Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PREDSJEDNIK GV O GODIŠNJICI POGIBIJE FRANKA LISICE / Vučetić: “Kao neopravdani odgovor na pogibiju policajca Lisice u Zadru su se krenuli tući, šamarati i otpuštati Srbi, tjerati iz njihovih stanova…” 

Objavljeno

-

Uz današnji datum, koji se u Zadru obilježava kao sjećanje na Franka Lisicu koji je 2. svibnja 1991. godine kao pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci poginuo uslijed paljbe iz vatrenog naoružanja iz neposredne blizine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić objavio je na “neovisnom novinarskom portalu” Tris tekst sa sljedećim sadržajem:

“Zadar je, 2. svibnja 1991. god., svjedočio jednoj takvoj epizodi, poznatoj kao „zadarska kristalna noć”. Koliko mi je poznato, u lokalnom, dakle zadarskom, javno-političkom prostoru samo sam ja o ovome progovarao i tu „noć” osudio kao povijesni, moralni i humani mrak, jer „zadarska kristalna noć” to jest – ona je metafizički mrak koji skriva etničku masu bez morala. Taj kôd treba dekodirati i taj mrak treba moralnom prosudbom rasvijetliti. Do sada su, koliko se sjećam, mraku „kristalne noći”, na znanstvenoj razini, posvećena svega dva rada, ostali znanstvenici, pogotovo povjesničari, radije sudjeluju u kodiranju mraka, sve kako bi etnička masa ostala na okupu. Uvijek postoje i povjesničari mraka.

Toga je dana, dakle 2. svibnja 1991. god., kao neprimjereni i neopravdani odgovor na vijest o pogibiji policajca Franka Lisice i ubojstva 12 hrvatskih policajca u Borovom Selu, a sve u skladu s divljačkom osnovom svih nacionalističkih politika, pa tako i hrvatske verzije nacionalizma, veća grupa građana po Zadru počela uništavati i pljačkati poslovne objekte u vlasništvu lokalnih Srba ili tvrtki iz Srbije. Nacionalizam je pljačkaška aktivnost, nacionalisti najprije opljačkaju ideju nacije, demoliraju je kako bi je pretvorili u instrument zarade. Zadrom je 2. svibnja 1991. god. zavladao strah koji je kulminirao otpuštanjem Srba s njihovih radnih mjesta, tjeranjem Srba iz njihovih stanova, zahtjevom da javno iskažu lojalnost novoj vlasti ili, pak, odvođenjem Srba u prostore škole u kojima im je pružena poduka šamaranja, omalovažavanja, batinanja… Tada su u Zadru postojale dvije kategorije ljudi: Hrvati i Srbi. Za Hrvate je bilo mjesta, Srbima je bilo namijenjeno da ustupe svoje mjesto – i to, razumije se, pravim Hrvatima.”

Da ne ostane samo na Lisici i tzv. kristalnoj noći, Vučetić se usput očešao i o Franju Tuđmana, rekavši kako je “poslušni član Komunističke partije Jugoslavije i general JNA etničkoj, bezličnoj i nemoralnoj masi postao otac domovine”.

“Mrak „zadarske kristalne noći” tražio je zadarske Srbe kako bi im pokazao rušilačku bijedu nacionalizma. Onima kojima je smetao srpski nacionalizam, demonstrirali su snagu hrvatskog nacionalizma”, poentira predsjednik GV u Zadru, Marko Vučetić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA: Održana promocija prvostupnika sestrinstva 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MINISTAR ERLIĆ DONIO LIJEPE VIJESTI U OB ZADAR: Interna, Ginekologija i Pedijatrija zasjat će u novom ruhu!

Objavljeno

-

By

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, donio je lijepe vijesti u Opću bolnicu Zadar – zahvaljujući europskom novcu u novom ruhu zasjat će zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije.

Projekt koji se odnosi na energetsku obnovu ove tri zgrade prijavljen je u svibnju 2023.godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a zeleno je svjetlo stiglo danas. Projekt je težak 7.444.653,94 €. Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €,  dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €. Na prigodnoj je svečanosti ovu izrazito vrijednu Odluku o financiranju za projekt energetske obnove ravnatelju OB Zadar, dr.Željku Čulini uručio Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zgrade Interne medicine, Ginekologije i Pedijatrije doživjet će tako u naredne dvije godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, pravu renesansu. Višemilijunska financijska injekcija osigurat će:

– povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova,

– zamjenu vanjske stolarije,

– postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade,

– ugradnju visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja,

– uvođenje sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav,

– zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.

Ovaj projekt uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2. Ciljne skupine su zdravstveni djelatnici i pacijenti.

Važno je naglasiti i kako je izrada projektno-tehničke dokumentacije, potrebne za prijavu projekta, financirana putem ELENA Grand programa koji je provodio HBOR u suradnji sa EIBOM te je financirana u 100% iznosu.

Svjedoci smo kako EU fondovi posljednjih godina mijenjaju vizuru cijele Hrvatske, pa su tako oblikovali i razvoj zadarskog kraja. Dominantnu ulogu tu ima i OB Zadar koja se prometnula u predvodnicu u korištenju europskih sredstava, kada je riječ o bolnicama. Podsjetimo samo kako je koncem 2023.godine priveden kraju projekt “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju“. Za njegovu je uspješnu realizaciju iz fondova EU povučeno 6.635.956,60 €.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Objavljen red plovidbe na dan izbora

Objavljeno

-

By

Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet obavještavaju putnike da će se na dan održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, dana 17. travnja 2024. godine, putovanja održati sukladno objavljenim redovima plovidbe, odnosno da neće biti izmjena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu