Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečanom sjednicom obilježen Dan Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dies Academicus – Dan Sveučilišta u Zadru, kojim je obilježena 21. godišnjica osnivanja obnovljenog sveučilišta, sljednika tradicije visokog obrazovanja u Zadru koje seže u 1396., kada je osnovana dominikanska visokoškolska ustanova Studium generale.

Uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore sjednici su nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, Rektorski zbor predvođen predsjednikom Stjepanom Lakušićem, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić, nadbiskup mons. Milan Zgrablić, ravnateljica AZVO-a Danijela Horvatek Tomić i brojni drugi uzvanici.

U svojoj posljednjoj godini mandata rektorica Vican iznijela je najveća dostignuća, koja se ne ogledaju samo u infrastrukturnim projektima poput novog studentskog doma s restoranom, obnove stare Tehničke škole, već i u znanstveno-istraživačkom pogonu koji je samo u 2022. godini imao 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano s gospodarstvom, učetverostručenjem izdavačke djelatnosti, pridruživanju Europskom prostoru visokog obrazovanja, ne samo s alijansom EU CONEXUS…

– Za mene su moji rektorski mandati kao četvrto dopunjeno izdanje dobre knjige. Učinkovit projekt podrazumijeva izvrsne suradnike, ozbiljne timove, profesionalce u službama i uredima; podrazumijeva razboritost u vremenu i sadržaju i visoku radnu etiku. Svu zahvalnost u tom smislu usmjeravam na moje najbliže suradnike. Izgradili smo kulturu rada, utvrdili koncepciju, kreirali novu strategiju i učinili instituciju od koje svi imaju koristi. Koliko god nam je vremenska orijentacija navrnuta na budućnost, ostajemo čvrsti u vrijednosnom spoju naše povijesti, Domovinskog rata i visokog respekta prema braniteljima. Toj karici dodajemo svijest o sadašnjosti, pobuđujući je onima zbog kojih i postojimo, našim studentima, rekla je rektorica Vican.

– Ključeve dobre budućnosti i rješenja problema ne vidimo u prenaglašavanju i precjenjivanju STEM područja, niti u goloj praksi. Ključ rješenja je u dubokom promišljanju, razmjeni ideja u svim područjima u kojima čovjek može iskazati svoju kreativnost, inovativnost i poduzetnost. Visoko obrazovanje i znanost imaju daleko veću ulogu od odgovaranja tržištu rada i opravdavanja svoje cijene samo tržištem rada, istaknula je rektorica.

Gradonačelnik Dukić rekao je kako Sveučilište daje izravan i konkretan doprinos lokalnoj i nacionalnoj zajednici, s brojnim istraživanjima povezanim s gospodarskim sektorom.

– Izgradili smo vrhunske kapacitete za provedbu zajedničkih projekata, jer razvoj sveučilišta znači i razvoj Zadra. Zato imamo motiv pratiti razvoj sveučilišta, a studentima omogućiti uvjete za što bolje studiranje kako bi se nastanili u Zadru i u njemu gradili svoje profesionalne karijere. Mladi će svoje znanje uskoro pretočiti u aktivnosti i omogućiti nam da Zadar pretvorimo u još bolje i ugodnije mjesto za život, rekao je Dukić.

Župan Longin podsjetio je kako je inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Zadru pokrenuta u Domu županije 1998. godine, na sastanku s tadašnjim ministrom znanosti i tehnologije Ivicom Kostovićem. 2001. godine Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta.

– Znanje naših mladih budućih stručnjaka bogatstvo je kojem nema konkurencije. Svoje misli upućujem svim studenticama i studentima želeći im da svoje najljepše dane, jer studentski dani to svakako jesu, iskoriste najbolje i najmudrije ulažući na taj način u svoju, ali i našu zajedničku, budućnost, rekao je Longin.

Predsjednik Rektorskog zbora Stjepan Lakušić istaknuo je kako je zadarsko sveučilište zauzelo jedinstveno mjesto u europskom mediteranskom prostoru, u kojemu se kultura i povijest susreću s najnovijim znanstvenim dostignućima. I ministar Fuchs istaknuo je važnost te uloge na prostoru Mediterana.

– U ovu 21 godinu svjedočili smo snažnoj transformaciji u regionalni centar kompetencija i izučavanja vještina za 21. stoljeće, koje će sigurno nastaviti rasti kroz kreiranje novih studijskih programa. Suvremeni izazovi traže brze odgovore, a sposobnost prilagodbe na promjenu je jedna od ključnih kvaliteta obrazovanja. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodatnu vrijednost. Visokom integriranošću u Europski obrazovni prostor pokazalo je kvalitetu, stratešku opredijeljenost i kontinuirani rast prema svjetskim kriterijima izvrsnosti. Ministarstvo i dalje računa na Sveučilište u Zadru i njegov doprinos te vjerujem da će naše partnerstvo trajati još dugo, rekao je Fuchs, obraćajući se na kraju rektorici Vican:

– Draga rektorice, draga prijateljice, ostavili ste dubok trag u hrvatskom obrazovanju, na ponos domovini i hrvatskom narodu.

Na kraju svečanosti nagrada za uspješnu višegodišnju suradnju dodijeljena je Općoj bolnici Zadar, a počasno zvanje professor emeritus Mladenu Ančiću.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu