Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / DUHOVNA OBNOVA NA VOŠTARNICI Fra Ivan Sesar: “Nedostatak vremena svjedočanstvo je nedostatka ljubavi”

Objavljeno

-

Foto: Župa Srca Isusova, Zadar

U srijedu, 8. ožujka, započela je korizmena duhovna obnova u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru koju predvodi fra Ivan Sesar, upravitelj Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Badiji.

Nakon molitve krunice, župnik fra Bojan pozdravio je okupljene vjernike i izrazio radost što nam je ova duhovna obnova prilika da uz blizinu Gospodnju mijenjamo svoj život. Fra Bojan je ukratko predstavio fra Ivana Sesara, koji je zahvalivši župniku i braći na pozivu započeo svoj nagovor.

Fra Ivan Sesar je na početku spomenuo kako iako su dosta često u ovoj župi duhovne obnove, redovito se naš govor o tome svede na predvoditelja tko je i kakav je bio, a pritom se zanemari sadržaj koji je izrečen i život koji bi morao biti promijenjen nakon takvog susreta. Fra Ivan je naglasio kako apsolutno nije važno tko je bio i kakav je netko bio, koliko je važno jesmo li osobno spremni prihvatiti načela te obnove.

“Kad netko želi obnoviti svoju kuću, dobro je čuti nečiji savjet”, rekao je fra Ivan, ali naglasio kako “to nije dovoljno jer savjet može biti koristan, možda jer dolazi i od stručne osobe, ali ako se ne dogodi odgovor u životu nas samih – ništa od toga. Slično tome bi bilo kao da idemo obnavljati neku starinu, tražimo savjete, skupimo projekte, sve pripravimo, ali jednostavno ne krenemo. Ta kuća nikada neće biti obnovljena, ako ne krenemo”, istaknuo je predvoditelj. “Plodnost duhovne obnove ovisi ponajprije od svakoga pojedinačno”, rekao je fra Ivan te podsjetio da smo pozvani otkriti vlastitu raspoloživost i spremnost u obnovi našega duha.

“Da bi se neka obnova dogodila u našem životu, važno je znati da ne možemo mi obnoviti nekoga drugog, osim samih sebe te je od presudnog značaja ispravno postaviti stvari, tj. znati što želim i koji je cilj ove duhovne obnove.” Fra Ivan je je istaknuo kako smo mi bića razuma te i pameću moramo znati koji su ciljevi ove obnove. U daljnjem promišljanju fra Ivan je napravio poveznicu između materijalne obnove o kojoj se često govori u našem narodu te je istaknuo kako “glagol obnoviti znači vratiti porušeno u obnovljeno stanje, dotrajalo u prijašnje i što bliže izvornom.”

Osim toga, govorio je predvoditelj i o potrebi prepoznavanja uzroka oštećenja našega života, a razlozi mogu biti zbog nagriženosti zubom vremena, utjecaja drugih ljudi, prirodnih nepogoda i katastrofa, ali slično je i u našem duhovnom životu gdje možemo biti razrušeni zbog svog nemara, nebrige za duhovni život, životnog umora i težine križa, kao i vlastitog neznanja zbog kojeg se događaju razaranja. “Nijedna se obnova ne može dogoditi bez ogromnih sredstava, truda i vremena”, naglasio je Sesar te rekao kako se trebalo vratiti našem izvornom stanju kojeg otkrivamo u Božjoj riječi na prvim stranicama Svetoga Pisma gdje smo definirani kao Bogu slični. “Najjasniji odgovor našeg izvornog stanja je Bogosličnost! I temelj svake duhovne obnove jest vratiti se našoj sličnosti Bogu, vratiti se izvoru milosti i snage koji jedini može obnoviti naš život”, istaknuo je fra Ivan pozivajući sve da nam ova duhovna obnova pomogne upravo u tome, u postajanju što sličnijima onoj savršenoj slici Božjoj darovanoj u Kristu Isusu.

Po nagovoru, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan Sesar u koncelebraciji sa župnikom fra Bojanom Rizvanom i župnim vikarom fra Pavlom Ivićem. U homiliji fra Ivan se osvrnuo na značenje riječi korizma u kojem se snažnije i bogatije moramo oblikovati Božjom blizinom te je istaknuo kako nas u tom slavlju naviješteni evanđeoski odlomak upozorava da je Krist nasamo odveo svoje učenike kako bi im otkrio Očev naum sa svojim životom.

Fra Ivan je naglasio kako nam je za osluškivanje Božjega govora potrebno vrijeme, a često smo svjedoci kako ljudi govore da nemaju vremena. Upravo je to razlog zašto propadaju brojni odnosi, urušavaju se naši životi, lome se stabilne strukture življenja. “Nedostatak vremena svjedočanstvo je nedostatka ljubavi”, istaknuo je propovjednik. Na kraju homilije, fra Ivan je pozvao sve da imamo hrabrosti u svim situacijama života nasljedovati Kristov put poniznosti. “Krist nije došao da bude služen nego da služi, tj. on traži od svojih učenika da se u poniznosti predaju naumu spasenja čineći od vlastitog života dar. Samo darujući se počinjemo služiti u poniznosti!”, rekao je fra Ivan pozvavši sve na nasljedovanje Krista poniznoga.

Na kraju slavlja fra Bojan zahvalio je okupljenima na zajedništvu vjere koje za sve nas postaje obnavljajuće. “Zajedno moliti i Boga slaviti znači dopuštati mu da nas obnovi iznutra i cjelovito, a samim time nas potiče da budemo poziv jedni drugima živjeti vjerodostojno pronalazeći vremena za Boga i bližnjega. Zato ne bojmo se, jer kako je rekao sv. Augustin ‘kad su mogli ini i ine, zašto ne bi i ti Augustine?!”, spomenuo je fra Bojan zahvalivši osobito fra Ivanu na prvom danu razlamanja Božje riječi.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Program prvog dana pjesmom je animirao zbor mladih Župe Presvetog Srca Isusova. Program duhovne obnove nastavlja se i u četvrtak, 9. ožujka s početkom u 17:30 sati kad će se moliti Večernja iz Časoslova Crkve. (B.R.)

Foto: Župa Srca Isusova, Zadar
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZVATI! Evo tko je dežurni stomatolog u Zadru ovog vikenda…

Objavljeno

-

By

U nedjelju 26. ožujka 2023. u dentalnoj pripravnosti je stomatološki tim Ivan Dežulović, dr.med.dent.,spec. parodontolog.

Zahvati će se obavljati u stomatološkoj ordinaciji na adresi Ulica Nikole Matafara 2A, Zadar  uz prethodnu najavu na broj 091 7351121.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / DANI SVEUČILIŠTA Promovirano 34 doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana Svečana promocija 34 doktorice i doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista. Svečanost je održana točno na dan kada se obilježava 21. obljetnica osnutka obnovljenog Sveučilišta u Zadru. Prva sjednica Senata Sveučilišta održana je 25. ožujka 2003., kada je donesen i Statut kojim je definirano prvih 16 sveučilišnih odjela.

Diplome je doktorima znanosti i sveučilišnim specijalistima uručila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. Pohvalila ih je jer su svojim osobnim intelektualnim naporima, radnim upregnućima, samodisciplinom, brojnim odricanjima, zaslužili najviši  stupanj hrvatskog i europskog kvalifikacijskog okvira.

– Diploma doktora znanosti nije vas učinila sveznajućima, ali vam daje legitimitet za bavljenje stalno novim pitanjima i traganjem za odgovorima znanstvenom metodologijom, daje vam najvišu slobodu i odgovornost da znanstvenom istinoljubivošću pridonosite proizvodnji novog znanja, društvenom, kulturnom, gospodarskom razvoju i stvaranju dobrog društva, rekla je rektorica Vican, čestitajući im uime svojih prorektora prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić, prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića, prof. dr. sc. Josipa Faričića i prof. dr. sc. Slavena Zjalića te cijele sveučilišne zajednice.

– Želim vam nesputanost u daljnjim znanstvenim promišljanjima; želim vam da vas osjećaji doktorske lože ne zanesu u nadmoćne osobe, ali da ne susprežete svoj kreativni kapital podastirati višim i jačim istinama; želim da vam znatiželja, čuđenje i sumnja, tri najljepša intelektualna čuvstva, trajno rasplamsavaju vaš znanstveni duh, poručila im je rektorica Vican.

Među doktorima je bilo nekoliko onih koji su svoj rad obranili na združenom doktorskom studiju Međunarodni odnosi, koji se provodi s Međunarodnim sveučilištem Libertas.

– Kao mlađi brat Sveučilišta u Zadru niz godina izvodimo združeni studij, čiji su rezultati danas vidljivi.  Čestitam svima koji su osvojili diplome kao ulaznicu u svijet znanosti, jedan ogroman svemir koji pruža niz mogućnosti da ostvarite svoje ciljeve.  Vjerujem da ćete produbljivati stečena znanja, doprinositi gospodarstvu i društvenom razvitku domovine, poručio je prorektor Libertasa izv. prof. dr. sc. Ante Samodol.

Nakon što su promotorice prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić i izv. prof. dr. sc. Josipa Baraka Perica pročitala izvješća o doktorskim radovima uslijedio je svečani čin podjele diploma te prisega, kojom su promoventi obećali kako će se u svom daljnjem radu voditi dobrobiti svog naroda i cijelog čovječanstva. U glazbenom programu nastupili su Jurica Šoša i Marta Hut.

Promovirani su: Ivan Alduk, Stipe Čačija, Mislav Dević, Daniel Dujmić, Nadežda Elezović, Goer Engl, Antonija Gluhan, Alvijana Klarić, Ivana Krtinić, Đurđina Lakošeljac, Sonja Leboš, Atila Lukić, Ivan Magaš, Ana Markuz, Gordan Maslov, Martina Matišić, Marijana Miočić, Emilia Musap, Iva Peršić, Nikolina Peša Pavlović, Iva Peter-Dragan, Marko Pilić, Antonia Pintarić, Mario Pintarić, Ana Radović-Kapor, Mirko Rašić, Andrej Rendić de Mattiazzi, Dobrinka Rojnić, Marin Sabolović, Tuga Tarle, Alen Tomić, Mario Varović, Šime Vrkić, Roko Vuletić, Nada Jeličić, Katarina Kedačić-Buzina.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Provedba projekta „OCD kao odgovor na krizu“ u suradnji Udruge studenata Bukovice i Kotara i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Udruga studenata Bukovice i Kotara, u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije provodi projekt „OCD kao odgovor na krizu”

Projektom „OCD kao odgovor na krizu” kroz provedbu aktivnosti mapiranja, edukacijama upravljanja kapacitetima OCD-a u krizama, jačanjem volonterizma, tečajem zaštite i sigurnosti, praktičnom zajedničkom vježbom, on line priručnikom za ponašanje u kriznoj situaciji, umrežavanjem te osiguravanjem preduvjeta za korištenje sredstava iz različitih izvora financiranja ojačat će se i unaprijediti OCD sa područja Bukovice i Kotara za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznom situacijom čime će se razviti inovativni model odgovora na krize na području Ravnih Kotara i Bukovice.

Projekt je kreiran u vrijeme COVID 19 krize i potresa u Republici Hrvatskoj i cilj mu je jačanje i unaprjeđenje OCD-a s područja Ravnih Kotara za provedbu aktivnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama. Poziv na dostavu projektnih prijedloga raspisan je početkom 2021. godine – „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.

Trenutno smo u fazi provedbe edukacija upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama za članove naše udruge. Kroz predhodni period projekta organizirali smo edukacije kroz tečajeve prve pomoći, zaštite i sigurnosti, kriznog menadžmenta i tečaj za koordinatora volontera, a sve s ciljem kako bi naši članovi udruge stekli nova znanja i kompetencije te kako bi mogli na adekvatan način odgovoriti na sve aspekte krize s kojima se društvo susreće ili će se susretati. Trenutno provodimo tečaj komunikacije u kriznoj situaciji i prepoznavanje fake news, a u narednom periodu planiramo održati i tečaj samopouzdanja. Početkom četvrtog mjeseca u sklopu projekta će se održati volonterska akcija koja će biti usmjerena na uređenje javne zelene (šumske) površine, a u kojoj će sudjelovati volonteri iz civilnog, javnog i privatnog sektora te se nadamo da ćemo kroz navedenu akciju kroz umrežavanje s volonterima iz raznih sektora doprinijeti daljnjim aktivnostima, idejama i projektima. Provedbom projektnih aktivnosti kroz tečajeve upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama, volonterskom akcijom, završnim vježbama, umrežavanjem i razmjenom iskustava s različitim sektorima osigurat ćemo da članovi naše udruge steknu nova znanja i vještine kako bi u kriznim situacijama lokalna zajednica imala adekvatnu podršku naše udruge, napominje Josip Katuša voditelj projekta.

u

Vrijednost projekta iznosi 53.331,00  €/401.822,41 HRK a bespovratna sredstva osigurana su iz Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %) odnosno 45.331,35 €/341.549,05 HRK  i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) odnosno sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 7.999,65 €/60.273,36 HRK.

Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, projekt je započeo 27. srpnja 2022. i traje do 27. srpnja 2023.

Za više informacija o projektu kao i terminima navedenih tečajeva informirajte se na internet stranici projekta https://ocd.bik.hr/  ili pošaljite upit na e-mail adresu podrska.udruge.bk@gmail.com

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu