Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SURADNJI SVEUČILIŠTA I OPĆINE Znanstveni skup i monografija “Općina Sveti Filip i Jakov u sjeni povijesnog Rogova”

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i Općina Sv. Filip i Jakov 10.-11. studenoga 2023. u Zadru i Sv. Filipu i Jakovu priređuju znanstveni skup i znanstvenu monografiju pod naslovom OPĆINA SVETI FILIP I JAKOV U SJENI POVIJESNOG ROGOVA, te pozivaju sve da svojim prilozima sudjeluju na skupu.

Sv. Filip i Jakov njeguje višestoljetnu glagoljašku tradiciju, čija se baština danas na različite načine nastoji sačuvati. Općina počiva na valorizaciji kulturno–povijesne baštine u cjelini, kao i prirodne osnove koja predstavlja temelj za kvalitetno osmišljavanje budućeg razvoja. Zbog toga je cilj znanstvenog skupa razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte, koji će sintetizirati različita znanja o kulturnim i prirodnim posebnostima.

Za prijavu izlaganja je potrebno dostaviti naslov izlaganja s osobnim podatcima (ime i prezime, ustanova zaposlenja, e–mail i telefon) te sažetak izlaganja u opsegu do 200 riječi. Sažetci se šalju do 15. lipnja 2023. na e–mail adrese (auglesic@unizd.hr i mirko.dindic@gmail.com). Izlagači će imati priliku objaviti radove sa skupa u znanstvenoj monografiji, koja će se prirediti i tiskati nakon znanstvenog skupa.

Bogata povijest

Povijesni procesi razvoja, počevši od staroga i srednjega vijeka, oblikovali su temelje suvremene Općine Sveti Filip i Jakov, koja danas u Zadarskoj županiji obuhvaća naselja Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sveti Filip i Jakov, Sveti Petar na Moru i Turanj te tri otoka Babac, Frmić i Planac. Taj se prostor razvijao u bliskoj vezanosti uz Zadar i Biograd na moru, na sjecištu važnih prometnih komunikacija, koje su spajale kopnene ceste Kotara i morske pravce kretanja.

Najvažniji poticaj za formiranje naselja je predstavljalo utemeljenje benediktinskog samostana sv. Ivana u Biogradu u 11. stoljeću, koji je zbog najvećeg posjeda Rogova, na prostoru današnjeg Sv. Filipa i Jakova, nazivan i Rogovskom opatijom. Mletačko uništavanje Biograda 1125. godine, kao i osmanski prodori od 15. do 17. stoljeća, u uskoj su vezi s dolaskom većeg broja pojedinaca i obitelji, koje su oblikovale suvremena naselja cijele Općine.

Plodno poljoprivredno područje, pogodna mediteranska klima i poduzetni stanovnici omogućili su Općini dinamičan demografski i gospodarski razvoj. Novu kvalitetu u razvoju je potaknulo i osnivanje općine 1993. godine, od kada ona djeluje kao samostalna jedinica lokalne samouprave.

Izvor: BnM portal

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PUKLA CIJEV NA GRADILIŠTU! Ulica Put Murvice danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog puknuća vodovodne cijevi od strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., u Zadru, dana 28.03.2023. godine (utorak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ulici Put Murvice.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Murvice, kod kuć.br. 25.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Djelomice sunčano sve do vikenda, potom kiša i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

Danas barem djelomice sunčano te i dalje razmjerno vjetrovito. U unutrašnjosti, uz dnevni razvoj oblaka, sredinom dana i poslijepodne lokalno pljuskovi kiše ili snijega, većinom u istočnoj Hrvatskoj. Ponekog pljuska može biti i na obali. Vjetar umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u Podravini te u Slavoniji i Baranji i jak. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima slabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, najprije na sjeveru, a do večeri duž cijele obale. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na Jadranu od 11 do 14 °C.

U srijedu na moru djelomice sunčano, a u unutrašnjosti oblačnije, osobito na istoku. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju i jak, a popodne u sjevernim krajevima jugoistočnjak. Na moru će zapuhati umjereno jugo i južni vjetar, no u noći i tijekom jutra na jugu bura i tramontana. Ujutro na kopnu mraz. Najniža jutarnja temperatura od -5 do 0, na Jadranu od 2 do 8. Najviša dnevna od 11 do 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U petak je malo kiše moguće ponajprije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i južni te jugo. Temperatura zraka u porastu, no u srijedu ujutro na kopnu se očekuje mraz.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HAK: Od jutros za sav promet otvoreni Maslenica, A1 i Paški most

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila jutros su otvoreni:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku te na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Povremena su usporavanja u zonama radova i privremene regulacije prometa. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme, poručuju iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu