Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Dani otvorenih vrata na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

Brojnim znanstvenim i nastavnim aktivnostima, predavanjima, radionicama, kazališnim predstavama, kinoprojekcijama i sastankom čitateljskog kluba, u proteklom tjednu svečano su obilježeni Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, a povodom Dana Sveučilišta u Zadru.

Bogati program započeo je 20. ožujka 2023., kada je pročelnica Odjela, doc. dr. sc. Maja Cindrić, zajedno sa zamjenicom pročelnice izv. prof. dr. sc. Katarinom Ivon, otvorila Dane otvorenih vrata. Tim povodom održana je prva u nizu manifestacija “Jutro hrvatskoga filma”, koju je organizirala Jelena Alfirević-Franić, mag. philol. croat. Riječ je o izložbi filmskih narativa naših studenata, igranih i animiranih filmova, koje su studenti marljivo izrađivali kroz prethodna razdoblja studija, inspirirani hrvatskom (dječjom, renesansnom i dr.) književnosti, u okviru kolegija Medijska kultura. Prikazan je i igrani film “The Ugy Ducking” (Ružno pače) koji je na razini sastavnice Sveučilišta u Zadru odabran za ovogodišnje sudjelovanje na Međunarodnom EU-CONEXUS Festivalu, a koji se u tekućem tjednu održava u La Rochelleu u Francuskoj, u okviru alijanse “Europska sveučilišta”.

Jednako kao i prethodna, i sljedeća je aktivnost Dana otvorenih vrata ”Lucija i ja” pridružena manifestaciji ”Zadar čita“, a ostvarena je također u suradnji s profesoricama Veronikom Jurković i Darijom Gospodnetić. U organizaciji izv. prof. dr. sc. Katarine Ivon, i u suradnji studentskog čitateljskog kluba “Modus essendi” s gimnazijalcima Vladimira Nazora, razgovarali smo o problematici žene, Lucije, u romanu “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka, ravnopravnosti i emancipaciji žena. Razgovor su vodile studentice Petra Vukušić i Mara Brautović.

Isti dan, u suradnji dr. sc. Marijane Miočić i odgojiteljica Ivane Tičić, Indire Barišić, Darije Baković, Jadranke Grabić, Lane Kinda, Ive Surać i Josipe Vrsaljko, za studente je održana predstava „ Zbrkana bajka“. Potom su odgojiteljice podijelile svoja iskustva rada s djecom u vrtiću, govoreći o ulozi lutke u odgojno-obrazovnom procesu. Posebno su istaknule važnost lutke u periodu adaptacije djeteta na vrtić: tješiteljsku ulogu, primjenu lutke u komunikaciji s djecom o njihovim emocijama, doživljajima, rješavanju međusobnih sukoba.  

U srijedu je u organizaciji izv. prof. dr. sc. Slavice Vrsaljko održana tribina ”O pravopisu našem(u) svagdašnjem(u)” Jelene Đorđević, mag. philol. croat. et angl. i Maje Matijević, mag. philol. croat. et mag. inf., na kojoj su studenti stekli vrijedna i zanimljiva saznanja o važnosti hrvatskoga pravopisa u svakodnevnom životu i profesionalnom budućem radu.

Bogatstvo, vrijednost i dometi hrvatske znanstvene i jezične baština bile su središnje teme na predavanju “Iz hrvatske znanstvene i jezične baštine: od Vrančića do Instagrama” dr. sc. Marijane Borić (HAZU) i dr. sc. Ivane Kurtović Budja (IHJJ), održanome u četvrtak u organizaciji doc. dr. sc. Josipa Lasića. Govoreći o izumu Vrančićeva padobrana i hrvatskim narječjima i dijalektima, zanimljivim pristupom, izlagačice su oduševile studentsku publiku. 

Danas je na Odjelu u okviru Dana otvorenih vrata održana radionica “I umjetnik i učitelj” za učenike prvog i trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

U petak, 24. ožujka 2023., održana je posljednja manifestacija Dana otvorenih vrata odjela, likovna radionica ”I umjetnik i učitelj”, u organizaciji izv. prof. dr. art. Marine Đira. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, zajedno s prof. Ana-Marijom Juričev Modrinić, upoznali su se s načinom na koji vlastita likovna istraživanja možemo predočiti u kreativni likovnopedagoški rad te s načinom pristupa području likovnosti i vizualne kulture u razrednoj nastavi u osnovnoj školi.  

Višestruko obogaćeni brojnih zanimljivim, kreativnim, odgojnim i obrazovnim saznanjima završeni su još jedni Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / HSP AS: “Neizglasavanje proračuna stvara atmosferu nestabilnosti i stagnaciju u svim sferama društva”

Objavljeno

-

By

Iz zadarskog ogranka HSP AS novo priopćenje, na temu proračunske blokade Zadra. Prenosimo ga u cijelosti:

“Stranka HSP AS upozorava kao i više puta do sada na veliku štetu koja se nanosi građanima grada Zadra zbog neizglasavanja proračuna, stvarajući atmosferu nestabilnosti i stagnacije u svim sferama društva.

Sve što je u interesu općeg boljitka građana podržavamo i protiv smo promoviranja raznih predizbornih aktivnosti preko Gradske vijećnice.

Vrlo je zabrinjavajući način komunikacije gradskih vijećnika, koje građani financiraju. Iskreno se pitamo je li imaju barem malo dostojanstva, morala i srama ispred istih?

Komunikacija je stup društva, te nam na ovaj način pokazuju koliko cijene građane i koliko su pojedinci nezreli za funkcije koje vrše, a da ne govorimo o bontonu.

Građani žele živjeti prosperitetno, žele stabilnost vlasti, a ne manipulativne i zakulisne igre” – rekla je Miranda Jamnicki, predsjednica GO HSP AS.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu