Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SVEČANA PODJELA DIPLOMA POLAZNICIMA TEČAJA Potomci hrvatskih iseljenika u Zadru uče hrvatski jezik, neki će i ostati u pradomovini

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru održana je prva svečana podjela diploma polaznicima Tečaja hrvatskog jezika na razini A1/A2. Riječ je o programu koji su u Centru za strane jezike Sveučilišta u Zadru polazila pretežito djeca hrvatskih iseljenika u južnoameričke zemlje, ali i oni koji su samo željeli naučiti hrvatski jezik. U najraznolikijem „razredu“ na Sveučilištu tako su bili zastupljeni Čile, Argentina, Panama, Bolivija, Australija, Južna Afrika, Brazil, Mađarska i Venezuela!

– Moj pradjed je rođen na Hvaru, a ja sam se iz Čilea vratila u Hrvatsku kako bih se upoznala sa svojom pradomovinom. Sve što sam vidjela me je oduševilo. Zadar je vrlo lijep, siguran, dobro mjesto za život i odlučila sam ostati živjeti ovdje. Naravno, i upisati sljedeću razinu tečaja, kaže jedna od polaznica Karoll Ivanka Kuzmicic.

Prva generacija polaznika upisana je u zimskom semestru ove akademske godine na tečaj razine A1-A2 prema ZEROJ-u u ukupnom trajanju od 280 sati. Riječ je o intenzivnom tečaju koji se održava tijekom zimskog semestra, svakim radnim danom u trajanju od četiri nastavna sata.

Tečaj je u zimskom semestru pohađalo 10 stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, studentica iz Ukrajine koja studira na Sveučilištu u Zadru, ugovorna francuska lektorica Odjela za francuske i frankofonske studije i dvije polaznice iz Venezuele koje borave u Zadru, a izvodila ga profesorica Iva Babić, predavačica Centra za strane jezike.

Većina polaznika ujedno su i stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a ovom prilikom potpisani su i ugovori o nastavku pohađanja tečaja na Sveučilištu u Zadru.

– Drago mi je što smo vam omogućili da smo omogućili da dođete u ovaj kraj. Da sam mogla birati za sebe ili djecu, ja bih odabrala zadarsko sveučilište, na kojemu imate izvrsnu priliku surađivati s profesoricama i studentima koji su španjolski govornici. Želim vam da što prije usavršite hrvatski jezik, da se povežete sa svojim korijenima i da vam Hrvatska ne bude samo domovina predaka, nego i domovina u kojoj ćete živjeti i raditi, rekla je u svojoj čestitci polaznicima Ivanka Kunštić, voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Osim potvrda o završenom tečaju hrvatskog jezika, podijeljene su i potvrde sudjelovanja u projektu učenja u tandemu, u kojemu su u ovom semestru sudjelovali polaznici tečaja hrvatskog jezika i studenti hispanistike i anglistike.

Projekt učenja u tandemu (ili tzv. suradničkog učenja) u svijetu je davno razvijen i uživa veliku popularnost. Njegovi su ciljevi, ističe voditeljica Centra za strane jezike izv. prof. dr. sc. Ivana Lončar, olakšavanje usvajanja hrvatskog jezika u realnom okruženju i integracija polaznika Tečaja hrvatskoga jezika, poboljšanje komunikacijske kompetencije studenata te razvijanje kulturne kompetencije, uspješne komunikacije i međudjelovanja u dodiru s drukčijim svjetonazorima i kulturnim obilježjima. Polaznici se sa svojim tandem-partnerima nalaze najmanje jednom tjedno u trajanju od 60 minuta, od čega 30 minuta komuniciraju na hrvatskom, a 30 minuta na španjolskom engleskom, francuskom ili ruskom jeziku.

– Sretna sam što ćete nastaviti s učenjem hrvatskog jezika. Hvala i studentima koji su sudjelovali u projektu učenja u tandemu, jer je to jedan od najboljih oblika učenja ne samo gramatike, nego upoznavanja s drugim studentima i razmjenu iskustava, rekla je uoči podjele diploma prorektorica prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić.

Među onima koje na učenje nije navelo porijeklo, nego život u Zadru je Mađarica Andrea Szegedi. Već deset godina živi u Zadru, pjeva u umjetničkom ansamblu Ars Cantabile, a veliki poticaj su joj sinovi koji se u Zadru školuju, treniraju tenis i hrvatski govore kao da im je materinji jezik.

– Zadar je siguran grad koji nudi puno mogućnosti za bavljenje sportom, pa su se tako moja djeca okušala u nogometu, plivanju, skokovima u vodu i na kraju se našli u tenisu. Tečaj je bio intenzivan, puno se naučilo u relativno kratkom vremenu, ponosna sam na svoj napredak i entuzijastična oko onoga što me očekuje na većoj razini, kaže Andrea.

Za polaznike je organizirana i izvanučionička nastava: obilazak grada s turističkim vodičem, posjet gradskim muzejima, knjižnicama i kulturnim događajima u gradu Zadru.

Kakvo je zadovoljstvo tečajem pokazuje činjenica da je u ljetnom semestru upisano 12 novih polaznika na razinu A1 i 10 na razinu B1. Jedan od onih koji je zbog dobrog predznanja odmah ubačen u naprednu grupu je Lucas Nahuel Ramirez Cosulich.

– Moj djed je Hrvat i baka Crnogorka su nakon Drugog svjetskog rata emigrirali u Argentinu. S njima sam učio govoriti hrvatski, čuo sam puno priča o njihovoj domovini i tako sam odlučio otići u Hrvatsku, u Splitu sam već prošao jedan tečaj hrvatskog jezika. Ovo je za mene veliki izazov, naučio sam govoriti ali program je zahtjevan, vjerujem da će rezultati biti dobri, kaže Lucas.

Potvrde o odslušanom i uspješno završenom tečaju, odnosno uspješno položenom testu na razini A1/A2 primili su Alejandro Rafael Di Nucci, Alvaro Antonio Candia Godoy, Veronica Graciela Galeano, Raul Ricardo Gomez, Brayanny Michelle Gotti Alfonzo, Karoll Ivanka Kuzmicic Kuzmicic, Anastasiia Omelchuk, Lucia Amaya Soler Raljevic i Andrea Szegedi, dok će iste naknadno biti dodijeljene polaznicima koji nisu mogli nazočiti dodjeli, a to su Alejandra Soto Rosas, Julia Stefani Parrotta I Julieth Zenahis Garcia Hernandez.

U tandemu su učili: Petra Digula i Brayanny Michelle Gotti ; Patricia Jurišić i Julia Stefani Parrotta; Petra Lučev, Lucia Amaya Soler Raljevic i Alvaro Antonio Candia Godoy; Martina Maslać i Alejandro Rafael Di Nucci; Ana Meglić i Julieth Zenahis Garcia Hernandez; Marija Pezo i Karoll Ivanka Kuzmicic Kuzmicic; Elena Prusina, Veronica Graciela Galeano i Raul Ricardo Gomez; Klementina Šarlija i William Harry Rudolph te Vlatka Štrajn i Anastasiia Omelchuk.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Još dva sunčana dana, a temperature i do 24°C. Subota donosi promjenu vremena i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar u prvom dijelu dana uglavnom slab, popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni, u gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, ponegdje na kopnu moguće i 25 °C.

U petak barem djelomice sunčano, osobito na jugu i istoku. Na sjeverozapadu popodne promjenljiva naoblaka. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te mjestimice u središnjim predjelima jak, a na Jadranu i jugo. Najniža temperatura od 3 do 8, na moru između 7 i 10 °C. Najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak sunčano i toplo uz umjeren, u gorju jak jugozapadni vjetar, a na moru i jugo. U subotu promjenjivo, mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, na zapadu već od jutra, na istoku tek poslijepodne. U nedjelju prijepodne većinom suho, u Istri lokalno kiša koja će se do kraja dana s naoblačenjem proširiti na ostatak zemlje. U subotu će vjetar prolazno okrenuti s umjerenog juga i jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjeverni, u nedjelju opet južni, a na moru jako jugo. Dani manje topli.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VELIKA FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat: “Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!”

Objavljeno

-

By

foto: UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV / Na nedjeljnoj misi splitski Zbor franjevačkih bogoslova

Objavljeno

-

By

U organizaciji KUD-a Sv. Roko i župe Sv Filip i Jakov u nedjelju 26.03. na župnoj misi u 11 h pjevat će Zbor franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog Otkupitelja sa voditeljem zbora prof. Pero Prosenica.

Ovo je već 5. godina zaredom da splitski franjevački bogoslovi gostuju u korizmenom vremenu u Sv. Filipu i Jakovu.

 
Nastavi čitati

U trendu