Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Zadarska bolnica na sastanku za provođenje NPOO projekata. Evo koji su i što znače za pacijente i osoblje…

Objavljeno

-

Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina s pomoćnikom ravnatelja za financijsko poslovanje Boškom Katić i voditeljicom odjela bolničke ljekarne Katijom Nikpalj sudjelovao je na sastanku koje je održalo Ministarstvo zdravstva, a na kojem su definirane faze za provođenje u nastavku navedenih projekata.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dodijelilo je Općoj bolnici Zadar Odluku o centralnoj pripravi svih parenteralnih pripravaka u kojoj je OB Zadar 1 od ukupno 8 hrvatskih bolnica te Odluku o uvođenju sustava raspodjele jedinične terapije u kojoj je OB Zadar 1. od ukupno 40 hrvatskih bolnica.

Više o projektima:

C5.1. R4-I1 Centralna priprava svih parenteralnih pripravaka u 8 hrvatskih bolnica – Uvođenje centralne priprave parenteralnih pripravaka donosi značajna poboljšanja u medicinskom, financijskom i organizacijskom aspektu. Medicinski aspekti: gravimetrijskom metodom izrade postižu se točne doze lijeka za pacijenta; lijek se priprema u aseptičkim uvjetima čime se osigurava mikrobiološka ispravnost lijeka i prevenira mogućnost infekcije; primjenom odgovarajućeg softvera osigurava se ispravnost i sljedivost lijeka, te 966 praćenje pacijenta tijekom liječenja; magistri farmacije i farmaceutski tehničari preuzimaju izradu pripravaka čime se značajno rasterećuju medicinske sestre na odjelima. Financijski aspekti: izrada se provodi u izolatoru te se jedno pakiranje lijeka može koristiti za više pacijenata i iskoristiti u potpunosti; iz manjeg broja pakiranja možemo dobiti terapiju za više pacijenata; koriste se veća pakiranja lijeka koja imaju značajno nižu jediničnu cijenu; zalihe citostatika se nalaze na jednom mjestu, u laboratoriju ljekarne te se na taj način postiže optimizacija zaliha; smanjuje se količina citostatskog otpada čije je uklanjanje i uništavanje izrazito skupo. Organizacijski aspekti: priprema terapije se odvija na jednom mjestu, što olakšava naručivanje, planiranje i izdavanje iste; centralizirani rad olakšava materijalno poslovanje i omogućava kontrolu zaliha; točno je definiramo osoblje koje će izrađivati terapiju te je stalna edukacija u tom segmentu ograničena na osoblje laboratorija; programsko rješenje omogućava praćenje pacijenata i propisane terapije uključujući i odobrenje bolničkog Povjerenstva za lijekove, izradu i primjenu lijeka te sljedivost lijeka i infuzijskih otopina.

CILJ PROJEKTA – Pored značajne financijske uštede i mogućnosti preraspodjele ušteđenih sredstava, povećanjem sigurnosti pacijenta, prevencijom medikacijskih pogrešaka te povećanjem adherencije pacijenata postiže se poboljšanje ukupnih ishoda liječenja. Važan učinak je i smanjenje vremenskog opterećenja rada medicinskih sestara na odjelu te ciljano usmjeravanje na skrb o pacijentima.

C5.1 R4-I2 Uvođenje sustava raspodjele jedinične terapije u 40 hrvatskih bolnica – Izdavanje lijekova u bolnicama nakon uvođenja jedinične terapije: U trenutku zaprimanja pacijenta na odjel i propisivanja potrebne terapije kreira se nalog za bolničku ljekarnu na temelju kojeg ljekarna priprema i šalje terapiju pojedinačno za svaki dan boravka pacijenta u bolnici. Nakon zaprimanja naloga, u bolničkoj ljekarni pregleda se cjelokupna terapija koju pacijent uzima, provjere se interakcije, kontraindikacije, potencijalne alergije na lijekove te se upozori odjel na očekivane nuspojave lijeka. Nakon pregleda terapije, započinje proces raspodjele jedinične terapije na način da se pripremi nalog za izradu jedinične terapije koji se unosi u poseban uređaj (robot). Uređaj vadi lijekove iz blistera ili povlači lijekove iz BULK pakiranja te ih stavlja u dio uređaja koji pakira lijekove u jednokratne monodozne aluminijske vrećice (tzv. “single-pack“ vrećice) koje sadrže sljedeće podatke: ime i prezime pacijenta, naziv lijeka, doza, način uzimanja i datum izdavanja. Ove posebne vrećice mogu sadržavati i QR kod ili neku drugu opciju označavanja kojom se sadržana terapija povezuje s točno određenim pacijentom, ovisno o tome posjeduje li bolnica sustav za označavanje pacijenata. Nakon što je završena raspodjela jedinične terapije i njezino pakiranje u monodozne vrećice, lijekovi se isporučuju na odjel gdje ih preuzima odjelna medicinska sestra i izdaje pacijentu.

CILJ PROJEKTA – Uvođenje sustava raspodjele jedinične terapije značajno utječe na poboljšanje kvalitete i svrsishodnosti zdravstvenog sustava te na sve važnije farmakoekonomske parametre koji omogućavaju održavanje i daljnje unaprjeđenje postignute kvalitete. Pored značajne financijske uštede i mogućnosti preraspodjele ušteđenih sredstava, povećanjem sigurnosti pacijenta, prevencijom medikacijskih pogrešaka te povećanjem adherencije pacijenata postiže se poboljšanje ukupnih ishoda liječenja. Važan učinak je i smanjenje vremenskog opterećenja rada medicinskih sestara na odjelu te ciljano usmjeravanje na skrb o pacijentima.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PUKLA CIJEV NA GRADILIŠTU! Ulica Put Murvice danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog puknuća vodovodne cijevi od strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., u Zadru, dana 28.03.2023. godine (utorak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ulici Put Murvice.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Murvice, kod kuć.br. 25.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Djelomice sunčano sve do vikenda, potom kiša i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

Danas barem djelomice sunčano te i dalje razmjerno vjetrovito. U unutrašnjosti, uz dnevni razvoj oblaka, sredinom dana i poslijepodne lokalno pljuskovi kiše ili snijega, većinom u istočnoj Hrvatskoj. Ponekog pljuska može biti i na obali. Vjetar umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u Podravini te u Slavoniji i Baranji i jak. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima slabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, najprije na sjeveru, a do večeri duž cijele obale. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na Jadranu od 11 do 14 °C.

U srijedu na moru djelomice sunčano, a u unutrašnjosti oblačnije, osobito na istoku. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju i jak, a popodne u sjevernim krajevima jugoistočnjak. Na moru će zapuhati umjereno jugo i južni vjetar, no u noći i tijekom jutra na jugu bura i tramontana. Ujutro na kopnu mraz. Najniža jutarnja temperatura od -5 do 0, na Jadranu od 2 do 8. Najviša dnevna od 11 do 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U petak je malo kiše moguće ponajprije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i južni te jugo. Temperatura zraka u porastu, no u srijedu ujutro na kopnu se očekuje mraz.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HAK: Od jutros za sav promet otvoreni Maslenica, A1 i Paški most

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila jutros su otvoreni:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku te na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Povremena su usporavanja u zonama radova i privremene regulacije prometa. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme, poručuju iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu