Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) VELIKI TJEDAN / Najava bogoslužja koje će predvoditi zadarski nadbiskup Zgrablić

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

1Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 2. travnja, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup Zgrablić, koncelebranti i puk okupljaju se u 11 sati u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje će mons. Zgrablić blagosloviti maslinove grančice.

U spomen na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, procesija će krenuti od crkve sv. Marije do katedrale sv. Stošije gdje će se za vrijeme mise pjevati Muka Gospodina našeg Isusa Krista.

2. Na Veliki četvrtak, 6. travnja, misu posvete ulja u 9 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup će na misi blagosloviti ulje i posvetiti krizmu, a svećenici koji djeluju u Nadbiskupiji obnavljaju svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na to misno slavlje pozvani su osobito ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji, članovi župnih vijeća i suradnici u župi.

Na Veliki četvrtak, 6. travnja, Misu Večere Gospodnje, u spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva, s obredom pranja nogu 12 predstavnika župa, u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, Sveto Otajstvo prenosi se u Božji grob u pokrajnjoj lađi katedrale gdje puk ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača, koje predvodi Katedralni zbor sv. Stošije pod vodstvom mo Žana Morovića. 

3. Na Veliki petak, 7. travnja, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

Na Veliki petak, prigoda za ispovijed u katedrali sv. Stošije je od  8,30 do 12 sati.

4. Na Veliku subotu, 8. travnja, Uskrsno bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru koje započinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


5. Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju, 9. travnja, koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Fotografije: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu