Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO Održana sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije

Objavljeno

-

Treća sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića održana je u četvrtak, 2. ožujka u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

Na tom susretu završno je određeno kako će izgledati dijelovi Korizmenog hodočašća Zadarske nadbiskupije na otok Molat koje se u prigodi 80. obljetnice okrutne smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s Molata, održava u subotu, 11. ožujka.

Članovi Povjerenstva dogovorili su liturgijske i tehničke sastavnice toga hodočašća, kako će izgledati postaje Križnog puta, procesija, misno slavlje te su određena pojedina zaduženja sudionika u organizaciji hodočašća.

Za vrijeme hodočašća  ispred župne crkve Porođenja BDM na Molatu zasadit će se stablo masline koja će biti trajni podsjetnik na to hodočašće i u spomen na s. Agnezu čiji je završni čin mučenja bilo vješanje njenog tijela na stablo masline na Molatu.

Hodočasnici će se spomenuti svih žrtava Zadarske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, među kojima je i don Janez Kranjc koji je bio kapelan župa Ervenik, Nunić i Kistanje u zadarskom zaleđu. Kranjc je ubijen  1941. na Božić. Četnici su ga mučili i ispekli na ražnju te ga nakon toga brutalnog čina donijeli u crkvu u Ervenik. 

Don Ivan Perković, župnik Kistanja, član toga Povjerenstva, istaknuo je: „Sjećati se svećenika mučenika jako je važno za Zadarsku nadbiskupiju i za narod. Jer mučenici su uzor vjere, primjer kako se naša vjera živi u teškim vremenima i kako nema kompromisa kod tih vjernika. Mi svi trebali bismo biti sposobni i uvijek svjesni da, ako treba, za vjeru moramo dati i svoj život“. U kontekstu misli da je krv mučenika sjeme novih kršćana, don Ivan je rekao da je nevina žrtva ubijenih svećenika i drugih članova Katoličke Crkve pomogla i pojavi novih zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji. 

Na sjednici je potvrđen i Zapisnik drugog sastanka toga Povjerenstva koji je bio održan 14. veljače.

Nadbiskup Zgrablić dekretom od 1. veljače 2023. imenovao je članove Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

U tom Dekretu mons. Zgrablić navodi da je „nakon potvrde Dikasterija za kauzu svetaca od 12. siječnja 2017. (prot. Br. 3297 – 2/16) kojom se ‘nihil obstat’ za kauzu Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika i njegove subraće, 14 biskupijskih svećenika, bogoslova, sjemeništarca, redovnice i vjernika laika te nakon uspostave Povjerenstva kauze Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika, drugih biskupijskih svećenika i vjernika laika Zadarske nadbiskupije od 1. veljače 2023. (Prot. br. 279/2023) te nakon razgovora sa svakim kandidatom i njihovog pristanka“, imenovao članove toga Povjerenstva na mandat od pet godina (od 1. veljače 2023. do 31. siječnja 2028.) u sastavu: don Filip Kucelin, predsjednik, don Božo Barišić, zapisničar te članovi Povjerenstva don Ivan Perković, don Krešo Ćirak i maestro Žan Morović, regens chori zadarske katedrale sv. Stošije.

Sluge Božje su svećenici: Eugen Šutrin, Ante Adžija, Ante Čotić, Šime Batković, Mirko Didović, Ivan Kranjc, Nikola Kuvač, Ante Letinić, Srećko Lovretić, Ljubo Magaš, Ivan Manzoni, Ivan Tičić, sjemeništarci Blaženko Dunatov i Vojko Gregov, redovnica s. Agneza Petroša i vjernik laik Ivo Mašina.

„Sukladno kanonskim propisima, odredbama i uputama Dikasterija za kauze svetaca, zadaća Povjerenstva je proučavati, pratiti i duhovno promicati kauzu Slugu Božjih u Zadarskoj nadbiskupiji te pomagati postulatoru kauze u njegovom radu. Zazivajući Božji blagoslov na rad članova Povjerenstva, neka nam Gospodin udijeli radost proslave čašću oltara svih miljenika i Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije“ poručuje zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

I.G.

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas do 34°C. Sljedeći tjedan olujna bura, pa jugo i pljuskovi…

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice malo kiše, osobito na istoku lokalno i pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženiji. U Dalmaciji uglavnom suho i sunčano. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Sredinom dana na jugu uz obalu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 24 do 29, na Jadranu između 29 i 34 °C.

U ponedjeljak promjenljivo i nestabilno uz mjestimične pljuskove praćene grmljavinom, lokalno u unutrašnjosti moguće i izraženije, posebice u prvom dijelu dana. U Dalmaciji barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a u Dalmaciji većinom umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 23 i 28, na obali i otocima od 28 do 32 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, mjestimice će biti kiše te pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i jače izraženih, osobito na kopnu. Na krajnjem jugu zadržat će se većinom suho i sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita u ponedjeljak i jaka, ponegdje s olujnim udarima. U utorak pak mjestimice u Dalmaciji i jugo. Temperatura bez značajne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U DUĆAN? / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 09:00 do 14:00 sati.

KAUFLAND:

07:00 – 22:00

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – Radno vrijeme: 08:00 – 21:00

Ulica Matije Gupca 59 – Radno vrijeme: 08:00 – 22:00

HEY PARK

nedjelja – od 7 do 21

TOMMY

Put Dikla 60 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 21

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 20

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

od 9 do 22

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14, Zadar – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A, Zadar – od 7 do 21

Vukovarska ulica 6a, Zadar – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a, Zadar – od 7 do 21

Ulica Krste Odaka 5a, Zadar – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu