Connect with us

Hrvatska

Psihologinja savjetuje kako prepoznati da s djetetom nešto nije u redu

Objavljeno

-

Školska psihologinja Branka Tišma govorila je o tragičnom događaju koji se dogodio jučer u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nakon tragedije nastava je u popodnevnim smjenama otkazana, ali danas su mnoge škole nastavile s nastavom. Na postavljeno pitanje trebaju li škole raditi, psihologinja za N1 kaže da trebaju jer je to prirodno mjesto za odrastanje.

Tišma kaže da djeca možda neće u potpunosti razumjeti ovo, ali će znati osjetiti kontekst toga.

„Što su mlađa, manje razumiu, ali osjećaju. Ono što je važno je da će se o tome razgovarati. U mlađim razredima to je učiteljica koja je bliska s učenicima i koristi rječnik koji djeca mogu doživjeti, ne moraju sve shvatiti. Svi će danas imati lošu koncentraciju. Odraslima je teško, djeci je među vršnjacima dobro, dobro je da se organizira neke druge aktivnosti kako bi podijelili tugu, strah i brigu i ovo je vrijeme kada djeca trebaju učiti o empatiji. Trebamo razgovarati o emocijama”, kaže Tišma dodajući kako s djecom pričamo o očekivanjima, a malo o procesima i vrijednostima.

Nedostatak empatije kao okidač?

Branka Tišma kaže da je dijete bilo jako usamljeno i da je bilo tko ovih dana razgovarao s njim možda je postojala mogućnost da se ovako nešto ne dogodi.

„Ovo je posljedica svega onoga što se nama događa, bojim se da ćemo svojim sudjelovanjem i pretpostavkama samo doprinijeti senzacionalističkom pogledu na stvari, a ne rješavanju problema. Osjećaje trebamo dijeliti s djecom s kojom živimo i radimo, ne treba odlagati stvari. Odlaganje susretanja nije dobra stvar. Jako je važno da pričamo s djecom, da provodimo vrijeme s njima, da razgovaramo o osjećajima“, zaključila je psihologinja.

Kako prepoznati da s djetetom nešto nije u redu?

Psihologinja kaže da je to čim dijete promijeni ponašanje, način oblačenja – to je trenutak kada treba razgovarati s djetetom.

„Bitno je da se dijete prati i da se na svaku promjenu razgovara, ako dijete neće razgovarati onda šutim s njim i čekamo trenutak. I ta tišina je važna, tada se odvija proces kontakta. Poštovanje je nešto što mora postojati u odnosu s djecom. Nemamo vrijednosti koje će nam graditi savjest. I mi držimo po cijeli dan telefon u rukama i nas to sprječava da sudjelujemo u životu s djetetom. Ovo je samo puklo tamo gdje je najosjetljivije. Vi sada prepoznajete socijalno siromaštvo, nemamo vrijednosti koja je danas vrijednost“, govori Tišma.

Ona zaključuje da izvanškolske aktivnosti mogu puno pomoći.

 

Hrvatska

U ovim dijelovima Hrvatske troše najviše lijekova za živce

Objavljeno

-

By

Ukupna potrošnja lijekova u Hrvatskoj prošle je godine iznosila oko 10,4 milijarde kuna, što je 5,4 posto više u odnosu na lani.

Lijek s najvećom potrošnjom prema definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika je vitamin D koji se posljednjih godina koristi kao preventiva u obrani od covida, piše Danica.

Drugi je lijek za snižavanje masnoće u krvi atorvastatin, a treći lijek protiv žgaravice pantoprazol. Na četvrtom je mjestu aspirin.

U agenciji za lijekove navode kako su značajno veću potrošnju u odnosu na predlani imali ibuprofen (31 posto), folna kiselina (26) i vitamin D (16,6 posto).

Kad je riječ o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju i dalje imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika). U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239).

Najmanje lijekova za živce troše u jadranskim županijama, prije svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

By

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu