Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR/JOHNSON & JOHNSON – U Službi za kirurgiju održane edukacije iz područja minimalno invazivne kirurgije prsnog koša i debelog crijeva

Objavljeno

-

Služba za kirurgiju Opće bolnice Zadar nastavila je uspješnu edukaciju kirurga iz Hrvatske i inozemstva. U suradnji društva Johnson & Johnson S.E. d.o.o. i Opće bolnice Zadar u travnju su održane dvije edukacije iz područja minimalno invazivne kirurgije.

Naime, 6. i 7. travnja 2023. godine na Odjelu za torakalnu kirurgiju održan je peti tečaj minimalno invazivne kirurgije prsnog koša – VATS. Na međunarodnoj edukaciji ”VIDEO-ASSISTED THORACIC SURGERY Workshop” organiziranoj uz vodstvo predavača izv. prof. dr. sc. Ivana Bačića, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista torakalne kirurgije, četvero torakalnih kirurga iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine prošlo je teorijsku nastavu i pokazne operacije nakon čega su im uručene diplome.

Nakon prekida uzrokovanog pandemijom nastavljena je i edukacija iz područja minimalno invazivne (laparoskopske) kirurgije debelog crijeva ”Laparoscopic Colorectal Course”. Prvi takav tečaj pod vodstvom Edgara Dominija, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije, održan je još 2019. godine za kirurge iz Sarajeva. Ovogodišnja edukacija održana je 24. i 25. travnja pod vodstvom prim. dr. sc. Jakova Mihanovića, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije i uz podršku novog voditelja Odjela za abdominalnu kirurgiju Ivana Rakvina, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije.

Na edukaciji su sudjelovali abdominalni kirurzi iz Opće bolnice Šibenik koji u svojoj bolnici rutinski izvode naprednu laparoskopsku kirurgiju žučnih vodova, ali planiraju uvesti i unaprijediti laparoskopske zahvate na debelom crijevu te su dva dana tečaja proveli asistirajući na operacijama koje su izvodili specijalisti abdominalne kirurgije, dr.Rakvin i dr.Mihanović. Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene potvrdnice uz želju za jačanjem suradnje između dviju županijskih bolnica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu