Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Gosti s cruisera nakon pandemije ponovno otkrivaju Zadar: izvrsne najave za 2023. i 2024. godinu

Objavljeno

-

Stotine tisuća turista u proteklih nekoliko godina Zadar su upoznali dolazeći cruiserom. Ovi „ploveći hoteli“ dovodili su u naš grad obično goste više platežne moći, koji bi u jednodnevnom obilasku upoznavali zadarske znamenitosti, često i prirodne ljepote zadarske okolice.  Pandemija je ovu industriju pogodila kao malo koji turistički sektor, no već prošla godina, a posebice najave za ovu i sljedećih nekoliko pokazuju kako će cruising imati itekako veliku ulogu u cjelokupnom zadarskom turizmu.

Njihov dolazak nije značajan samo zbog dana kojeg provode u Zadru, nego i zbog istraživanja koja pokazuju da se 63% putnika koji posjete destinaciju na krstarenju, ponovo vraća u destinaciju u vlastitom aranžmanu, što otvara velike potrebe za hotelskim sadržajem i turističkim doživljajima na destinaciji.

U Zadar je u prošloj godini uplovilo blizu 150 kruzera, od čega se 82 pristajanja odnose na Putničku luku Gaženica (Zadar Cruise Port), u kojoj se iskrcalo 122.629 putnika te čak 59.139 članova posade. Direktorica ZIPO-a Rebeka Pevec kaže kako su u ovoj godini za sada najavljena 73 dolaska, ali s više putnika nego prošle godine – čak 143 tisuće, uz 59 tisuća članova posade.

– Glavni razlog je veća prosječna popunjenost kapaciteta brodova, s obzirom da je većina pandemijskih restrikcija ukinuta. U ovoj godini očekujemo dolazak 16 kompanija za krstarenje, uglavnom s gostima iz Njemačke, Velike Britanije, Italije i SAD-a, najavljuje Pevec.
Najviše dolazaka je predviđeno za brodove AIDA Cruises, Marella Cruises, MSC i P&O Cruises, a prvi put nakon 2019., vraća se i Celebrity Cruises sa sedam najavljenih uplovljavanja. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog inauguralnog dolaska broda Norwegian Cruise Linea, ove godine kompanija se vraća sa pet uplovljavanja. Obje kompanije, Celebrity Cruises i NCL, su kompanije sa pretežno sjevernoameričkim gostima.

– Svjetski trendovi pokazuju da će se oporavak cruise industrije nakon dvije pandemijske godine nastaviti i u sljedećoj, za koju u Zadar Cruise Portu već sada imamo najavu preko 100 uplovljavanja s oko 220 tisuća putnika i 84 tisuće članova posade. Imamo razloga za optimizam, ali naravno pravi uspjeh sezone ovisi prije svega na dobroj pripremi destinacije i svega onoga što uključuje kvalitetan doživljaj, kaže Pevec.

Zadar će krajem ožujka biti prisutan na najvećem svjetskom sajmu cruising industrije Seatrade Cruise Global u Fort Lauderdaleu (SAD), zajedno s ostalih 25 luka u portfelju Global Ports Holdinga, ali i još 500 izlagača i 80 cruising kompanija, pred 10.000 posjetitelja. Važnost prisutnosti Zadra na takvom tržištu ističe i direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

– Cruising se izvrsno oporavlja i razvija, a na nama je da budemo spremni za te goste, da i u nekim drugim sredinama vidimo kako oni funkcioniraju, kakve standarde moramo imati da oni budu zadovoljni onime što imaju priliku vidjeti i doživjeti u samome gradu. Zahvalan sam direktorici Pevec i ZIPO-u, koji su se aktivno uključili u podizanje kvalitete destinacije, bilo kroz promocije u svijetu, uslugu koju pružaju ili podrškom lokalnim događanjima poput Adventa. I ZIPO i Lučka uprava Zadar imat će našu veliku podršku, kaže Paleka.
Sezonu cruisera ove godine otvara MSC Armonia s uplovljavanjima 3. i 7. travnja, a već 10. travnja Azure kompanije P&O Cruises, jedan o najvećih brodova koji dolaze ove sezone, s gostima pretežito iz Velike Britanije. Najveći broj dolazaka očekuje se u lipnju i listopadu, što je odlično za destinaciju i za produžetak turističke sezone.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu