Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DAN LIJEČNIKA Prim. dr. sc. Petar Lozo, HLZ: “Zadar je kolijevka liječničke samosvijesti, te hrvatske medicine i zdravstva!”

Objavljeno

-

HLZ Podružnica Zadar suorganizator je izložbe Stipana Kujundžića kojom se u Zadru obilježava današnji Dan liječnika.

Evo što je tim povodom izjavio predsjednik HLZ Podružnice Zadar, prim. dr. sc. Petar Lozo, dr. med.:

“Upućujem veliku zahvalu na pomoći i razumijevanju drugim suorganizatorima Zadarskoj nadbiskupiji i Znanstvenoj knjižnici, te gospodinu Nilu Karucu, kao autoru postava ove izložbe.

Diljem Hrvatske će se obilježiti Hrvatski dan liječnika 26. veljače. Na isti datum 1874. godine je skupina od dvadeset i jednog liječnika utemeljila Hrvatski liječnički zbor! Bila je to tada osma liječnička udruga u Europi! Utemeljena je s ciljem unapređenja liječničke struke i podizanja društvene svijesti o važnosti liječničkog poziva.

Mi u Zadru, na ovom našem tlu i prostoru, od antike do danas imamo prebogatu medicinsku baštinu! Zato činjenično i s ponosom ističemo kako je Zadar kolijevka hrvatske medicine i zdravstva, te stručne i strukovne liječničke samosvijesti!

Kroz povijesnu dušu našeg grada, osjećajući bilo i razumijevajući duh svojih ljudi i naroda, mnoge generacije liječnika tkali su svoje prebogate prinose općoj dobrobiti i napretku, ne samo čuvajući i unapređujući zdravlje naroda, već su i kao prosvjetitelji i preporoditelji nesebičnim sebedarjem gradili vidljiv i prepoznatljiv kulturni i nacionalni Hrvatski identitet. Takvim nasljeđem, i u ovakvom okruženju, nije čudo što smo dobili liječnika koji je dijelom treptaja svoje umjetničke duše uronio tako plodonosno duboko u ovu vrlo zahtjevnu duhovnu i sakralnu temu. Iznimnim nadahnućem uprizorio nam je lica naših svetaca titulara zadarskih crkvi. Mnogi su do tada bili bez takvih sačuvanih tragova ili već poodavno zaboravljeni, iako su kao ljudi, snagom svoje vjere i kreposnim životima na ovozemlju tijekom prohujalih vremena, zaslužili u svom narodu postati sveti uzori. Danas je moguće, gledajući ovo Stipanovo nadahnuće, osjetiti njihovu uprisutnjenu duhovnu moć, zbog koje su im se naši ljudi, zatečeni u teškim životnim trenutcima stoljećima uticali, molili i zazivali ih! Kada su osnaženi osjetili pomoć, zahvaljivali su im! Mnogi su, nažalost, poodavno zaboravljeni!

Teško je odoljeti snažnoj usporednici s društvenom ulogom, značajem i pozicijom liječništva. Mnogi od njih sagore u sebedarju pa također budu prekriveni maglom zaborava, a ponekad ih prije toga i pretuku!

Ocjenu slojevitosti i dosega umjetničkog izričaja, ovog iznimnog stvaralačkog ciklusa, našeg dragog kolege Stipana, ostavljamo likovnoj struci, a mi ističemo vrijednost duhovno vrlo inspirativnog i nesebičnog Stipanovog darivanja, ovog zaokruženog i bogatog djela općoj dobrobiti naše šire zajednice!

Naša je velika želja takvim primjerima i ovom izložbom, potaknuti i pozvati liječnike i druge ljude na osobno darivanje i obogaćivanje mogućim izlošcima Zbirke za povijest medicine i zdravstva u Zadru s botaničkim vrtom autohtonih maslina, ljekovitog bilja i raslinja. Zahvaljujući i susretljivosti obitelji prerano umrlog kolege nam Stipana, organiziranjem ove nadasve inspirativne izložbe, želimo se zahvaliti i svim drugim obiteljima naših dragih kolegica i kolega, koji su umrli prije ili tijekom ove pandemije, te su tako otišli tiho i skromno, nezapaženo, bez i jedne riječi pozdrava i zahvale svojih kolega i društvene zajednice, za njihovo nesebično sebedarje ugrađeno u liječničke prinose općoj dobrobiti ove zajednice!”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predstavljanje knjige Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna.

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.

Sudjeluju: Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., Marin Fuzul te Mladen Baraba Cvitić, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Koporan iz Poličnika.

Marinu krunu na stihove Mladena Barabe uglazbio je Ljubo  Stipišić Delmata, 2010. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / Večeras u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu