Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA UDRUGE MASLINARA ZADARSKE ŽUPANIJE Vlatković zamjerio što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari

Objavljeno

-

 „Nezamislivo je da se, primjerice,  Tuna, Sushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju“, rekao je dr. Vlatković. Hoće li Zadarska županija  sufinancirati dio troškova sudjelovanja maslinara na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku?

Kad bi se proglašavale najaktivnije udruge među prvima, ako ne i prva, bila bi Udruga maslinara Zadarske županije.

 „Udruga je u protekloj  godini organizirala oko 20-ak stručnih predavanja te desetak terenskih radionica. Članovi su imali mogućnost upoznati najnovija tehnološka dostignuća koja se primjenjuju u suvremenoj agrotehnici i elajotehnici“, izvjestio je tajnik udruge Josip Pavlica mag. ing. agro.

 Predavači su uglavnom bili iz područja agronomije i prehrambene tehnologije. Terenske radionice su uz agronome vodili i sami maslinari koji su članovi Udruge, prenoseći vještine rezidbe i cijepljenja masline, istaknuto je na Skupštini maslinara Zadarske županije, održane jučer u Novigradu. Na dnevnom redu su bili: Financijsko izvješće, Izvješće o radu i  Ciljevi u tekućoj 2023. godini.

„Udruga je tijekom ove i prošle godine u članstvo primila preko osamdeset članova,  uz gotovo svakodnevno zaprimanje zahtjeva za članstvo nadamo se da će broj članova vrlo brzo prijeći stotinu“, rekao je Pavlica.

Nadalje, definirani su ciljevi za tekuću godinu gdje se naglasak stavio na što bolju suradnju Udruge sa tijelima lokalne samouprave, a to se prvenstveno odnosi na Zadarsku županiju koja bi trebala pružiti pomoć i potporu u što boljoj afirmaciji maslinarstva Zadarske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Također se naglasak stavlja i na uspostavu suradnje  kako sa županijskom tako i sa gradskom Turističkom zajednicom, te sa općinskim Turističkim zajednicama, o čemu je govorio dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge  maslinara Zadarske županije.

„ Udruga, evo, djeluje već godinu i pol dana, a za sve naše dosadašnje aktivnosti od županije nismo dobili niti jednu kunu“,  rekao je Vlatković. Govoreći o međunarodnim uspjesima maslinara s područja Zadarske županije on je posebno apostrofirao one najvažnije u Tokiju i New Yorku. „ Od ukupno 105 nagrada koliko je osvojila Hrvatska  i plasirala se na sam vrh, odmah iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske, maslinari sa zadarskog područja  tom timskom uspjehu sudjelovali su sa svojih 20 nagrađenih ulja  što je gotovo jedna petina“, podsjetio je Vlatković i najavio:  Tražit ću da naša županija barem podmiri dio troškova sudjelovanja naših maslinara na natjecanju u New Yorku, kao što to rade u Istri, ali i dalmatinskim županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko – dalmatinskoj gdje po 50 posto troškova sufinciraju županije, a 25 posto područne Gospodarske komore.

Unatoč brojnim aktivnostima Udruga maslinara Zadarske županije praktički je beskućnik. Nema svoje prostorije. „Tražili smo od Županije prostor gdje bi mogli održavati vođene degustacije i educirati zainteresirane kako razlikovati dobro od lošeg ulja. Ali, još ništa“, kaže Vlatković.

On je najavio da će ozbiljno zamjeriti što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari. „Nezamislivo je da se, primjerice TunaSushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju“, prokomentirao je na gorko-šaljiv način.

Ako je u „opisu poslova“ turističkih zajednica da obogaćuju ukupnu turističku pa tako i eno-gastro ponudu, logično je da  na manifestacijama i sajmovima koji se održavaju kroz ljetne mjesece sudjeluju i maslinari. Uz dodatnu promociju  destinacije  time bi im se omogućila  prodaja jednog dijela njihovih  proizvoda. Nadalje, u budućnosti će biti potrebno ostvariti suradnju sa ugostiteljima jer i oni predstavljaju značajnu tržnu nišu za prodaju ulja.

Na skupštini u Novigradu također se raspravljalo o potrebi uspostave Vodiča maslinovih ulja Zadarske županije. Ideja bi se realizirala na način da u njemu budu zastupljena ulja članova Udruge kako bi  potrošači mogli pronaći kvalitetna ulja i kako bi se spriječilo da budu prevareni. Za proizvođače bi to značilo lakši put do potrošača te zaštitu od nelojalne konkurencije. Vodič bi izlazio jednom godišnje, a boce u kojima bi se ulje prodavalo, uz etiketu po izboru proizvođača, imale bi i dodatnu etiketu koja bi garantirala kvalitetu proizvoda koja treba biti ujednačena. Proizvođač također treba potpisati izjavu kojom jamči kakvoću zapakiranog ulja, a broj markica po proizvođaču  će se ograničiti godišnjom proizvedenom količinom ulja, rečeno je na skupštini u Novigradu.

Inače, na području Zadarske županije maslinarstvom se na oko 3.000 hektara bavi 3,5 tisuće obiteljskih gospodarstva koja godišnje proizvedu oko  9.000 hektolitara maslinovog ulja.

N.J. /DM

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Tragičan kraj potrage, pronađeno tijelo nestalog muškarca

Objavljeno

-

By

U moru kod Paškog mosta noćas je nestao 29-godišnji ribar nakon što se prevrnulo brodica u kojoj su se nalazila četvorica mladića. Tri su se uspjela spasiti, a tijelo četvrog pronađeno je u subotu kod Paškog mosta na osam metara dubine, javlja Zadarski list.

Kako neslužbeno doznaje Zadarski list, četvorica mladića isplovila su sinoć iz naselja Rtine. Do nesreće je došlo kod Rta Tanka nožica, kada se prevrnula brodica, a mladići su pali u more.

Podsjetimo, ovo je već drugi slučaj nestanka ribara u Zadarskoj županiji u svega nekoliko danas. Već peti dan traga se za ribarom koji je nestao u Vrsima nakon što je išao podići mreže.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

12. PROSINCA / U prodaji ulaznice za božićni gospel koncert u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

HNK Zadar najavljuje nadolazeći  BOŽIĆNI KONCERT koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 20 sati.

Božićni gospel koncert Hrvatskog narodnog kazališta Zadar donosi pravo blagdansko ozračje i radost svim ljubiteljima glazbe. Pridružite nam se na nezaboravnom glazbenom doživljaju uz izvođenje najvećih božićnih gospel hitova u izvedbi američkog sastava GOSPEL VOICES FAMILY.

Ulaznice su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/gospel-voices-family-usa-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628208/event.html i na blagajni HNK Zadar ( subotom od 11 do 13 sati, a radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.)

Cijena ulaznice iznosi 15 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / U ponedjeljak u HNK Zadar hit komedija “Kako druga polovica voli”

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 11. prosinca u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte hit komediju Satiričkog kazališta Kerempuh, KAKO DRUGA POLOVICA VOLI u režiji Filipa Detelića.

IGRAJU: Filip Detelić,  Nataša Kopeč, Mia Anočić Valentić, Marko Hergešić, Josipa Anković i Matija Šakoronja.

Kako druga polovica voli je komedija jednog od najplodnijih i najizvođenijih suvremenih dramskih pisaca – Alana Ayckbourna koji je napisao preko 80 kazališnih djela te osvojio najuglednije kazališne nagrade.

Ovaj suvremeni vodvilj, u brzom ritmu, uz upečatljive karaktere i niz komičnih obrata, vodi junake predstave u kaos iz kojeg će se uzalud pokušati izvući, propadajući sve dublje u živo blato svojih ljubavnih odabira.

Ova predstava  koja osvaja publiku gdje god da se izvodi, propituje čvrsto zadane društvene norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavnu vatru.

Koliko smo uopće originalni i neponovljivi ili živimo u strogo utabanim stazama vrteći se u krug kao zamorci noću u svojim sumornim kavezima?

Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

Ulaznice za predstavu su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/kako-druga-polovica-voli-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628294/event.html

i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

https://www.hnk-zadar.hr/hr/predstava/kako-druga-polovica-voli/344

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu