Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Predstavljen XVI. Svezak časopisa Archaeologia Adriatica

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru jučer je predstavljen XVI. svezak časopisa Archaeologia Adriatica. Riječ je o časopisu Odjela za arheologiju koji se bavi različitim arheološkim temama te pitanjima Jadrana i jadranskih limitrofnih područja u ranijim arheološko-povijesnim razdobljima.

Pročelnik Odjela izv. prof. dr. sc. Dario Vujević i zamjenik glavnog urednika izv. prof. dr. sc. Igor Borzić čestitali su autorima i cijelom timu koji je radio na objavljivanju časopisa, poželjevši da zadrži svoj godišnji ritam izlaženja te da i dalje bude citiran u domaćoj i stranoj stručnoj javnosti. I ovaj broj kroz izvorne znanstvene radove donosi nove spoznaje o arheološkim pronalascima i lokalitetima, ali i postaje vrijedna baza podataka za sve buduće istraživače.

Radove objavljene u časopisu predstavili su Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju i dr. sc. Šime Vrkić. Pešić se posebno prisjetio suautorice prvog članka, prerano preminule Martine Dubolnić Glavan, koja je s Miroslavom Glavičićem priredila članak o Augustovu numenu iz Privlake. Riječ je o kamenu sa sačuvanom (religijskom) posvetom carskom imenu (numenu) cara Augusta, a Luka Jelić pronašao ga je početkom 20. stoljeća u dvije privlačke kuće. Jedan dio se rabio za sjedenje uz ognjište, a drugi uzidan u dovratnik kućnog praga druge obitelji. Pretpostavlja se da je nakon dokumentiranja prenesen u Muzej sv. Donata u Zadru ili Zbirku Sv. Križa u Ninu, a kasnije mu se gubi trag. Autori u radu analiziraju podatke koje je zabilježio Luka Jelić i sagledavaju ih u kontekstu manifestacija štovanja carskog kulta na prostoru municipija Aenona kao i na širem području Rimskog Carstva.

Ivana Jadrić-Kučan i Ivana Banovac napisale su članak o carskom štovanja u rimskom Oneju (Omišu), pri čemu je glavna pozornost usmjerena na žrtvenik Božanskog Augusta, božice Rome i Genija carske obitelji. Božana Maletić i Matteo Pola analiziraju neobjavljeni natpis i antičku topografiju Preka, čiji antički kompleks svjedoči o kontinuitetu života od 2. do početka 6. stoljeća.

Dino Taras u članku o radioničkim pečatima na italskoj tera sigilati iz Zatona obrađuje dio arheološke građe prikupljene prilikom sustavnih podvodnih istraživanja antičke luke na položaju rt Kremenjača, provedenih od strane Odjela podvodne arheologije Arheološkog muzeja u Zadru. Tijekom dugogodišnjih istraživanja u luci su pronađeni i ostaci tri brodske konstrukcije sa šivenim oplatama, kao i ostaci lukobrana. Uvid u radioničarske pečate pokazuje kako u korpusu obrađenih posuda prevladavaju sjevernoitalske radionice, iako je zapravo najviše neidentificiranih radionica.

Anita Adamić Hadžić donosi zanimljiv rad o izloženosti koštanim ozljedama ratarskih i stočarskih populacija srednjovjekovne i ranosrednjovjekovne Hrvatske. Rezultati su pokazali da je u primarno ratarskim populacijama postojala stroga raspodjela poslova između spolova, gdje muškarci obavljaju fizički teže i zahtjevnije poslove od žena, dok su kod transhumantnih (pokretnih) stočara muškarci i žene podjednako obavljali teške poslove, najvjerojatnije s ciljem čim brže prilagodbe na nove uvjete života.

Mato Ilkić i Dejan Filipčić raspravljaju o 23 osmanska novca pronađena na 16 sjevernodalmatinskih nalazišta. Kronološki pripadaju razdoblju od vremena druge vladavine sultana Mehmeda II. Osvajača (1444. – 1446. i 1451. – 1481.) pa sve do egipatskog novca nominalno kovanog za sultana Abdula Hamida II. (1876. – 1909.).

Cijeli časopis dostupan je u elektronskom obliku na platformi Morepress, na linku: https://morepress.unizd.hr/journals/index.php/adriatica/issue/view/380/61.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OŠ Sv. Filip i Jakov i škola iz Pariza u zajedničkom projektu

Objavljeno

-

By

OŠ Sv. Filip i Jakov i OŠ Jean Vilar iz Villetaneusea, predgrađa Pariza, od 22.04. do 27.04. sudjelovat će u zajedničkom Erasmus projektu u kojem će dvije škole i njihovi učenici razmjeniti iskustva, sudjelovati u sportskim aktivnostima i ići na izlete.

Suradnja između dviju škola odvija se pod vodstvom voditelja projekta profesora Marina Colića uz pomoć ravnateljice OŠ Sv. Filip i Jakov Gordane Kurtov.

Sama organizacija projekta započela je još 2022. godine a u Zadarsku županiju pristići će grupa iz Pariza od 23 učenika (dob 14-15 godina,12 cura i 11 dečka) i tri profesora.

PROGRAM:

23.04 – turnir u malom nogometu u dvorani OŠ Filip i Jakov sa početkom oko 10h (OŠ Filip i Jakov, OŠ Jean Vilar te OŠ Stankovci) u organizaciji profesora Colića i Rikarda Baričića.

24.04. – obilazak grada Zadra i okolice

25.04.- izlet Pag/Kornati

26.04.- obilazak NP Krka, Splita te stadiona Poljud

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? / Evo koje trgovine rade ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje:

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA:

A. Hebranga 10a – od 7 do 20

Put Šimunova 2 – od 7 do 20

K. Odaka 5a – od 7 do 21

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora za program razvoja otoka 2024.

U okviru Kohezijske politike u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., Europska komisija je 2. prosinca 2022. odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) koji uključuje korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju. ITP je namijenjen rješavanju specifičnih problema i izazova hrvatskih otoka i kroz njegovu provedbu primjenjivat će se multi-tematski i multi-sektorski pristup otočnom razvoju u svih 7 obalno-otočnih županija.

Iz tog programa financirat će se 86 projektata sa 150 milijuna eura u 4 područja. Ministar Šime Erlić predstavio je ITP kao iskorak koji Hrvatska ima u odnosu na druge države EU, jer se njime dodjeljuju sredstva otočnim partnerskim vijećima koja će kroz svoje strategije razvoja definirati u što će se konkretno ulagati. Taj decentralizirani mehanizam je novost u financiranju otočnih projekata, a koji će se bazirati na 4 područja: očuvanje i održivo upravljanje na otocima s 42 milijuna eura, unapređenje poduzetničke infrastrukture s 48 milijuna eura, valorizacija kulturne baštine s 27 milijuna eura i podizanje energetske učinkovitosti s 33 milijuna eura.

Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac

Zadarskoj županiji je dodijeljeno 7 ugovora za 7 projekata, a od toga je jedan ugovor dodijeljen i Općini Sv. Filip i Jakov za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”. Vrijednost projekta je 65.951,25 eura.

Projekt je usklađen s strateškim dokumentom Plan razvoja Općine Sveti Filip Jakov 2021.-2027., te doprinosi razvojnom cilju “Unaprjeđenje kvalitete života u Općini” Mjera 3.2. a razdoblje provedbe projekta iznosi 9 mjeseci. Unaprjeđenje javnih površina, pješačkih zona i šetnica. Nadalje, projekt doprinosi Posebnom cilju 17. Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027. u kojem se navodi potreba ulaganja u razvoj pješačkih staza s ciljem rasterećenja cestovne infrastrukture.

Projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac” sastoji se od projektnih aktivnosti izvođenja građevinskih radova, opremanja, provedbe postupka nabave te označavanja i vidljivosti.

Otok je od kopna udaljen samo 680 metara te iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja zbog očuvanosti okoliša i autentičnosti tradicionalnog otočkog života. U projektu se navodi da će očekivane koristi od projekta imati svi stanovnici i posjetitelji otoka zbog unaprijeđene infrastrukture, a mjerljivi rezultati projekta su izgrađeno 208 metra poučne i tematske staze opremljene s informativnim pločama na kojima će svi posjetitelji dobiti informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini otoka, klupama i koševima za smeće.

Ciljne skupine projekta su stanovnici i svi posjetitelji otoka Babac a izgradnjom poučne staze rasteretiti će se ekološki otisak posjetitelja na ostatak otoka zbog usmjeravanja istih na lokaciju poučne staze čime će se pozitivno doprinijeti okolišnoj održivosti. Podizanjem kvalitete komunalne infrastrukture stvoriti će se preduvjeti za daljnja ulaganja i revitalizaciju otoka, a lokalno stanovništvo dobiti će prostor za rekreaciju, šetnju i općenito uživanje u prirodi kroz društvenu interakciju čime se izravno doprinosi podizanju kvalitete života na otoku, napominje se u opisu projekta.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu