Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZBORI ZA NACIONALNE MANJINE Evo gdje i kako se upisati ili ispraviti podatke u registru birača…

Objavljeno

-

Ususret izborima za članove Vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno izborima za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, nova objava iz Povjerenstva:

Zahtjevi za upis, dopunu, promjenu ili ispravak podataka upisanih u registar birača i zahtjevi za pregled svojih podataka upisanih u registar birača podnose se Zadarskoj županiji, Upravnom odjelu za opću upravu do 26.04.2023.g.

  1. Registar birača Zadar, J.J. Strossmayera 20, Zadar, tel. 350-124, 350-172,
  2. Registar birača Benkovac, Trg domovinske zahvalnosti 5, Benkovac, tel. 681-440,
  3. Registar birača Biograd na Moru, Kralja Tvrtka 1, Biograd na Moru, tel. 501-202, 383-379,
  4. Registar birača Gračac, Park Sv. Jurja 1, Gračac, tel. 773-833, 773-025,
  5. Registar birača Obrovac, Stjepana Radića 41, Obrovac, tel. 689-217,
  6. Registar birača Pag, Bana J.Jelačića 8, Pag, tel. 611-292,

Radno vrijeme sa strankama radnim danom (od ponedjeljka do petka) od 8,00-14,00

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina, a posebno oni koji će napuniti 18 godina do dana održavanja izbora, da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti. Izjavu o nacionalnoj pripadnosti ili ispravak upisanog podatka daje se usmeno na zapisnik, neposredno u pisanom obliku, poštom preporučeno ili putem sustava e-Građani.

Rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak podataka u registru istječe 26.04.2023.g

Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave RH objavljen je popis upravnih tijela za vođenje registra birača birači mogu provjeriti svoje podatke upisane u registar birača.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Biogradskoj bolnici 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt zdravstvenog turizma 

Objavljeno

-

By

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru zasjat će u novom sjaju zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Naime, bolnici je odobreno financiranje projekta „Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu“ vrijednog 3.326.735,96 eura, od čega 2.623.829,72 eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Biogradska bolnica sredstva iz NPOO-a osigurala je kroz javni poziv Ministarstva turizma i sporta „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“.  Kroz ovaj projekt bolnica, uz ostalo, dobit će 40 ležajeva koja će biti namjenski orijentirana na zdravstveni turizam.

Kroz provedbu projekta uložit će se u rekonstrukciju i adaptaciju najstarijeg dijela bolničke zgrade s novim vanjskim ulazom, recepcijom, restoranom i cafe barom te novim dizalom.

„U podrumu će se izvršiti rekonstrukcija i adaptacija postojećeg tunela od glavne zgrade do zgrade fizikalne terapije. Predviđena su dva sustava obnovljenih izvora energije te će se instalirati fotonaponska elektrana i dizalice topline zrak-voda. Sve zajedno će biti 20 smještajnih jedinica, potpuno opremljenih soba za potrebe zdravstvenog turizma sa novim informatičko-komunikacijskim rješenjima“, zadovoljno je ustvrdio ravnatelj bolnice Mate Kutleša te dodao da će se kroz projekt urediti i hortikultura u krugu bolničke zgrade, uređenje pločnika, pješački trg, parkovne površine i drugi sadržaji.

„Grad smo koji živi od turizma. Često nam tepaju da smo savršen grad za obiteljski turizam. Svima nama je već neko vrijeme jasno da se ne smijemo bazirati na sunce i more. Drago mi je da grad u suradnji sa Specijalnom bolnicom za ortopediju ostvario ovaj hvalevrijedan projekt koji uključuje poboljšanje, ali i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez uz napomenu da ovaj projekt neće samo poboljšati turističku ponudu, već će građanima Biograda na Moru omogućiti poboljšanje kvalitete života i zdravlja.

„Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezin iskorak u smjeru zdravstvenog turizma te smo iznimno ponosni što su se uspješno prijavili za bespovratna sredstva iz NPOO-a. Ovo će biti još jedan u nizu projekata u zdravstvu na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput Dnevnih bolnica OB Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan. Pred nama su još veće prilike u novoj financijskoj omotnici te sam uvjeren da ćemo u sinergiji s našim gradovima i općinama te kroz nastavak vrlo kvalitetne suradnje s Vladom RH, uspješno povući sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, poručio je tom prigodom župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Europska komisija je na temelju informacija o provedbi mjera dostavljenih od strane Ministarstva poljoprivrede i epidemioloških pokazatelja uklonila zaraženu zonu u Zadarskoj županiji iz Dijela A Priloga II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594.

Ministarstvo poljoprivrede je u skladu s time donijelo rješenje kojim se zaražena zona u Zadarskoj županiji briše iz popisa područja određenih kao zone ograničenja ili zaražene zone zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Ovime je još jednom dokazano kako se učinkovitom provedbom mjera kontrole i svih drugih mjera propisanih Naredbom o mjerama kontrole afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uspješno može zaustaviti daljnje širenje ove bolesti i time smanjiti negativne posljedice koje ova bolest izaziva.

Pozivamo sve lovce i subjekte koji drže svinje kao i širu javnost da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, a posebno mjera biosigurnosti te da prijavljuju veterinarima svaku sumnju ili pronađenu uginulu divlju svinju.
 
Provedbena uredba (EU) 2024/808 оd 29. veljače 2024. o izmjeni priloga I. i II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594 o utvrđivanju posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge objavljena je 1. ožujka 2024. godine, a stupa na snagu 2. ožujka 2024. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Smiljevcu predstavljena slikovnica “Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić”

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Slikovnica ‘Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić’ čije su autorice i ilustratorice Petra Ušljebrka i Flora Marinović, predstavljena je u utorak, 27. veljače u dvorani župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Urednica slikovnice je s. Marijana Mohorić, SCJ, djelatna u pastoralu smiljevačke župe i predavačica na Teološko – katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Izdavač je Družba sestara Presvetog Srca Isusova, Postulatura Službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

Inicijatorica izrade slikovnice je s. Mohorić, koja je ideju slikovnice o životu Kozulić prenijela smiljevačkoj župljanki Željki Diklan, učiteljici razredne nastave u OŠ Zadarski otoci u Zadru. Diklan je s učenicima već radila u izradi raznih slikovnica, među kojima su neke osvojile i nagrade. Diklan je dobila puno knjiga o životu Riječke Majke, autorice s. Dobroslave Mlakić, vrhovne predstojnice Družbe SCJ. Diklan je ljeto 2022. godine provela u čitanju, razmišljanju i molitvi kako realizirati ideju. Na jesen je tu ideju predstavila učenicima u OŠ Smiljevac, gdje su se pozivu odazvale Petra i Flora koje su pohađale 8. razred, spremne istraživati život Marije Krucifikse i stvarati slikovnicu. Tako je nastala likovna radionica ‘Mima’ po dječjem nadimku Marije Kozulić. U radionici su bile s. Marijana, Flora, Petra, Iva Buljat, prof. Hrvatskog, lektorica slikovnice i Diklan, voditeljica radionice koja je počela 12. studenog 2022. godine. Održavala se subotom u dvorani župe sv. Ante na Smiljevcu. „Uvijek smo bile dočekane kolačima, sokovima i toplim čajem. Radili smo u ugodnoj i blaženoj atmosferi. Osjećali smo podršku i župnika don Tomislava koji nas je često dolazio posjetiti i ohrabriti u radu“, rekla je Diklan. Zahvalila je Petri i Flori koje su svoj doživljaj života Marije Krucifikse uspješno prenijele likovnim i literarnim izričajima.  Poželjela je da Kozulić sve zagovara kod Gospodina i da njen divni primjer potakne da i mi radimo za siromahe i potrebne.

Rad na slikovnici trajao je osam mjeseci, do lipnja 2023. godine. U pripremi za rad, Petra i Flora pogledale su dokumentarni film o radu Riječke Majke, pročitale su knjigu o njenom životu, posjetile samostan u Rijeci, mjesto gdje je Krucifiksa boravila i grob te susrele recenzenta slikovnice, akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koji je pohvalio ilustracije darovite djece. Na naslovnici slikovnice je crtež Dinijevog vitraja iz zadarske crkve Presvetog Srca Isusova te crtež susreta Riječke Majke s dvije djevojčice. S. Marijana je Petri i Flori objašnjavala pravila, nastanak, odijevanje, medaljicu i život Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

„Život Službenice Božje Marije Kozulić bio je protkan radom, trpljenjem, žrtvom, na kraju i progonom iz Rijeke. Sve to donijelo je velike plodove. Spašena su djeca koja su bila napuštena, gladna, bosa i žedna. Njoj je svaki život bio važan. Važno je spasiti dušu svakog čovjeka. Sve što je radila, radila je na slavu Božju“, rekla je Diklan na predstavljanju slikovnice. Diklan je osobito dotaknula velika hrabrost mlade Kozulić kad je pokrenula osnivanje sirotišta. „Rijeka je u 19. st. bila opasan industrijski grad. To bi bilo teško i danas ostvariti, a kamoli ženi u 19. stoljeću. Marija je stalno govorila: ‘Molimo se i uzdajmo u Boga’. Što je govorila, to je i živjela. Išla je Isusovim stopama. Imala je veliko pouzdanje u Boga. Govorila je: ‘Neka se u svemu vrši Božja volja’. Bog je bio njena zaštita i zaklon“, istaknula je Diklan. Upozorila je na duh sadašnjeg vremena: „Danas živimo brzo i u buci. Okrenuti smo materijalizmu. Što više imamo, to smo prazniji. Komunikaciju u obitelji zamijenili su ekrani. Veliki su zahtjevi i stres na poslu. Vrtimo se oko sebe. Nema trpljenja, odricanja i žrtve, nema vremena za molitvu“.

„Cilj je nebo. Kako doći do cilja? Srcem prema nebu i vratiti se Isusu, izvoru života. Isusu trebamo predati svoje srce. Isus čuva, čisti, liječi, obnavlja, smiruje. On je dao svoj život za nas, da nas spasi. Samo je u Isusu spas“, poručila je Diklan, zaključivši riječima Kozulić: „Nema radosti, nema mira, osim u Srcu Isusovom“.

Autorica Ušljebrka, srednjoškolka 1. razreda, rekla je da je izrada slikovnice bila jako lijepo iskustvo. Voli crtati, to joj je bila prilika da crta i upozna život Marije. „Najviše me dojmila Marijina predanost Bogu i poniznost, kako je kroz sve teške trenutke prolazila u vjeri u Boga. Kroz život su je pratile razne nedaće, gubitak članova obitelji, glad, rat, nepravda, ali ona nikad nije gubila vjeru u Boga, mirno bi prihvatila svoj križ i nastavila dalje. Uvijek je pratila Božja providnost. Bog joj je uvijek dao rješenje u svim najpotrebnijim trenucima. Prema uzoru na Isusa, ona je svoju ljubav i brigu svima nesebično davala. Pred smrt često je govorila: ‘Rado ostavljam zemlju jer sam ostvarila svoje djelo’. Ostavila je iza sebe veliki trag, osnovala je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova koje i danas djeluju“, rekla je Petra Ušljebrka.

Recenzentica doc. dr. sc. Diana Nenadić Bilan predstavila je stručno pedagošku analizu slikovnice. „Petra i Flora uspjele su literarnim i likovnim izričajem reći temeljno o Mariji Krucifiksi, dati pregled njenog života, osobito njenog prosvjetnog i karitativnog rada. Kompozicijski, slikovnica je vrlo pregledna. Tako mlade uspjele su postići harmoniju, sklad između teksta i slike. Postoji skladan unutarnji dijalog između likovnog i narativnog. To je postignuće za djevojke koje su amateri u tom poslu. Slikovnica je pisana jednostavnim, sažetim stilom, razumljivo, dinamično i živo. Sadržaj je izrečen gotovo dokumentaristički, utemeljen na objektivnim činjenicama, kronološki, kako su se i odvijali događaji u životu Krucifikse. Obuhvaćene su sve ključne etape iz njenog života. I to je trebalo znati učiniti, tekstualno izložiti slijed zbivanja na način da bude povezan, cjelovit, sveobuhvatan, koherentan, a sve u jednostavnoj proznoj strukturi“, rekla je Bilan, istaknuvši da je Riječka Majka objektivno opisana, djevojke su se informirale o liku i djelu Marije. „Iz rečenica u slikovnici moguće je iščitati dubinu i širinu duše Marije Krucifikse, njenu plemenitost, nježnost, sebedarje, strpljenje, upornost i veliku poniznost. Slikovnica ima veliki odgojni potencijal, spoznajno informacijsku funkciju i estetsku dimenziju“, naglasila je Bilan.

Slikovnica odgovara djeci starije predškolske dobi i nižim razredima osnovne škole. „Slikovnica je ilustracija kako djeca govore stotinu jezika. Primjer je duhovnog i kreativnog potencijala autorica i svjedoči o autentičnosti i svježini djece. Lijep je primjer kako se djecu prihvaća s njihovim talentima, potiče i daje potpora da talent izraze i razvijaju. Na jednostavan način uspjele su dotaknuti duboku i višeslojnu stvarnost, kristocentričnu i marijansku duhovnost Marije Krucifikse“, poručila je Bilan.

Na predstavljanju je govorila i s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe SCJ. U Zadar je došla iz Rijeke sa s. Martinom Vlahović koja je ravnateljica Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić i sa s. Kristinom Tunić, ravnateljicom Dječjeg vrtića Nazaret u Rijeci.

Marija Krucifiksa je rođena 1852. u Rijeci, u bogatoj brodovlasničkoj obitelji koja joj je omogućila školovanje. „U drugoj polovici 19. st. u Rijeci i mnogim gradovima Hrvatske i Europe bilo je puno siromašne djece o kojoj nitko nije brinuo. Roditelji ih nisu mogli odgajati ni školovati, škola svugdje nije ni bilo. Mnoga djeca bila su na ulici, u siromaštvu, bijedi i svakom zlu. Mlada Riječanka Marija Kozulić posvetila je svoj život napuštenoj i siromašnoj djeci. Djelovala je najprije kao franjevačka trećoredica u Trstu, a kasnije je osnovala veliko djelo, Družbu sestara Presvetog Srca Isusova. Sa svojim sestrama odgajala je, školovala i prehranjivala brojnu djecu i pomogla im da odrastu i žive dostojno ljudske osobe, nadahnute kršćanskom vjerom. To djelo sestre provode već 145 godina“, rekla je s. Dobroslava.

Riječka nadbiskupija prepoznala je u toj ženi svetost i njeno veliko odgojno – obrazovno i karitativno djelovanje te je pokrenula postupak za njeno proglašenje blaženom i svetom.

„Kroz dugu povijest grada Rijeke bilo je tisuće djevojaka, žena i majki, ali samo je jedna nazvana divnim imenom, Riječka Majka, jer je bila velika žena, učiteljica, odgojiteljica i spasiteljica brojne siromašne djece, čak i graditeljica karitativnih i odgojno – obrazovnih katoličkih ustanova. Marija je svom imenu u čast Isusove muke dodala redovničko ime Krucifiksa, tj. Raspeta. Iskreno je i zanosno ljubila Boga, osobito je voljela siromašnu i napuštenu djecu jer je u njima vidjela sâmog Isusa koji je rekao: „Što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili“. Njen veliki Zavod koji je izgradila kao mlada djevojka na Pomeriju i danas svjedoči da nije gradila kuću za svoju obitelj, nego je izgradila kuće za siromašnu i napuštenu djecu za koju nitko nije brinuo“, rekla je s. Dobroslava.

Don Tomislav Dubinko, smiljevački župnik, zahvalio je Bogu za dar slikovnice, rekavši da kod Boga ništa nije slučajno. „U njegovoj providnosti i planu bilo je i da u veliku obitelj naše župne zajednice dođu drage sestre Presvetog Srca Isusova, da nas obogate svojom duhovnošću i da nam daju još jedan put kako Bogu služiti do kraja. A to je primjer, nadajmo se, buduće blaženice Marije Krucifikse. Ona pokazuje da ljubav ne bježi od žrtve i da ljubav ne daje mrvice. Nego, ljubav se daje do kraja, u zgodno i nezgodno vrijeme. Da bismo to mogli, moramo se spojiti na izvor. A izvor je ljubav koja dolazi s križa, iz Presvetog srca našeg Gospodina. Tu ljubav su prepoznala i djeca, a Bog je u njima probudio silne talente i darove. Hvala Petri, Flori i djeci koja se okupljaju oko časnih sestara u župi sv. Ante na Smiljevcu“, rekao je župnik Dubinko.

Marija Kozulić (Rijeka, 1852.-1922.) „prikazuje kako se najsigurnije ide u nebo – srcem punim ljubavi za Boga i bližnje, osobito one u potrebi“, rekla je urednica, s. Marijana Mohorić. Istaknula je da se slikovnica počela raditi u godini važnih obljetnica Kozulić: 170 godina od njenog rođenja i 100 godina od smrti, a završena je o 10. obljetnici od otvorenja kauze za proglašenje blaženom, kad je postala Službenica Božja Marija Kozulić. Zahvalila je svima u izradi slikovnice za darovano vrijeme, kreativnost i prekrasna subotnja druženja, kao i dobročiniteljima. Marija Krucifiksa koja se posvetila skrbi napuštenih i siromašnih djevojčica u Trstu, Rijeci i na Krku, „može nam biti primjer kako svladati teškoće života i kako ga ispuniti ljubavlju koja nikad ne prestaje. Ona je iskusila kako „Ljubav nije nikada nikoga osiromašila, nego nad onim koji ima ljubavi prema bližnjemu, sja blistava zvijezda Božjeg blagoslova“. Neka ta zvijezda obasja sve do kojih će doći poruka ove slikovnice, a na putu prema Nebu neka sve prati zagovor Majke Marije Krucifikse Kozulić“, poručila je s. Marijana Mohorić. Tijekom večeri predstavljanja, smiljevačka djeca otpjevala su nekoliko pjesama.

 Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu