Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZADARSKI STUDENTI POSJETILI PRVU GREEN DESTINACIJU U ZEMLJI Profesorica Vidić: “Međimurje nam se čini kao drugi svijet”

Objavljeno

-

U posjetu Međimurju u sklopu je terenske nastave bilo 40-ak studenata turističkih  studija sa zadarskog Sveučilišta. Studenti diplomskih studija Održivog razvoja turizma, Poduzetništva u kulturi i turizmu i studija Kulturne i prirodne baštine u turizmu te preddiplomskog studija Kulture i turizma upravljana prirodnom baštinom pod vodstvom su profesorice Odjela za turizam i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru, Gabrijele Vidić, u Međimurje došli jer je, prema riječima profesorice Vidić, „Primjer za upravljanje održivim turizmom”.

– Međimurje je nedavno dobilo i certifikat Green destinations koju imaju jedini u Hrvatskoj. I taj status nije slučajan. I prije certifikata je vodstvo županijske Turističke zajednice, koje sam imala priliku upoznati na Svjetskom sajmu turizma u Rusiji, vidjelo da strateški promišljaju i razumiju principe održivosti. Već tad su to implementirali u svoju destinaciju čime smo bili zadivljeni, osobito uspoređujući Međimurje s nekim primorskim destinacijama. Međimurje nam se činilo kao drugi svijet – kaže Gabrijela Vidić.

 Sa studentima je obišla Centar za posjetitelje Eko Muzeja Međimurje, ruralnu kuću za odmor Lina, Toplice Sveti Martin te vidikovac na Mađerkinom bregu. Od svih su kuća za odmor izabrali baš Linu jer je to prvi privatni smještaj u Međimurju s Eco label certifikatom, koji dodjeljuje Europska komisija dok su Terme Sveti Martin prvi hrvatski hotel s Eco label oznakom. 

– Zaista nismo mogli odabrati bolju lokaciju, a naši studenti, osobito ovi sa Studija održivog razvoja slušaju predmet „Upravljanje održivim razvojem turističke destinacije”, a studenti preddiplomskog studija slušaju „Specifične oblike turizma. Htjeli smo im pokazati kako jedna destinacija razvija komplementarne specifične oblike turizma poput ciklo turizma, vinski, enogastro turizam i naravno kulturni te kako to izgleda na terenu. Sve čemu smo se nadali da ćemo zateći, to smo i zatekli. Fascinantno nam je to strateško planiranje i suradnja između različitih dionika destinacije – kaže.

Predsjednik TZMZ, Rudi Grula, o posjetu studenata je rekao: – Drago nam je kad Međimurje i lokalni turizam posluži kao primjer dobre prakse, ovoga puta Sveučilištu u Zadru. To znači da smo na pravom putu i da to što radimo, radimo dobro.

Većina studenata nikad ranije nije bilo u Međimurju. – Baš sam ih pitala bi li se vratili i da li bi preporučili posjet Međimurju i svi su odgovorila da bi rado, što je u turizmu savršeni pokazatelj da se radi dobro – zadovoljna je profesorica koja kaže da „gdje god smo došli bilo je kao da si ono što predaješ u teoriji pronašao u praksi”.

 – Znate da kad profesori nešto predaju, studenti su često sumnjičavi, tek kad se sami uvjere u to vide da ne pričamo bajke. Imali su priliku uvjeriti se da kad pričamo o održivosti u turizmu, jako je važno uključivanje lokalne zajednice – kaže.

Iznenadilo ih je da Međimurje ima projekt „hop in – hop of” autobusa jer ga nema ni jedna regija. Autobuse koji voze od jedne do druge turističke lokacije imaju veliki gradovi, ali ne i cijela županija. „Posebnost je da cijela regija surađuje”, kaže profesorica zadarskog Sveučilišta. Turisti kad dođu mogu parkirati automobil i opet sjesti u njega tek na odlasku, a vidjeti sve turističke adute destinacije. – To je izvrsna stvar, a osobito kad njegujete enogastro turizam. Međimurska su vina poznata – smije se. I zaključuje da je vodstvo Turističke zajednice Međimurske županije „preskromno u odnosu na ono što radi”. 

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

Objavljeno

-

By

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati!

Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. Glazba Blagoja Berse, čiji se opus sastoji od opera, orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih skladbi te crkvene i filmske glazbe, smatra se jednom od najvećih vrijednosti hrvatske umjetničke glazbe prve polovice 20. stoljeća. Zadar se ponosi činjenicom da je upravo tu Bersa postavio svoje umjetničke temelje i proveo dobar dio svoje mladosti.

Nastupit će ansambl Mali violinisti koje vodi Katarina NovakZbor Bersići s voditeljicom Marjanom DuševićOrkestar gitara pod vodstvom Josipa MarcelićaMješoviti zbor s Nadom Smoljan i Puhački orkestar pod vodstvom Dražena Habuša. Ulaz je slobodan.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U ZADRU / Školarci i djeca vrtićke dobi crtaju “EU projekt u mojoj sredini”

Objavljeno

-

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu završnog događanja projekta ZADRA NOVA ZA VAS organizira likovni natječaj na temu “EU projekt u mojoj sredini “.

Natječaj će se provoditi u 4 kategorije:

  • likovni radovi učenika od I. do IV. razreda srednje škole

Po 25 najbolje ocijenjenih radova iz svake kategorije bit će postavljeno na izložbi 15. prosinca 2023. godine od 10 sati u Atriju Providurove palače u Zadru.

Kako sudjelovati?

Za mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA objavljene su i upute za izradu likovnih radova. Pa tako svaki sudionik ili sudionica sudjeluje s najviše jednim likovnim radom. Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Maksimalna dimenzija pojedinačnog rada je do 30,5×42 cm.

Zadana je i tema rada – “EU projekt u mojoj sredini” s naglaskom na likovnu prezentaciju projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Rad mora biti originalan, tj. radovi koji su precrtani ili kopija ne mogu sudjelovati na izložbi.

Prilikom dostave radova, svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime sudionika ili sudionice, razred, naziv i adresu škole ili naziv odgojno obrazovne skupine i dječjeg vrtića, ime mentora, kontakt broj i adresu e-pošte mentora.

Poziv za sudjelovanje upućen je dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja Zadarske županije. Potom škole i dječji vrtići odabrane radove dostavljaju Agenciji ZADRA NOVA. Jedan dječji vrtić po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova, jedna osnovna škola po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova iz kategorije likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole i najviše 5 radova u kategoriji likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, dok jedna srednja škola može dostaviti najviše 5 radova.

Radovi se mogu slati preporučenom poštom ili dostaviti osobno na adresu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Put Murvice 14 (2. kat), 23000 Zadar. Radovi se zaprimaju zaključno s 12. prosinca 2023. godine.

Zahvalnice za trud

S obzirom na dob sudionika, uz svaki rad škola ili dječji vrtić prilikom slanja obavezno prilaže i Izjavu o suglasnosti roditelja/ skrbnika. Obrazac izjave obavljen je na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA te je dostavljen školama i dječjim vrtićima.

Agencija ZADRA NOVA imenovat će ocjenjivački odbor koji će ocijeniti pristigle radove sukladno tri kriterija: Ostvarenost teme ”EU projekt u mojoj sredini”; Složenost i originalnost kompozicije, estetska kvaliteta rada, tonsko i kolorističko izražavanje; te Vladanje likovnom tehnikom u kojoj je rad izrađen.  Ocjenjivački odbor će odabrati do 25 najboljih radova iz svake pojedine kategorije koji će biti izloženi na izložbi u Providurovoj palači 15. prosinca 2023. godine. Najkasnije do 14. prosinca 2023. godine mentori će biti obaviješteni o najbolje ocijenjenim radovima koji će sudjelovati na izložbi.

Svu djeca i mentori koji budu sudjelovali u likovnom natječaj dobit će zahvalnice i prigodne poklone za iskazani trud i rad.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DONACIJA SUPERNOVE ZADAR: Opća bolnica dobila novi mobilni intubacijski fiberobronhoskop za Odjel anesteziologije

Objavljeno

-

By

Već tradicionalno, uoči božićnih blagdana, Supernova Zadar donirala je vrijednu medicinsku opremu Općoj bolnici Zadar.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tako stiže mobilni intubacijski fiberobronhoskop MAF-DM2, vrijedan 17.000,00 eura.

Donaciju je ravnatelju bolnice, Željku Čulini, dr.med., te zamjeniku ravnatelja, Ediju Karucu, dr.med., uručila voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Donirani uređaj idealan je za fleksibilnu intubaciju i nudi proširene mogućnosti gledanja i snimanja u praktičnom samostalnom dizajnu. Riječ je o inovativnom rješenju za hitne situacije koje zahtijevaju intubaciju dušnika. Uređaj se ističe svojom jedinstvenošću i opremljenošću terapeutskim kanalom za usisavanje ili dodatni unos kisika s tankim promjerom, čineći ga idealnim za prijenosnu intubaciju i postavljanje cijevi s dva lumena. Dodatno, posjeduje samostalan dizajn s 3,5-inčnim monitorom za promatranje, snimanje fotografija i videozapisa, pružajući liječnicima dragocjenu pomoć u procjeni i analizi stanja pacijenata.

„Radi se o modernom aparatu koji će se koristiti pri operativnim zahvatima u torakalnoj kirurgiji i kao takav je stigao na pravu adresu. Naime, u našoj se ustanovi, u usporedbi s ostalim Općim bolnicama, godišnje izvede značajno veći broj operativnih zahvata u prsnom košu, a sada će kvaliteta rada biti još bolja. Novi će uređaj značajno olakšati izvođenje procedura, povećat će se preciznost, a umanjiti moguće komplikacije.“, kazao je Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zahvaljujući svojim specifikacijama, uređaj je, osim za odrasle, pogodan za korištenje pri operativnim i drugim zahvatima i kod malih pacijenata, primjerice kod pregleda bronhalnog stabla ili kod težih bolesti pluća.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Trgovačkom centru Supernova Zadar koji godinama prati potrebe naše ustanove te svojim donacijama pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalnu zajednicu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu