Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) OŠ Smiljevac i Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar pobjednici županijskog natjecanja Vjeronaučne olimpijade

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Učenici Osnovne škole Smiljevac iz Zadra s osvojenih 58,75 bodova i učenici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar s istim brojem bodova, 58, 75, pobjednici su Vjeronaučne olimpijade u Zadarskoj nadbiskupiji.

U pobjedničkoj ekipi Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar su učenici: Ana Kostović, Matea Baričević, Jeronim Peša, Jakov Grgić i Lucija Škara.

U pobjedničkoj ekipi osmoškolaca sa zadarskog Smiljevca su Lucija Mijić, Nera Jurjević, Klara Jurjević, Glorija Murtić i Anamarija Dragičević.

Te dvije škole će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na državnom natjecanju iz vjeronauka u Tuheljskim toplicama koje se održava od 8. do 10. svibnja.

Županijsko natjecanje iz vjeronauka s ovogodišnjom temom ‘Naša draga svetišta’ održano je u četvrtak, 16. ožujka u prostorima Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Na natjecanju je sudjelovalo 13 osnovnih škola, odnosno 85 osmoškolaca i 7 srednjih škola, (35 srednjoškolaca), među kojima je bilo šest četverogodišnjih škola i jedna trogodišnja strukovna škola.

Među osmoškolcima, prvo mjesto dijele OŠ Smiljevac (mentorica Anica Galešić) i OŠ Braća Ribar – Posedarje (Anita Vedrić) s istim brojem osvojenih bodova, ali škola Smiljevac bila je bolja na školskom natjecanju iz vjeronauka pa će zato Smiljevac sudjelovati na državnoj Olimpijadi. Treće mjesto osvojila je OŠ Bartola Kašića – Zadar, (Jolida Klarić i Ana Kajić).

Raspored ostalih sudionika osnovnih škola prema osvojenim mjestima je sljedeći: OŠ Šime Budinića – Zadar (Blaženka Marčina), OŠ Kistanje – Kistanje (s. Blaženka Delonga), OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar (Ivka Šašo), OŠ Zadarski otoci – Zadar (Nada Šarlija), OŠ Benkovac – Benkovac (Mirjana Buljat), OŠ Jurja Barakovića – Ražanac (Marina Đerđa), OŠ Petra Zoranića – Jasenice (Nikolina Glasnović), OŠ Stjepana Radića – Bibinje (Ana Rücker), OŠ Juraj Dalmatinac – Pag (s. Tamara Ana Bota) i OŠ Sveti Filip i Jakov (Gabriela Vodopija).

Među srednjim školama, drugo mjesto osvojila je Gimnazija Jurja Barakovića – Zadar (Slobodan Šarić)  a treće mjesto SS Kneza Branimira – Benkovac (Hrvoje Oštrić).

Raspored ostalih srednjih škola prema osvojenom mjestu je sljedeći: Medicinska škola Ante Kuzmanoića – Zadar (s. Danijela Kovačević), Srednja škola Biograd – Biograd na Moru (Anđelo Dušković), Prirodoslovno – grafička škola – Zadar (Anita Šerer Matulić) i Obrtnička škola Gojka Matuline – Zadar (Vesna Čirjak).

Natjecanje se sastojalo od pismenog ispita i Milijunaka. Prije objave ljestvice privremenog poretka, svi sudionici Olimpijade posjetili su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zadar.

Olimpijada je počela prigodnim programom u sportskoj dvorani Klasične gimnazije tijekom kojega su se učenicima i mentorima obratili zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i u ime domaćina natjecanja don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je učenicima na sudjelovanju na tom natjecanju rekavši da su već samim dolaskom na Olimpijadu svi pobjednici. U kontekstu teme svetišta, nadbiskup je rekao: „Još jedno svetište je jako važno, najljepše i najdragocjenije. To je najljepša katedrala koja postoji i najveće je svetište – naše tijelo koje je hram Duha Svetoga. Nema većeg svetišta nego što je naš život i nema dragocjenijeg svetišta od toga, jer sam Bog nastanio se u našem srcu. To nemojte zaboraviti. To je svetište koje je tebi povjereno“ poručio je mons. Zgrablić učenicima, potaknuvši ih da u duši i tijelu njeguju tu ‘katedralu’ i da se vesele Bogu koji je izvor svake sreće i svakog dobra.

„Bog nas je toliko počastio i toliko nas ljubi da se nastanio u tvoje srce. To je tvoje svetište. Neka vas prati taj ponos i radost, neka vas to tješi, nosi i ispuni. Svi smo mi osvojili prvo mjesto jer se Bog već nastanio u našem životu. Duh Sveti, Božja ljubav, sila Božja nastanila se u našem srcu i duši. To neka nam bude na prvom mjestu“ poručio je nadbiskup poželjevši sudionicima lijepo zajedništvo.

Don Gašpar Dodić izrazio je priznanje učenicima za uloženi trud s njihovim mentorima vjeroučiteljima.  

„U pripremanju za natjecanje upoznali ste ljepotu i dragocjenost naših svetišta. Ona poput dragocjenog bisera krase Lijepu našu domovinu i svojim svjetlilima upućuju vjernike prema Svjetlu svijeta, Isusu Krista.

U njima vjernici uzdižu svoje duše k Bogu, a na njih silaze njegov obilati blagoslov i velika utjeha, po zagovoru Marije i svetaca zaštitnika. Hodočašća nude prilike za doživljavanje vjere u pokretu i tumačenje života kao smislenog u određenim obredima. Oni se pokazuju kao mjesta vjerskog učenja u mjeri u kojoj se čovjek otvara susretima koji se pokažu kao formativni događaji u iskustvu Boga. Hodočasnički pokret pokazuje se kao trajni izazov Crkvi jer poziva ljude da krenu i budu u pokretu: kao Božji narod na putu do ljudi, u potrazi za Božjim kraljevstvom“ rekao je don Gašpar. 

Dodić je istaknuo da se „hodočašća pokazuju kao škola otkrivanja Crkve kakvu trebamo, kao arena učenja koja održava nebo otvorenim za ljude i društvo. Hodočašća su prikladna i kao prostori otkrića za mlade na putu pronalaženja vlastitog identiteta, pronalaženja svog mjesta u svijetu sutrašnjice i traženja transcendencije u njihovim životima“ poručio je don Gašpar. 

Sadržaj kojega su usvojili pomoći će da i njihove škole budu poput dragih svetišta za mlade i učitelje. „Predmetom vjeronauka svjedočite evanđeoske vrednote i vjeru u pravoga Učitelja i prijatelja, Uskrslog Krista.

Zahvaljujemo našem unutarnjem Učitelju i prijatelju Isusu u kome i po kome možemo vidjeti lice dobrog i milosrdnog Boga. To je pouka za svakoga: puno ostvarenje ne možemo ostvariti svojim silama, nego Božjim darom, Božjom milošću s kojom moramo surađivati, s Bogom koji hoda uz nas i s nama“ poručio je don Gašpar.

Don Ante Sorić rekao je da su svetišta mjesto molitve i mira. „U svetištima se osjeća posebna Božja prisutnost. U svetištima se događaju čudesna obraćenja, i onih koji su daleko od Boga i Crkve, koji još uvijek ne prihvaćaju Radosnu vijest, Isusa Krista“ rekao je don Ante. Poželio je učenicima da posjete mjesta o kojima su učili, da u svetištima dožive čudesnu Božju prisutnost te da se u pohodima svetištima sjete onoga što su učili o njima pripremajući se za županijsko natjecanje iz vjeronauka.

Predsjednice županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka su vjeroučiteljice Ljiljana Elek i Marijana Dellavia.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu