Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) OŠ Smiljevac i Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar pobjednici županijskog natjecanja Vjeronaučne olimpijade

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Učenici Osnovne škole Smiljevac iz Zadra s osvojenih 58,75 bodova i učenici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar s istim brojem bodova, 58, 75, pobjednici su Vjeronaučne olimpijade u Zadarskoj nadbiskupiji.

U pobjedničkoj ekipi Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar su učenici: Ana Kostović, Matea Baričević, Jeronim Peša, Jakov Grgić i Lucija Škara.

U pobjedničkoj ekipi osmoškolaca sa zadarskog Smiljevca su Lucija Mijić, Nera Jurjević, Klara Jurjević, Glorija Murtić i Anamarija Dragičević.

Te dvije škole će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na državnom natjecanju iz vjeronauka u Tuheljskim toplicama koje se održava od 8. do 10. svibnja.

Županijsko natjecanje iz vjeronauka s ovogodišnjom temom ‘Naša draga svetišta’ održano je u četvrtak, 16. ožujka u prostorima Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Na natjecanju je sudjelovalo 13 osnovnih škola, odnosno 85 osmoškolaca i 7 srednjih škola, (35 srednjoškolaca), među kojima je bilo šest četverogodišnjih škola i jedna trogodišnja strukovna škola.

Među osmoškolcima, prvo mjesto dijele OŠ Smiljevac (mentorica Anica Galešić) i OŠ Braća Ribar – Posedarje (Anita Vedrić) s istim brojem osvojenih bodova, ali škola Smiljevac bila je bolja na školskom natjecanju iz vjeronauka pa će zato Smiljevac sudjelovati na državnoj Olimpijadi. Treće mjesto osvojila je OŠ Bartola Kašića – Zadar, (Jolida Klarić i Ana Kajić).

Raspored ostalih sudionika osnovnih škola prema osvojenim mjestima je sljedeći: OŠ Šime Budinića – Zadar (Blaženka Marčina), OŠ Kistanje – Kistanje (s. Blaženka Delonga), OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar (Ivka Šašo), OŠ Zadarski otoci – Zadar (Nada Šarlija), OŠ Benkovac – Benkovac (Mirjana Buljat), OŠ Jurja Barakovića – Ražanac (Marina Đerđa), OŠ Petra Zoranića – Jasenice (Nikolina Glasnović), OŠ Stjepana Radića – Bibinje (Ana Rücker), OŠ Juraj Dalmatinac – Pag (s. Tamara Ana Bota) i OŠ Sveti Filip i Jakov (Gabriela Vodopija).

Među srednjim školama, drugo mjesto osvojila je Gimnazija Jurja Barakovića – Zadar (Slobodan Šarić)  a treće mjesto SS Kneza Branimira – Benkovac (Hrvoje Oštrić).

Raspored ostalih srednjih škola prema osvojenom mjestu je sljedeći: Medicinska škola Ante Kuzmanoića – Zadar (s. Danijela Kovačević), Srednja škola Biograd – Biograd na Moru (Anđelo Dušković), Prirodoslovno – grafička škola – Zadar (Anita Šerer Matulić) i Obrtnička škola Gojka Matuline – Zadar (Vesna Čirjak).

Natjecanje se sastojalo od pismenog ispita i Milijunaka. Prije objave ljestvice privremenog poretka, svi sudionici Olimpijade posjetili su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zadar.

Olimpijada je počela prigodnim programom u sportskoj dvorani Klasične gimnazije tijekom kojega su se učenicima i mentorima obratili zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i u ime domaćina natjecanja don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je učenicima na sudjelovanju na tom natjecanju rekavši da su već samim dolaskom na Olimpijadu svi pobjednici. U kontekstu teme svetišta, nadbiskup je rekao: „Još jedno svetište je jako važno, najljepše i najdragocjenije. To je najljepša katedrala koja postoji i najveće je svetište – naše tijelo koje je hram Duha Svetoga. Nema većeg svetišta nego što je naš život i nema dragocjenijeg svetišta od toga, jer sam Bog nastanio se u našem srcu. To nemojte zaboraviti. To je svetište koje je tebi povjereno“ poručio je mons. Zgrablić učenicima, potaknuvši ih da u duši i tijelu njeguju tu ‘katedralu’ i da se vesele Bogu koji je izvor svake sreće i svakog dobra.

„Bog nas je toliko počastio i toliko nas ljubi da se nastanio u tvoje srce. To je tvoje svetište. Neka vas prati taj ponos i radost, neka vas to tješi, nosi i ispuni. Svi smo mi osvojili prvo mjesto jer se Bog već nastanio u našem životu. Duh Sveti, Božja ljubav, sila Božja nastanila se u našem srcu i duši. To neka nam bude na prvom mjestu“ poručio je nadbiskup poželjevši sudionicima lijepo zajedništvo.

Don Gašpar Dodić izrazio je priznanje učenicima za uloženi trud s njihovim mentorima vjeroučiteljima.  

„U pripremanju za natjecanje upoznali ste ljepotu i dragocjenost naših svetišta. Ona poput dragocjenog bisera krase Lijepu našu domovinu i svojim svjetlilima upućuju vjernike prema Svjetlu svijeta, Isusu Krista.

U njima vjernici uzdižu svoje duše k Bogu, a na njih silaze njegov obilati blagoslov i velika utjeha, po zagovoru Marije i svetaca zaštitnika. Hodočašća nude prilike za doživljavanje vjere u pokretu i tumačenje života kao smislenog u određenim obredima. Oni se pokazuju kao mjesta vjerskog učenja u mjeri u kojoj se čovjek otvara susretima koji se pokažu kao formativni događaji u iskustvu Boga. Hodočasnički pokret pokazuje se kao trajni izazov Crkvi jer poziva ljude da krenu i budu u pokretu: kao Božji narod na putu do ljudi, u potrazi za Božjim kraljevstvom“ rekao je don Gašpar. 

Dodić je istaknuo da se „hodočašća pokazuju kao škola otkrivanja Crkve kakvu trebamo, kao arena učenja koja održava nebo otvorenim za ljude i društvo. Hodočašća su prikladna i kao prostori otkrića za mlade na putu pronalaženja vlastitog identiteta, pronalaženja svog mjesta u svijetu sutrašnjice i traženja transcendencije u njihovim životima“ poručio je don Gašpar. 

Sadržaj kojega su usvojili pomoći će da i njihove škole budu poput dragih svetišta za mlade i učitelje. „Predmetom vjeronauka svjedočite evanđeoske vrednote i vjeru u pravoga Učitelja i prijatelja, Uskrslog Krista.

Zahvaljujemo našem unutarnjem Učitelju i prijatelju Isusu u kome i po kome možemo vidjeti lice dobrog i milosrdnog Boga. To je pouka za svakoga: puno ostvarenje ne možemo ostvariti svojim silama, nego Božjim darom, Božjom milošću s kojom moramo surađivati, s Bogom koji hoda uz nas i s nama“ poručio je don Gašpar.

Don Ante Sorić rekao je da su svetišta mjesto molitve i mira. „U svetištima se osjeća posebna Božja prisutnost. U svetištima se događaju čudesna obraćenja, i onih koji su daleko od Boga i Crkve, koji još uvijek ne prihvaćaju Radosnu vijest, Isusa Krista“ rekao je don Ante. Poželio je učenicima da posjete mjesta o kojima su učili, da u svetištima dožive čudesnu Božju prisutnost te da se u pohodima svetištima sjete onoga što su učili o njima pripremajući se za županijsko natjecanje iz vjeronauka.

Predsjednice županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka su vjeroučiteljice Ljiljana Elek i Marijana Dellavia.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

SPEKTAKL! Na Višnjiku u nedjelju Nagrada Grada Zadra ’23.

Objavljeno

-

By

Športskom centru Višnjik, na prostoru sjevernoga parkirališta, u nedjelju, 26. ožujka 2023. održat će se treća automobilistička priredba Nagrada Grada Zadra ’23.
– Riječ je o cjelodnevnom spektaklu u organizaciji Automobilističkoga kluba RTZ uz suradnju i potporu brojnih subjekata. Ova priredba, uz ostalo, ima za cilj promicati automobilistički sport i prometnu kulturu, a AK RTZ zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji – kaže Šime Radošević iz AK-a RTZ.

Zadarska priredba spada u kategoriju državnoga prvenstva II kategorije u Regiji Jug, te u Kup Dalmacije, a utrke će se održati na stazi dugoj 410 metara.
– Presretni smo što na Višnjiku, u neposrednoj blizini Dvorane Krešimira Ćosića koja je prepoznatljivi simbol našega grada, možemo održati ovakvu priredbu. Želimo i Zadranima i drugima približiti automobilizam koji ima svoja pravila i potvrditi da je i on u velikoj sportskoj obitelji. Pozivamo sve da dođu i budu sudionici ovoga spektakla – govori Natanael Petrov, jedan od najboljih zadarskih vozača.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-zadar-nagrada-grada-zadra-auto-moto-utrka-foto-nenad-opačić

U sklopu ove priredbe jest i atraktivna izložba oldtimera i za taj segment pobrinuo se Oldtimer klub Zadar u suradnji s partnerima.
– Imamo prijavljeno oko 170 vozila, puno više nego lani. Posjetitelji će moći razgledati različite automobile i motocikle. Na primjer, najstariji prijavljeni automobil je WW Buba iz 1954., a među motociklima su prijavljeni jedan Sachs model 98 iz 1937 i jedan Moto Guzzi 500 GTV iz 1938. Vozila će biti izložena u prstenu oko Dvorane Krešimira Ćosića – kaže Karlo Stipčević iz Oldtimer kluba Zadar.

U nedjeljnim jutarnjim satima obavit će se svi tehnički poslovi prije utrka, svečano otvaranje bit će u 12, 45 sati, a podjela nagrada i priznanja bit će u 18, 30 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Još dva sunčana dana, a temperature i do 24°C. Subota donosi promjenu vremena i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar u prvom dijelu dana uglavnom slab, popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni, u gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, ponegdje na kopnu moguće i 25 °C.

U petak barem djelomice sunčano, osobito na jugu i istoku. Na sjeverozapadu popodne promjenljiva naoblaka. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te mjestimice u središnjim predjelima jak, a na Jadranu i jugo. Najniža temperatura od 3 do 8, na moru između 7 i 10 °C. Najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak sunčano i toplo uz umjeren, u gorju jak jugozapadni vjetar, a na moru i jugo. U subotu promjenjivo, mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, na zapadu već od jutra, na istoku tek poslijepodne. U nedjelju prijepodne većinom suho, u Istri lokalno kiša koja će se do kraja dana s naoblačenjem proširiti na ostatak zemlje. U subotu će vjetar prolazno okrenuti s umjerenog juga i jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjeverni, u nedjelju opet južni, a na moru jako jugo. Dani manje topli.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VELIKA FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat: “Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!”

Objavljeno

-

By

foto: UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu