Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O NIVES TOMAŠEVIĆ „Druženje s knjigom je najljepša aktivnost, a čitanjem postajete bolji ljudi“

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je zbornik radova „Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević“ urednica Marijane Tomić i Ivane Hebrang Grgić, posvećen izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Zbornik su u Svečanoj dvorani predstavile urednice Tomić i Hebrang Grgić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i pročelnica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. U njegovom pisanju sudjelovalo je 36 autora, a sastoji se od znanstvenih i stručnih radova iz područja nakladništva, istraživanja čitanja, književnih studija, kulturologije i kulturne baštine i njezine digitalizacije te ostalih tema kojima se propituje nakladništvo u širem kontekstu. Uključeno je i nekoliko umjetničkih, književnih i slikarskih ostvarenja posvećenih prof. Tomašević te bibliografija i biografija. Poseban prinos čini i intervju kojim se Tomašević osvrće na vlastiti znanstveni, nakladnički i nastavni rad.

– Veliki odaziv ovom predstavljanju svjedoči o prepoznavanju vrijednosti rada prof. Tomašević. U vremenu kada polako napuštamo čitanje zadovoljstvo je vidjeti da naša izdavačka djelatnost raste i obogaćuje se ovakvim izdanjima. Svi oni koji su ispisivali ovakva djela svjesni su koliko je truda uloženo u nastanak zbornika. Čestitam vam na njegovom objavljivanju i veselim se novim izdanjima na vašem odjelu, rekao je okupljenima prorektor Sveučilišta  u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Tomašević je u svom znanstvenom i profesionalnom radu promicala znanstvena istraživanja u područja nakladništva, knjižarstva, kulturologije, kulturne baštine, kreativnih industrija, digitalizacije baštine, povijesti knjige i nakladništva te umjetnosti i uz to ostvarila zapaženu uredničku profesionalnu karijeru. U više od 40 godina rada u nakladničkim kućama uredila je veliki broj nakladničkih nizova i knjiga, a u ovom zborniku popisano ih je nevjerojatnih 396! Sve je te knjige Tomašević uredila dajući veliku podršku autorima, ostajući u sjeni, „nevidljiva“, gurajući u prvi plan autora.

– Uvjeravala nas  je da je to što radimo vrijedno i da je  korisno objaviti. Mnogima od nas to je bilo potrebno čuti i vjerojatno bez tog poticaja mnogi od nas ne bismo objavili te knjige. Način na koji je uskakala u svim krizama sve nas je zadužio te je Odjel za informacijske znanosti odlučio objaviti knjigu posvećenu Nives, rekla je suurednica izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić, dodajući kako je Tomašević paralelno s uredničkom gradila i akademsku karijeru, stručno se usavršavala kroz različite programe i  međunarodne konferencije, a sa sobom je uvijek na sajmove knjiga vodila brojne studente.

Izvodila je nastavu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju, na kojemu je utemeljila i modul koji se bavio nakladništvom. Dobila je brojne nagrade, među njima nagradu HAZU Josip Juraj Strossmayer za biblioteku Razotkrivanja, povelju Grada Osijeka, odlikovana je Redom Danice hrvatske sa slikom Marka Marulića… Kroz suradnju s eminentnim znanstvenicima i profesionalcima, kao i književnicima, književnim teoretičarima i teoretičarima kulture, sustavno je razvijala područje nakladništva, aktivno razvijajući i profesionalnu zajednicu nakladnika i uvodeći nakladništvo u studijske programe.

Tomašević je na kraju zahvalila Upravi Sveučilišta u Zadru i prorektoru Zvjezdanu Peneziću na dolasku. Posebno je zahvalila Odjelu za informacijske znanosti na kojem je provela 10 godina na suradnjama i zajedničkom radu, a osobito na ovom zborniku radova koji joj je posvećen, urednicama na njihovom radu te studentima na dolasku.

– Pozivam vas da puno čitate, jer ćete čitanjem postati bolji ljudi, ljudi koji imaju razvijenu empatiju, koji razumiju druge ljude. Iako je čitanje samotna aktivnost, čitajući nikad nismo sami, a druženje s knjigom najljepša je aktivnost koju preporučujem svima, poručila je Tomašević.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? / I dalje sunčano i toplo. Od ponedjeljka još više temperature!?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 °C na moru.

U četvrtak pretežno sunčano, mjestimice uz prolaznu umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti je ujutro ponegdje moguća magla. Na jugu je popodne moguć lokalno jači razvoj oblaka uz poneki pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu mjestimice umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje viša.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno ili djelomice sunčano, no u četvrtak je na jugu moguć lokalni razvoj oblaka uz poneki pljusak. Ujutro u unutrašnjosti lokalno može biti magle. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u petak mjestimice s prolaznim jakim udarima, a sredinom dana sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez bitne promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu