Connect with us

Hrvatska

Mogu li si Hrvati priuštiti ljetovanje? “Negdje su cijene povećane 100 posto”

Objavljeno

-

Budući da nam se bliži početak turstičke sezone, a svakodnevni troškovi se ne smanjuju, jedno od pitanja o kojima se raspravlja jest i mogu li si Hrvati priuštiti ljetovanje.

Zagrebačko proljeće. Koliko će njih sa zagrebačkih ulica i trgova uopće vidjeti more ovoga ljeta?!

Može li si prosječan Hrvat priuštiti ljetovanje, pa čak i kod nas? Sumnjam,odnosno jako teško. Zašto? Zato kaj su cijene napuhane, jako.”

Koliko planirate potrošiti? Koliko budem imao, a ne znam, nemam pojma. Kakve su cijene smještaja na moru? Pa iskreno, mislim da su malo preskupe.”

“Pa iskreno nisam siguran, vjerojatno Jadran naš, a možda se odlučimo i za neku dalju desatinaciju. Zašto dalju destinaciju? Pa ono, pogledat svijet što bi se reklo, možda Albanija ili Grčka.”

Kakve su cijene?

Pitate za cijene? Gotovo da nema apartmana za četveročlanu obitelj ispod 70 eura, kažu iskusni agenti. Cijena su otišle toliko visoko, doslovce koliko ih je tko mogao dignuti.

“Vrlo jednostavno, negdje je to otišlo na 100 posto, negdje je je to otišlo na 20-30 posto, sve ovisi o stvarima koje se dešavaju na destinaciji. Ti možeš dignuti na svom hotelu ne znam koliko, ali ako tebe ne prati vanpasionska, ako te ne prati ćistoća destinacija, koncerti, sve što se događa, onda si ti digo, a digao si bez veze. A onaj koji je digao i rasprodao kao što je to Rovinj napravio, onda može dignut 500 posto”, rekao je Slobodan Bobo Grujčić, vlasnik turističke agencije.

Rovinj to može, jer ima pokriće za svoju uslugu. Može i Opatijska rivijera. I tamo je, dakako, sve skuplje. No, neki su, kažu, igrali skromnije.

“Ja mislim da će svatko imati priliku naći sebe, u svemu tome, ja se nadam da neće to utjecati, da je to više pompa, više priča nego što je stvarno. Kod mene osobno su cijene išle 10 posto, iako su ove druge cijene išle daleko više. Međutim, u tom dijelu kolača koji je pripadao meni, ja sam spreman da bude manji”, navodi vlasnik kafća u Ičićima Milan Sesar.

A ovo je srednja visoka cijena. Hotel iznad mora, može se i skuplje proći.

“Po ljeti je spavanje za četiri osobe s doručkom ili polupansion oko 450 eura. Tu je cijena od sobe do sobe, ovisi i od pogleda je li na more ili na park”, dodaje Sesar.

Kakva je ponuda na ostatku Mediterana?

Što je s ostatkom Mediterana, Cipar, Egipat, Tunis? Ima doista dobrih ponuda.

“Recimo Tunis bi se mogao ove godine dosta lijepo vratiti i pozicionirati sa čarterima, konkretno pričamo o polascima iz Ljubljane, gdje imate aranžman od 400-tinjak eura po osobi, let, takse, smještaj i sedam dana u hotelu 4 njihove zvjezdice – čitaj 2,5 do 3 naše, znači može se proći jeftinije”, ističe Grujčić.

I u svoj toj skupoći potražnja je, kažu agencije, neviđena. Narod vadi zadnji novac iz čarape. Nema racionalnog objašnjenja. Osim, možda da su se pomirili sa smakom svijeta, pa što bude.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Istraženo kada mladi u Hrvatskoj ulaze u spolne odnose. Ovo su rezultati

Objavljeno

-

Prosječna dob stupanja mladih u spolne odnose u Hrvatskoj je 16 godina, pokazali su rezultati Istraživanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, koje je predstavljeno danas u Edukacijskom centru HZJZ-a. Istraživanje je provedeno 2022. godine, a sudjelovala su 2532 učenika trećih razreda u 100 srednjih škola diljem Republike Hrvatske.

Važnost ulaganja u zaštitu i unaprjeđenje spolnog i reproduktivnog zdravlja proizlazi iz činjenice da se u svijetu svakoga dana milijun ljudi zarazi nekom spolno prenosivom infekcijom, što je na godišnjoj razini oko 274 milijuna novih infekcija, dok je u Hrvatskoj u 2022. godini zabilježeno 57 infekcija sifilisom, 21 gonorejom i 101 klamidijom, objasnila je voditeljica istraživanja Diana Jović Burić.

Odnos bez zaštite

Rezultati istraživanja pokazuju da je gotovo trećina učenika stupila u neki oblik spolnog odnosa te da je prosječna dob stupanja u spolne odnose 16 godina. Zabrinjavajući su podaci o uporabi kondoma jer od skoro 90 posto učenika koji su imali vaginalni odnos, 40 posto njih nije koristilo zaštitu.

“Učenici koji su imali oralne odnose u najvećoj mjeri nisu nikada koristili zaštitu, i to čak njih 72.7 posto. Zaštitu tijekom analnog odnosa nikad nije koristilo 47.5 posto učenika”, istaknula je Jović Burić.

Istraživanje pokazuje da učenici zaštitu koriste u najvećoj mjeri zbog straha od neželjene trudnoće i zaštite od spolno prenosivih infekcija. Povjerenje u partnera ključni je razlog zbog kojeg mladi ne koriste kondome. Kao dodatne razloge navode činjenicu da ih nemaju trenutno pri ruci te da ih ne vole koristiti.

Spolni odnos pod utjecajem opijata

Kao još jedan problem ističe se odnos pod utjecajem opijata. Polovina učenika koja je imala spolni odnos izjavila je da ga je imala pod utjecajem alkohola, a gotovo petina njih imala ga je pod utjecajem psihoaktivnih droga.

Više od polovine učenika razgovara sa svojim partnerima o prošlim seksualnim iskustvima, a dva primarna načina informiranja o spolnim odnosima i zaštiti su informiranje preko interneta i razgovorom s vršnjacima. Jović Burić ističe kako je zanimljivo da mladići navode razgovor s ocem kao način informiranja na četvrtom mjestu, dok je za djevojke razgovor s majkom na trećem mjestu.

U dijelu istraživanja koje se tiče ocjene vlastitog znanja o spolnim odnosima najveći udio učenika ocijenio je svoje znanje vrlo dobrom ocjenom, dok je provjera znanja pokazalo puno lošije rezultate. Najveći broj mladića i djevojaka ima tek dovoljnu razinu znanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

“Mislim da nam ovi podaci daju glavne smjernice o važnosti rada na edukaciji i njihovom znanju o spolnom i reproduktivnom zdravlju”, zaključila je Jović Burić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu 56,5 milijuna novih kredita

Objavljeno

-

By

Vlada je u četvrtak dala prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja financijskih obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica.

Rok korištenja kredita HŽ Infrastrukturi kod Erste&Steiermärkische Bank Rijeka je 12 mjeseci od potpisa ugovora, korištenje i način otplate kredita je po revolving principu, dok je dospijeće kredita 31. prosinca 2025. godine uz kamatu od 1,99 posto.

Instrument osiguranja je bezuvjetno i neopozivo jamstvo RH koje pokriva sto posto obveza po kreditu izdano od strane Ministarstva financija.

Vlada je također izglasala da se HŽ Putničkom  prijevozu da prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i to između društava HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA – Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, za financiranje obnove lokomotiva i vlakova u iznosu od deset milijuna eura. Kredit je na 15 godina, po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,44 posto.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i  EUROFIME za financiranje ulaganja u objekte za održavanje željezničkih vozila. Visina tog kredita je 14 milijuna eura.

Novac će biti utrošen za obnovu voznog parka i radionica koje održavaju željeznička vozila. Te se radionice nalaze u Osijeku, Koprivnici Puli, Splitu, Varaždinu i Vinkovcima. I taj je kredit na 15 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 3,44 posto.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HZMO ima obavijest za 15.000 korisnika

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 17. lipnja 2024. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za svibanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je HZMO.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.773 korisnika (79,40 % žena i 20,60 % muškaraca), za što je osigurano 2.347.515,00 eura iz Državnog proračuna.

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN 156/23), nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150,00 eura.

Evo tko ima pravo na nacionalnu naknadu

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Iz HZMO-a napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu