Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PREDSJEDNIK GV O GODIŠNJICI POGIBIJE FRANKA LISICE / Vučetić: “Kao neopravdani odgovor na pogibiju policajca Lisice u Zadru su se krenuli tući, šamarati i otpuštati Srbi, tjerati iz njihovih stanova…” 

Objavljeno

-

Uz današnji datum, koji se u Zadru obilježava kao sjećanje na Franka Lisicu koji je 2. svibnja 1991. godine kao pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci poginuo uslijed paljbe iz vatrenog naoružanja iz neposredne blizine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić objavio je na “neovisnom novinarskom portalu” Tris tekst sa sljedećim sadržajem:

“Zadar je, 2. svibnja 1991. god., svjedočio jednoj takvoj epizodi, poznatoj kao „zadarska kristalna noć”. Koliko mi je poznato, u lokalnom, dakle zadarskom, javno-političkom prostoru samo sam ja o ovome progovarao i tu „noć” osudio kao povijesni, moralni i humani mrak, jer „zadarska kristalna noć” to jest – ona je metafizički mrak koji skriva etničku masu bez morala. Taj kôd treba dekodirati i taj mrak treba moralnom prosudbom rasvijetliti. Do sada su, koliko se sjećam, mraku „kristalne noći”, na znanstvenoj razini, posvećena svega dva rada, ostali znanstvenici, pogotovo povjesničari, radije sudjeluju u kodiranju mraka, sve kako bi etnička masa ostala na okupu. Uvijek postoje i povjesničari mraka.

Toga je dana, dakle 2. svibnja 1991. god., kao neprimjereni i neopravdani odgovor na vijest o pogibiji policajca Franka Lisice i ubojstva 12 hrvatskih policajca u Borovom Selu, a sve u skladu s divljačkom osnovom svih nacionalističkih politika, pa tako i hrvatske verzije nacionalizma, veća grupa građana po Zadru počela uništavati i pljačkati poslovne objekte u vlasništvu lokalnih Srba ili tvrtki iz Srbije. Nacionalizam je pljačkaška aktivnost, nacionalisti najprije opljačkaju ideju nacije, demoliraju je kako bi je pretvorili u instrument zarade. Zadrom je 2. svibnja 1991. god. zavladao strah koji je kulminirao otpuštanjem Srba s njihovih radnih mjesta, tjeranjem Srba iz njihovih stanova, zahtjevom da javno iskažu lojalnost novoj vlasti ili, pak, odvođenjem Srba u prostore škole u kojima im je pružena poduka šamaranja, omalovažavanja, batinanja… Tada su u Zadru postojale dvije kategorije ljudi: Hrvati i Srbi. Za Hrvate je bilo mjesta, Srbima je bilo namijenjeno da ustupe svoje mjesto – i to, razumije se, pravim Hrvatima.”

Da ne ostane samo na Lisici i tzv. kristalnoj noći, Vučetić se usput očešao i o Franju Tuđmana, rekavši kako je “poslušni član Komunističke partije Jugoslavije i general JNA etničkoj, bezličnoj i nemoralnoj masi postao otac domovine”.

“Mrak „zadarske kristalne noći” tražio je zadarske Srbe kako bi im pokazao rušilačku bijedu nacionalizma. Onima kojima je smetao srpski nacionalizam, demonstrirali su snagu hrvatskog nacionalizma”, poentira predsjednik GV u Zadru, Marko Vučetić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? / I dalje sunčano i toplo. Od ponedjeljka još više temperature!?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 °C na moru.

U četvrtak pretežno sunčano, mjestimice uz prolaznu umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti je ujutro ponegdje moguća magla. Na jugu je popodne moguć lokalno jači razvoj oblaka uz poneki pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu mjestimice umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje viša.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno ili djelomice sunčano, no u četvrtak je na jugu moguć lokalni razvoj oblaka uz poneki pljusak. Ujutro u unutrašnjosti lokalno može biti magle. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u petak mjestimice s prolaznim jakim udarima, a sredinom dana sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez bitne promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu