidara Longina

17.38 – Obraćanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

17.41 – Obilazak TS Zadar Istok

17.51 – Izjave za medije

17.57– Zajedničko fotografiranje

18.00 – Kraj događaja

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu