Connect with us

Svijet

Veličanje ubojstava – shvaćaju li maloljetnici na mrežama težinu zločina?

Objavljeno

-

Solen Feyissa/Unsplash

Kako bi trebalo reagirati na ovakve reakcije maloljetnika pitanje je o kojem svi razmišljamo. Za sada vidimo da je država prepustila policiji da se bavi i onima koji na društvenim mrežama prijete, ali i onima koji ne shvaćaju težinu počinjenih zločina.

Imitiranje dječaka koji je usmrtio učenike i čuvara u školi Vladislav Ribnikar, divljenje, ismijavanje. Sve su to neprimjerene reakcije koje se u protekla tri dana mogu vidjeti na društvenim mrežama.

„Nisi ti frajer ako uradiš ovako nešto. Ne – ti si frajer ako shvatiš da s tobom nešto nije u redu i odeš popričati s nekim“, poručuje srpska ministrica zdravlja Danica Grujičić.

Posla za Odijeljenje za visokotehnološki kriminal je sada mnogo više, a na policiji je da izvrši trijažu objava na internetu. Pitanje je koliko će biti onih za koje je moguće kazneno pravno procesuiranje, ukazuje odvjetnik Ivan Ninić.

„To može ddjelovati preventivno na ljude da vode računa što pišu, posebno na mlade ljude, da ne vrše glorifikaciju takvih pojava u društvu, ovakvih pojava kao što su ove dvije osobe u protekla dva dana, ali neće svi ti ljudi završiti u zatvoru zbog toga“, kaže Ninić.

Umjesto privođenja potrebno je tražiti uzroke zbog kojih je došlo do određene reakcije, smatraju oni koji se bave pravima djece.

„Ne postoji jedan nadležni organ za koji možemo reći da je odgovoran za ovakvu situaciju, niti treba biti. Poanta je da se na svim nivoima radi s djetetom i da se utječe na to da se više ne dolazi do ovakvih situacija“, kazala je Jelena Paunović, direktoica Centra za prava djeteta.

Vjeruje ministrica zdravlja da bi oni koji veličaju zločin trebali dobiti odgovor od većine kako bi s takvom praksom prestali.

„Moramo se dozvati pameti, lijepa vijest, uspjesi ove djece, njihove radosti, njihove zlatne medalje na natjecanjima, to treba biti vijest. Oni koji prave gluposti treba im na mrežama reći: ‘Ti si budala, ti nisi frajer, ti nisi in, ti si najobičnija budala i bolje ti je da se smiriš’“, zaključila je Danica Grujičić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Zbog slabe procijepljenosti u BiH već drugi smrtni slučaj povezan s ospicama

Objavljeno

-

By

Pixabay

Još jedan smrtni slučaj povezan s ospicama zabilježen je u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 18-godišnjak iz Zenice, potvrdili su iz ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije.

Ranije ovog tjedna u Sarajevu je preminuo 17-godišnjak koji je također obolio od ospica pa je od tada proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Oba smrtna slučaja povezuju se s niskom stopom procijepljenosti djece, do čega je dovela kampanja na društvenim mrežama potaknuta neutemeljenim tvrdnjama o povezanosti cijepljenja protiv morbila s pojavom autizma kod male djece.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović kazala je lokalnim medijima kako je u toj županiji procijepljenost djece protiv ospica na razini od tek 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj je županiji do sada potvrđeno više od 1200 slučajeva zaraze ospicama.

“Ja jedino mogu apelirati na roditelje da cijepe svoju djecu i tako ih zaštite”, kazala je Salčinović.

Za učinkovito sprječavanje širenja zaraznih bolesti pa tako i ospica nužno je osigurati procijepljenost od barem 95 posto. Cijepljenje protiv zaraznih bolesti je u Federaciji BiH obveza regulirana zakonom koji je na snazi od 2005. godine no roditelji unatoč tome masovno odbijaju cijeliti djecu pod različitim izgovorima a kazne koje za to dobiju su novčane i to u simboličnim iznosima.

 
Nastavi čitati

Svijet

Biden ima koronu

Objavljeno

-

By

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozitivan je na koronavirus, potvrdila je Bijela kuća nakon što je Biden nazočio događaju u Las Vegasu na kojem je trebao govoriti.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je pozitivan test za 81-godišnjeg Bidena nakon što je predsjednik UnidosUS-a, latinoameričke organizacije za građanska prava, rekao da Biden neće moći govoriti na zakazanom događaju u Las Vegasu zbog dijagnoze.

Bijela kuća tvrdi kako Biden ima blaže respiratorne smetnje te da se iz Las Vegasa vraća u Delaware, gdje će biti stavljen u samoizolaciju. “Cijepljen je i stimuliran te ima blage simptome, rekala je Jean-Pierre.

Američki predsjednik je primio i prvu dozu lijeka Paxlovida, kazao je Bidenov liječnik.

 
Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO HRVATSKA / Dijelove Europe zahvatio je “povijesni toplinski val”

Objavljeno

-

By

Copernicus

Nije samo Hrvatska zahvaćena neobično dugim toplinskim valom.

Cijeli Balkan i dijelovi Istočne Europe su pod toplinskim valom od početka srpnja, a predviđa se da će vrućina potrajati još oko dva tjedna, piše meteorološki servis Severe Weather Europe.

“Ovo je povijesni toplinski val s temperaturama koje dnevno prelaze prag od 40°C. Najintenzivniji je na Balkanskom poluotoku i istočnoj Europi. Mora u mediteranskoj regiji također postaju vruća, mjestimice dosežući 30°C

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tijekom srpnja ostati znatno iznad prosjeka diljem južne i istočne Europe. Za Balkanski poluotok prognoziraju se za ovaj tjedan rekordne vrijednosti”, piše SWE.

Temperature su dosegle više od 30 stupnjeva u mnogim područjima, a više od 40°C zabilježeno je u Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj posljednjih dana.

Najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji

U Srbiji su, piše SWE, zabilježene povijesne vrućine. Meteorološka stanica u Vršcu (sjeveroistočna Srbija) zabilježila je minimalne temperature od 30.6°C u subotu i 31.2°C u nedjelju, što je najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji.

Glavni grad Srbije, Beograd, izvijestio je o minimalnoj temperaturi od 27.3°C u subotu i 27.5°C u nedjelju. Te su vrijednosti također vrlo blizu rekordnih, prenosi Index.

Visoke noćne temperature zabilježene su i u zemljama u okruženju, poput Hrvatske, BiH, Rumunjske i Sjeverne Makedonije. Grčka je također primijetila da minimalna temperatura nije padala ispod 30°C na nekim postajama tijekom vikenda.

Severe Weather Europe

Toplinski val će trajati još 7-10 dana

“Srpanj je poznat kao najtopliji mjesec ljeta, no temperature će ovih dana i narednih 7-10 dana biti znatno više od prosjeka. Dnevni prosjek u mnogim regijama bit će oko 10 stupnjeva viši od prosjeka”, najavljuje SWE.

Dodaju da je za ovakvu situaciju odgovorna toplinska kupola.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu