Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA U KATEDRALI Zgrablić: “Kada sreću tražimo u materijalnome, možemo se zavesti. Naš duh može se zasititi samo duhom”

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je Bdjenje za duhovna zvanja u četvrtak, 27. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru, ususret Nedjelji Dobrog pastira i proslavi 60. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja.

„Važno je da osluškujete na što vas Gospodin zove u vašem životu, da slijedite put na koji vas on poziva, koji je namijenio za vas. Kad se nađemo na putu kamo nas Gospodin zove, naše srce nađe mir, puninu i sreću. Kada sreću tražimo u materijalnome, možemo se zavesti jer naš duh može se zasititi samo duhom. Naš duh moramo hraniti duhovnom hranom“ poručio je mons. Zgrablić u propovijedi liturgije Bdjenja, upozorivši da će „naš duh djelovati prazninom, nezadovoljstvom, vakuumom i nemirom“ ako ga hranimo samo materijom.

Ako slušamo Božje poticaje koje nam Gospodin upućuje i što više budemo slijedili Božji plan, to ćemo donositi više roda u svom životu, rekao je mons. Zgrablić, u kontekstu navještenog evanđelja po Ivanu u kojemu Isusu kaže da je on trs, a mi loze. 

„Svojim dolaskom na ovaj svijet, svojom objavom Očeve ljubavi sa svojom smrću i uskrsnućem, Isus je donio novi, drugačiji život na ovom svijetu. Kao što je Bog stvorio život na početku stvaranja i na početku našeg života u začeću, Krist je svojim uskrsnućem donio novi, drugačiji, uskrsli život. Taj život primamo po sakramentima i nakalemljujemo se na Krista, kao što se loza nakalemljuje na trs. Postajemo Božji rod“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da nas Bog zove da uđemo u puninu života koju on daruje, kako bismo donijeli rod.

„Bog ima veličanstveni plan sa svakim od nas. Svatko od nas mora tražiti plan kojega Bog za njega stvara. Gospodin za svakoga od nas ima jedinstveni i neponovljivi plan, jer svaka osoba je jedinstvena. I taj plan nije stran našem srcu i životu, nego to je najintimnije tvoje. Ono što ti želiš u najdubljim dubinama svoga bića i srca – to je Božji plan za tebe“ poručio je mons. Zgrablić, naglasivši da nas Gospodin neprestano zove jer želi da rastemo u njegovoj blizini i dobroti.

„Bog ne govori najboljima i najsvetijima. Ne znamo zbog čega Bog zove neku osobu u duhovno zvanje. One koje hoće, Gospodin na osobiti način zove još bliže k sebi, da budu s njim, da ga dublje upoznaju i imaju prigodu još dublje ući u otajstvo njegovog života. Da onda, riječju i svojim životom, svjedoče i dijele Isusovu ljubav, ali i da čine ono što je Krist činio dok je živio – da budu u službi novog života kojeg je Krist donio na ovaj svijet, da bi Krist svoju blizinu i spasenje dijelio s čovjekom, da bismo doveli čovjeka do punine života. Da vidimo da Krist nas danas liječi. Mi smo taj Petar, Juda, bolesnik, slijepac, Samarijanka… Mi smo osobe kojima Isus želi dati sebe i s nama komunicirati“ poručio je zadarski nadbiskup. Istaknuo je da priopćenje ljubavi Boga Oca koje nam je Isus dao nije tek neka komunikacija, informacija. „Nego, to je komunikacija života! Bog nam komunicira ono što on u sebi jest – priopćuje nam svoju ljubav i s tom ljubavlju Bog nešto čini! Uvijek kada Bog daruje milost, s tom milošću nešto stvara! Kao što nam je stvorio život, tako i sa svojom milošću Bog nama stvara“ poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo da slušamo Gospodina, njegov poziv i njegovu trajnu komunikaciju s nama. „Isusov poziv je trajan, kojega obnavlja. To nije časoviti trenutak, nego Gospodin ga trajno čini u našem životu. Gospodin ne daje djelomičnu radost koja traje jednu noć ili tri dana, pa nestane. Ta radost nije emocija, nego je ispunjenje srca, mir u duši. To je plod Duha Svetoga koji je u nama živ. Dotle da su učenici bili radosni što su podnijeli pogrde za Isusovo ime. Ništa nam ne može udaljiti radost, unatoč nevoljama koje doživljavamo, jer Gospodin ispunjava naš život“ ohrabrio je mons. Zgrablić.

Stoga je važno da ostanemo u Kristu, da slušamo Božju riječ u Svetom pismu jer ta Riječ otkriva što Bog čini u našoj duši. „U Božjoj riječi kao u ogledalu možemo spoznati sebe i Božje tajne koje nam Gospodin otkriva i bitne su za mene. U Božjoj riječi možemo vidjeti sebe, našu nutrinu – tada ostajemo u Gospodinu. U toj riječi događa se promjena života“ istaknuo je propovjednik, rekavši da smo i mi, poput Marije, pozvani događaje i okolnosti iz našeg života prebirati i pohranjivati u svoje srce.

„Tako ostajemo u Gospodinu i sigurno će doći trenutak kad će nam Gospodin otvoriti oči, kad će nam se ukazati, kao što je Isus učinio učenicima u Emausu, da su ga prepoznali kao živog, uskrslog Gospodina“ ohrabrio je mons. Zgrablić.

„Koliko nas Bog ljubi, do Isusa Krista mogli smo samo slutiti, ali nismo mogli znati. U Kristu to smo do kraja otkrili. Krist, punina života i istine, ljubi nas do smrti na križu. Isus je prihvatio toliko poniženje da bi nam pokazao koliko nas ljubi. Znamo kako nas Otac ljubi po Isusovoj ljubavi koja je posvjedočena Isusovom smrću na križu i njegovim uskrsnućem“ naglasio je zadarski nadbiskup.

„Ono što Bog daruje od sebe, uvijek je veliko!“

Nadbiskup je potaknuo da najprije izrazimo zahvalnost Bogu na pozivu kojeg je svima nama uputio, a to je poziv na život.

„Naš život nije slučajnost ili neki kaotični slijed događaja, nego je najveća dragocjenost koju imamo. Jedina veća dragocjenost od zemaljskog života je Ljubav – Bog, do kojega treba doći. U zemaljskim kategorijama, nema veće dragocjenosti i vrijednosti od našeg života“ poručio je mons. Zgrablić, rekavši da je naš život tako složen, čovjek ima toliko posebnosti, da je nemoguće da je život slučajno nastao.

Nadbiskup je potaknuo da prihvatimo sebe kao neizmjeran Božji dar kojega nam je Gospodin darovao. „Primili smo život kao dar, milost, pozvani smo u postojanje. Život nismo sami sebi dali. Bog je Život, on je uzeo dio sebe i darovao nama i rekao: Pozivam te u postojanje, evo ti dio meneOno što ja jesam, to ti darujem. Za to trebamo Gospodinu zahvaliti – da nam je Bog darovao nešto tako veliko i dragocjeno – pozvao nas je u postojanje! Jer, kad Gospodin nešto čini, daruje, onda je to uvijek milost, charis“ poručio je nadbiskup, rekavši da grčka riječ charis znači milost.

„To je uvijek neki veliki dar. Bog nam ne može dati ništa drugo nego nešto veliko, jer Bog je velik. Prema tome, ono što Bog daruje od sebe, uvijek je veliko! Bog nas poziva uvijek na nešto veliko. A charis označava i nešto radosno, lijepo, bogatstvo. Uvijek je to veliki dar zbog radosti. Gospodin nam je darovao život, dio sebe, da bismo živjeli u njegovoj milosti i radosti. Da bismo živjeli u načinu života kojim on živi, u punini života koju on živi u sebi. Budući da mi to našim silama i snagama zbog naše ljudske slabosti i grijeha ne možemo ostvariti, Bog je poslao na ovaj svijet svoga sina Isusa Krista, jer toliko smo dragocjeni u njegovim očima“ ohrabrio je zadarski nadbiskup.

„Gospodin poziva svakoga od nas da donesemo rod, da čujemo Gospodina i da se odazovemo kamo nas on poziva – zove li te u brak, u duhovni poziv… Kada slijediš Gospodina, čuješ ga i onda donosiš rod – da naš život bude ljubav u svijetu i Crkvi. Ljubav ne znači emociju, strast – to je prolazno, isprazno i ne može dugo trajati. Svaka emocija ima svoj početak, vrhunac i kraj. Emocije nas nemaju snage ispuniti. Ovozemaljske strasti ne daju nam ono što nam daje Bog u svojoj radosti. Nego, ljubav je stav naše volje, našeg prihvaćanja – ja hoću svakome činiti bezuvjetno dobro kao što je to Krist činio, pa i kada su mu se rugali na križu, kada su ga izazivali i proklinjali“ rekao je mons. Zgrablić.  

Duhovna zvanja su bitni dio naše stvarnosti jer bez svećenika i duhovnih zvanja ne bi bilo Crkve, sakramenata, rekao je nadbiskup.

„Gospodin obilno zove. To je radost – pronađi to i slijedi! Ne boj se Gospodinu reći Da! Ne boj se odgovoriti Gospodinu! Ne možeš darovati Gospodinu neku sitnicu, a da ti on to tisuću puta ne uzvrati svojim milostima. I u nevoljama, tvoje srce će biti ispunjeno najvećim mirom i srećom, kao što su to proživljavali Isusovi učenici“ poručio je mons. Zgrablić moleći za sve da nađu svoj put i da otkriju kamo ih Gospodin poziva.

„Gospodin poziva, a mi pozivamo da razmisliš, da se otvoriš Gospodinu; da nađeš svoju radost i mir. Želimo te usmjeriti da o tome promišljaš, to živiš, da budete ispunjeni Božjom blizinom i radošću“ poručio je nadbiskup Zgrablić u propovijedi.

„Probudi u našim srcima hrabrost reći Da!“

Uslijedila su svjedočanstva o razvoju dva duhovna zvanja koja su konkretno potvrdila činjeničnost nadbiskupovih poruka u propovijedi. Don Ante Dražina, povjerenik za duhovna zvanja Zadarske nadbiskupije, rekao je: „Svjedočanstva su prilika da vidimo Božju milost koja djeluje u nekom čovjeku. Ujedno su poticaj onome tko sluša da u svom životu može prepoznati razne milosti i prilike koje mu Bog daje. Molimo Gospodina da nam pomogne u otkrivanju vlastitog poziva, da nas učvrsti u pozivu kojeg već živimo i molimo za nova svećenička i redovnička zvanja“.

Đakon Marko Majić, budući svećenik salezijanac, rekao je da ga, dok se nije odazvao Gospodinu, ništa izvanjsko i materijalno nije zadovoljavalo: putovanja, sport, glazba, veza s djevojkom. Naizvan, sve je imao, ali nije bio ispunjen do kraja, do punine života koja ga dira i duboko zahvaća. Majiću je u traženju sebe i odazivu Bogu pomogao molitveni odnos s Gospom pohodom u Međugorje. „Važno je da smo otvoreni i da tražimo. Ali, na kraju ćete sigurno naći Boga. Vjerujem da će Gospodin otvoriti, kako tražimo“ poručio je Majić.

S. Danijela Kovačević iz Zajednice školskih sestara franjevki radi kao vjeroučiteljica u srednjoj Medicinskoj i Pomorskoj školi u Zadru. Odrasla je u Austriji iz koje je kao mlada djevojka došla u Hrvatsku i samostan. Njeno redovničko geslo je ‘Ti me zavede, o Jahve, i dadoh se zavesti’. Ni srce s. Danijele nije ispunjavalo ništa materijalno.

„Ne zove redovnica ni župnik, Bog zove! A osoba se treba odlučiti. Cijelo vrijeme sam sretna i nisam još doživjela krizne godine. Svoje roditelje nisam obradovala izborom duhovnog zvanja. Na mojim prvim zavjetima svi su bili uplakani, a ja sam sjala i sretna sam“ rekla je s. Danijela, istaknuvši ljepotu i ljubavi sestara u njihovom redovničkom zajedništvu. „Upustite se u avanturu s Gospodinom i ne bojte se“ ohrabrila je s. Danijela.

Potom je održano klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nadbiskup Zgrablić molio je da nađemo pravo usmjerenje na svom životnom putu. „Često nam je teško slijediti svoje srce i žar koji u njemu zapaljuješ. Nezdrava klima svijeta sputava nas da izlazimo iz sebe. Sputani smo i često ostajemo zakopani, nigdje se ne pomičući. Željeli bismo ići naprijed, ali za tobom, jer samo ti daješ mir i pravo usmjerenje. Usmjeri nas na prave puteve, da djelujemo u ovom svijetu kao oni koji će ga posvećivati i sve ostaviti da bi pošli za tobom“ molio je nadbiskup pred Presvetim. Molio je za snagu da slijedimo Isusa, da sve stavimo pred Gospodina, da u svakoj svojoj odluci tražimo ono što se njemu sviđa i da probudi u našim srcima hrabrost reći Isusu Da!

Isusa, dobrog pastira, molio je da budemo sposobni drugima naviještati puninu života. „Da osobe koje su posvećene službi Crkve budu radosne u svom darivanju, neumorne u svom služenju i velikodušne u svojoj žrtvi. Njihov primjer neka otvara druga srca da poslušaju i slijede Isusov poziv“ potaknuo je mons. Zgrablić. Molilo se i da kršćanske obitelji pospješe razvoj duhovnih zvanja te da Isus daruje puninu života mladićima i djevojkama koje poziva u svoju službu: da ih prosvijetli kod izbora i podrži u vjernosti; neka učini da budu hrabri i sretni darovati svoj život po njegovom primjeru, kako bi drugi imali život.

Na kraju dvosatnog Bdjenja pod geslom ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas’ (Iv 15,16), mons. Zgrablić sve je blagoslovio s Presvetim oltarskim sakramentom. Bdjenje je organiziralo Povjerenstvo za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije. Pjevanje su animirali članovi zborova mladih Zadarske nadbiskupije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu