Connect with us

Tech

Balkanci biraju isto: Ovo su najprodavaniji auti po zemljama u svijetu i regiji

Objavljeno

-

Procjenjuje se da je 2022. diljem svijeta prodano 79 milijuna novih automobila, a samo 22 zemlje čine 75 posto globalnog prodajnog tržišta.

U Hrvatskoj je prošle godine prodano 44.088 novih automobila te kao takvi zauzimamo zanemarivih 0,056 posto svjetskog tržišta. Za usporedbu, u Australiji je u isti vrijeme prodano 64.391 Toyota Hilux, znači samo jedan model je prebacio cjelokupnu prodaju u Hrvatskoj.

Kod nas je prodano najviše Volkswagena, i to njih 5.288, dok je najprodavaniji model bila Škoda Octavia, s prodanih 1.957 komada, no kako stoji ostatak svijeta? Krenimo od SAD-a, gdje je već 41 godinu uzastopce najprodavaniji pick-up Ford F-serije, a najčešće se radi o modelu F-150, koji je najpodavaniji i u Kanadi. Samo na ta dva tržišta prodano je 739.000 primjeraka F-serije, što čini 1 posto svih novih automobila prodanih u 2022, prenosi Drive.

Ukupno je u SAD-u prodano 13,83 milijuna vozila, što je pad od 8 posto u usporedbi s 2021. i najniža razina od 2012. Primjerice, broj prodanih automobila je 19 posto manji nego 2019. Unatoč lošim rezultatima kupci su nastavili prelaziti s limuzina i monovolumna na SUV-ove i pick-upove, a Tesla je nastavila s dizanjem brojki, pa tako dva njihove modela predvode ljestvicu najprodavanijih električnih automobila. Ipak, sami električni automobili još uvijek čine mali dio ukupnog broja. Dodajmo i da su u SAD-u druga dva najprodavanija vozila također pick-upovi, Chevrolet Silverado i RAM Pickup.

Najveće svjetsko tržište automobila

Iako SAD, padu unatoč, i dalje drži više od 16 posto svjetskog tržišta, ne nalazi se na samom vrhu zemalja s najviše prodanih novih automobila. To mjesto pripada Kini, čije je tržište novih automobila čak duplo veće nego američko. Također, dok se američko i europsko tržište i dalje bore s posljedicama pandemije, kinesko je tržište automobila i ove godine raslo za 2 posto te broji 26,86 milijuna prodanih vozila. To je brojka  čak i viša nego pretpandemijske 2019., piše Motor1.

Za velik dio rasta zaslužna su električna vozila, značajno stimulirana od strane središnje vlade. Prema preliminarnim podacima ova su vozila predstavljala 20 posto ukupne prodaje, a maleni električni Wuling Hongguang Mini EV je treći najprodavaniji automobil. Drugo mjesto drži Nissan Sylphy, dok je na prvom BYD Song Plus.

Osim Kine, u 2022 su dobar promet bilježila i ostala velika tržišta poput Australije, Indije, Indonezije i Turske. Broj prodanih automobila nije samo porastao samo između 2021. i 2022., već je bio veći nego dvije i tri godine ranije. Indija je vjerna svojoj proizvodnji, pa tako prva tri mjesta najprodavanijih automobila drže vozila marke Maruti, i to redom modeli Wagon R, Baleno i Swift, Zvuče vam poznato? To je zato jer je 2003. godine ovaj brend kupio japanski Suzuki, pa se zapravo radi o njihovim modelima od kojih se neki prodaju, ili su se prodavali, i u Hrvatskoj.

Kad smo kod Indije, spomenimo i da su u 2022. zabilježili rekordnih 4,37 milijuna prodanih automobila, što ju po prvi put stavlja na treće najveće svjetsko tržište vozila ispred Japana. U Indoneziji se prodaja vozila kreće prema brojci od jednog milijuna automobila godišnje, koliko ih se prodavalo između 2013. i 2018. Broj prodanih je porastao za 17 posto u odnosu na 2021. i za 95 posto u odnosu na 2020. Najprodavaniji su redom – Daihatsu Gran Max, Honda Brio i Toyota Avanza.

Golf više nije najprodavaniji

Poput brojnih kupaca diljem svijeta, i u Europi je većina vjerna domaćim modelima. Europsko tržište novih automobila zabilježilo je još jedan pad u 2022. Prema podacima JATO Dynamicsa za 30 tržišta (EU-26 + Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Švicarska i Island), ukupno je prodano 11.309.310 automobila, što je pad od 4,1 posto u usporedbi do 2021., a najniža razina od 1985. godine. Dodajmo i da 75 posto europskog tržišta zauzima pet zemalja – Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španjolsku.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da Volkswagen Golf više nije najprodavaniji automobil u Europi, njegovo mjesto sada zauzima Peugeot 208 s prodanih 206.816 primjeraka. Posljednji put Peugeot je bio vodeći na europskom tržištu 2007. godine, s modelom 207. Golf je pao s prvog na peto mjesto, Dacia Sandero bila je drugo najprodavanije vozilo u Europi, zadržavši svoju poziciju iz 2021., a slijedio ga je Fiat 500.

Nakon njih slijede Toyota Yaris, Opel/Vauxhall Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster, dok deset najprodavaniji zaokružuje Renault Clio. Na europskom su tržištu veliki iskorak napravili kineski brendovi koji su nadmašili etablirane proizvođače, uključujući Mazdu, Suzuki i Jaguar Land Rover. Veliki udio prodaje odgovara vozilima koje je dizajnirala i proizvela marka MG u kineskom vlasništvu, koja je zabilježila povećanje količine od 116 posto na gotovo 114.000 vozila, nadmašivši prodaju Jeepa i Honde.

Teslin tržišni udio porastao je na 2,06 posto u 2022., prodavši Seat, Mini i Suzuki. Ovaj rast potaknuo je Model Y, najprodavanije električno vozilo u Europi s nešto više od 138.000 prodanih primjeraka. Potpuno električni SUV bio je 13. najprodavaniji automobil u Europi 2022. godine.

Što se samih zemalja tiče, najprodavaniji automobili u Njemačkoj su domaći Volkswageni, i to redom – Golf, Tiguan i T-Roc. U Britaniji Nissan Qashqai, Vauxhall Corsa i Tesla Model Y, u Francuskoj su to Peugeot 208, Dacia Sandero i Renault Clio. U Italiji su najprodavaniji Fiat Panda, Lancia Ypsilon i Fiat 500, a u Španjolskoj Hyundai Tucson, Dacia Sandero i Seat Arona.

Jedini najprodavaniji električni automobil u europskim zemljama je Tesla Model Y, koji je činio 10 posto ukupne prodaje novih automobila u Norveškoj i tako odnio prvo mjesto. Dodajmo i da su u Rusiji najprodavaniji auti domaće proizvodnje – Lada Granta, Lada Vesta i GAZ Gazelle.

Najprodavaniji automobili u regiji

No kako stoje nama susjedne zemlje i koji su ondje najprodavaniji automobili? U Bosni i Hercegovini je u 2022. prodano 8.437 novih automobila, čime se hrvatske brojke od 44 tisuće prodanih vozila i ne čine toliko lošima. Na vrhu prodaje Škoda Octavia, a zatim slijede Hyundai Tucson i Dacia Duster, piše Proauto.

Lani je u Sloveniji registrirano 46.339 novih osobnih automobila, što je dobrih 14 posto manje nego godinu prije. To je ujedno i najslabiji rezultat u posljednjih 21 godinu. Slovenci su nakon dugo godina okrenuli leđa Renaultu Cliu koji se proizvodi u Novom Mestu, a koji je pao na treće mjesto najprodavanijih. Volkswagen T-Roc zasjeo je na drugo mjesto, a na vrhu je Škoda Octavia.

U Srbiji je prošle godine prodano 22.785 novih automobila, što je lagani pad od 5,6 posto, a zanimljiv je podatak da ih je čak tri četvrtine prodano u Beogradu. I Srbi su vjerni Škodi, samo je ondje najprodavaniji model Fabia. Nakon nje slijedi Fiat Tipo, dok je treća Škoda Octavia.

U Mađarskoj je pak prodano 111.524 novih automobila u 2022., što je pad od 8,5 posto u odnosu na 2021. Što se tiče modela, najprodavaniji je Suzuki S-Cross, dok je druga Suzuki Vitara. To nije neobično kada znamo da Suzuki ima i svoju tvornicu u Mađarskoj. Na treće mjesto zasjela je Kia Ceed  ispred Toyote Corolle i Dacije Duster, piše Best Selling Cars Blog.

Čak 215.050 novih automobila stiglo je na austrijske ceste 2022., što je veliki pad od 10,3 posto u odnosu na 239.803 vozila u 2021.. Ljestvicu modela, unatoč drastičnom padu, predvodi Škoda Octavia, druga je Toyota Yaris Cross, a na trećem mjestu je Tesla Model Y koja bilježi rast prodaje od čak 279,8 posto.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Krije li se ova opasna aplikacija u vašem mobitelu?

Objavljeno

-

By

Pexels

Šokantno novo izvješće tvrdi da najnoviji zlonamjerni softver koji cilja Android uređaje skriva opasne aplikacije od pogleda, što znači da korisnici ne mogu reći da su napadnuti dok ne bude prekasno.

“Zlonamjerni softver uvijek nastoji ostati skriven”, upozorava ovotjedno alarmantno novo izvješće o zlonamjernom softveru za Android, “djelujući nevidljivim tako da ga žrtve ne mogu otkriti.” I dok je ova vrsta napada bila češća prije nego što je Google poboljšao ograničenja s Androidom 10, ova posljednja prijetnja pronašla je “novu tehniku ​​za skrivanje svoje ikone koju nikada prije nismo vidjeli da koristi financijski zlonamjerni softver.”

Evo najnovijeg vektora napada koji cilja Android uređaje – uključujući vrhunske mobitele od više od tisuću eura od Samsunga, Googlea i drugih, koji se sada sukobljavaju s Appleovim iPhoneom, reklamirajući svoje uređaje kao sigurne alternative, piše Forbes.

Ovaj konkretan zlonamjerni softver, nazvan PixPirate i koji je prvi uočio Cleafy ranije ove godine, sada se dodatno analizira od strane IBM-ovog istraživačkog tima. Njihovo izvješće detaljno opisuje podmukle taktike koje osiguravaju da “žrtva ostane nesvjesna zlonamjernih operacija koje ovaj zlonamjerni softver izvodi u pozadini.”

Nazvan je PixPirate jer je ovaj prvi napad usmjeren na iznimno popularnu platformu za plaćanje Pix — s oko 140 milijuna korisnika — u Brazilu, tržištu na kojem je Samsung daleko vodeći brend. No, opet, nema razloga da se napad ne može modificirati tako da cilja druge platforme u drugim zemljama.

Zlonamjerni softver nadzire korisničku aktivnost imajući na umu internetsko bankarstvo, pronalazeći prilike za krađu vjerodajnica za prijavu na različite račune pa čak i presretanje dvofaktorskih kodova za autentifikaciju SMS-a. “PixPirate je sofisticirani trojanac za udaljeni pristup financijama”, objašnjava IBM, “koji uvelike koristi anti-istraživačke tehnike.”

To uključuje dropper (postavljač aplikacije, haker) koji instalira jezgru zlonamjernog softvera i zatim ga pokreće, ali taj softver ne bude vidljiv osobi (droppee) koja zapravo koristi taj uređaj.

IBM-ovo izvješće navodi različite akcije koje ova kombinacija “dropper and droppee” može izvesti na zaraženom uređaju. To je i impresivan popis i poziv na uzbunu koliko ova vrsta zlonamjernog softvera može biti opasna, zbog samog opsega kompromisa koji se mogu izvršiti u pozadini.

– Manipuliranje i upravljanje drugim aplikacijama
– Keylogging
– Prikupljanje popisa aplikacija instaliranih na uređaju

– Instaliranje i uklanjanje aplikacija sa zaraženog uređaja
– Zaključavanje i otključavanje zaslona uređaja
– Pristup registriranim telefonskim računima
– Pristup popisu kontakata i pozivima u tijeku

– Točno određivanje lokacije uređaja
– Anti-virtualni stroj (VM) i anti-debug mogućnosti
– Postojanost nakon ponovnog pokretanja
– Širenje putem WhatsAppa

– Čitanje, uređivanje i brisanje SMS poruka
– Anti-uklanjanje i onemogućavanje Google Play Protecta

Google je rekao da nijedan od ovih zlonamjernih programa trenutno nije prisutan u njegovoj službenoj Play trgovini, zbog čega je Apple tako javno upozorio da ga Europa prisiljava na otvaranje trgovina trećih strana “donosi veće rizike korisnicima i programerima. To uključuje nove načine za zlonamjerne softvere, prijevare i prijevare, nezakonit i štetan sadržaj i druge prijetnje privatnosti i sigurnosti. Ove promjene također ugrožavaju Appleovu sposobnost da otkrije, spriječi i poduzme radnje protiv zlonamjernih aplikacija na iOS-u te da podrži korisnike na koje utječu problemi s aplikacijama preuzetim izvan App Storea.”

Ova posljednja točka je ključna, jer u kombinaciji s novim tehnikama koje su učinkovite do Androida 14 i kasnije, ovo upozorenje odnosit će se na vlasnike Samsungovih premium uređaja, kao i Googleovih Pixel uređaja, za koje se pretpostavlja da nude bolje razine zaštite od isplativijih Android uređaja, a posebno onih koji rade izvan Play ekosustava.

Kao i kod mnogih takvih napada, počinje s linkom, odnosno hipervezom koja se šalje na SMS ili WhatsApp, u biti koristeći društveni inženjering kako bi prevarili korisnike da pristanu na instalaciju. Ovo dovodi droppera na uređaj, koji zatim preuzima, instalira i pokreće sam temeljni APK zlonamjernog softvera.

 
Nastavi čitati

Tech

Dobili ste ovakve mailove? Budite oprezni, moguće je da je u pitanju prevara

Objavljeno

-

By

Unsplash

Kako prepoznati koji e-mail od nepoznatog pošitalja je prijevara? Nekoliko je tema/naslova e-maila koji bi vam trebali upaliti alarm. Vidite li jedan od njih, odmah označite kao spam.

Your delivery was unsuccessful (Vaša dostava nije uspjela)

Kućne dostave za online narudžbe danas su češće nego ikad, ali to znači da smo više navikli na obavijesti o propuštenim narudžbama. Prevaranti vole koristiti ovu liniju jer se može činiti osobnom svakome tko redovito kupuje preko interneta.

Gdje je kvaka? Traže novac, a to neće raditi nijedna dostavna služba prije ponovne dostave. Brišite odmah, piše Komando.

Action required: Your Payment Was Declined (Potrebna radnja: Vaša uplata je odbijena)

Prevarantima treba razlog da privuku vašu pozornost i, što je još važnije, da vas navedu da nešto učinite. To bi moglo biti jednostavno poput klika na vezu ili posjeta web stranici. Odbijena plaćanja nisu uobičajena, ali je nešto što trebate poduzeti ako je to istina.

Vjerojatno nije, ali ako ste u nedoumici, posjetite web stranicu ili izravno davatelja usluga plaćanja.

RE: ….

To je staro, ali “zlatna” prijevara. Započinjanje predmeta e-pošte s prefiksom “Re:” sugerira da ste već bili u komunikaciji s tom osobom i da ona samo nastavlja razgovor.

Ali niste. Dobro pazite koja je tema i nemojte nastavljati izmišljen razgovor koliko god vas zanimalo.

Obračun plaća je odgođen

Nitko ne voli da mu kasne plaće, a svako kašnjenje može biti više od gnjavaže za svakoga tko živi od plaće do plaće. Prevaranti se oslanjaju na taj strah s ovom prijevarom.

Osim ako vas vaš šef obično ne kontaktira putem e-pošte kada postoji problem vezan uz plaćanje, klonite se toga.

Dropbox: Document shared with you

Ovaj je posebno podmukao jer je dijeljenje dokumenata putem usluge u oblaku uobičajeno. Ove e-poruke također mogu izgledati legitimne, što ih čini teško uočljivim. Uvijek zadržite pokazivač miša iznad bilo kojeg gumba ili veze prije klika da biste provjerili URL u donjem kutu prozora preglednika.

Još bolje, pitajte osobu koja tvrdi da s vama dijeli vezu je li legitimna prije nego što kliknete.

Obavijest poštom: imate 5 šifriranih poruka

Možete, ali velike su šanse da nećete. Gmail ne strukturira e-poštu na ovaj način. Outlook to ne čini, kao ni Yahoo. Nećete dobiti e-poruku koja vam govori da imate e-poštu osim ako vaša organizacija nema određeni sigurnosni alat za upravljanje njima. Provjerite sa svojim IT upraviteljem ili izbrišite ovaj bez nadzora. To je lažno.

Kako prijevare funkcioniraju: dobivate e-poruku u kojoj se tvrdi da imate pravo na desetke tisuća dolara. Morate kliknuti vezu ili nazvati broj da biste dobili naknadu. Ali oprez! Klikom na vezu možete zaraziti vaš uređaj zlonamjernim softverom, izlažući vas opasnosti od krađe identiteta.

U drugim verzijama prijevare, lopovi tvrde da trebate platiti naknadu unaprijed kako bi mogli pokrenuti vaš slučaj. Ako im platite, nastavit će tražiti više “pristojbi za prijavu” sve dok ne postanete sumnjičavi. Čim shvatite prijevaru, prevarant će nestati s vašim podacima i novcem.

Kako izbjeći prijevare e-poštom

Osim uočavanja sumnjivih naslova, postoje i druge mjere opreza koje možete poduzeti kako biste bili sigurni. Evo nekoliko ideja.

Zaštitite svoje podatke – nikada nemojte davati osobne podatke ako ne znate pošiljatelja SMS-a ili e-pošte ili ne možete potvrditi njegov identitet. Kriminalci trebaju samo vaše ime, adresu e-pošte i broj telefona da bi vas prevarili.

Uvijek koristi 2FA – koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti (2FA) za bolju sigurnost kad god je dostupna.

Izbjegavajte poveznice i privitke – nemojte klikati na poveznice ili privitke koje primite u neželjenoj e-pošti. Mogu biti zlonamjerni, zaraziti vaš uređaj zlonamjernim softverom i/ili ukrasti osjetljive informacije.

Koristite jake, jedinstvene lozinke – imajte jedinstvene lozinke za svaki online račun. Na taj način, ako je jedan račun probijen, to ne dovodi druge u opasnost.

Antivirusni program je vitalan – uvijek imajte pouzdani antivirusni program ažuriran i pokrenut na svim vašim uređajima.

 
Nastavi čitati

Tech

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Objavljeno

-

By

unsplash

Iz trgovine Google Play uklonjeno je pet aplikacija nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogle biti iskorištene za preuzimanje kontrole nad telefonom i napade na bankarske aplikacije. Vlasnici su upozoreni da provjere telefone.

Ako ste neku od ovih aplikacija već instalirali na svoj pametni Android telefon, možda ćete ih morati ručno izbrisati ako ste isključili Google Play Protect.

Ove aplikacije sadrže skriveni bankarski trojanac imena Anatsa koji je ciljao korisnike u nizu zemalja. Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, haker može preuzeti kontrolu nad njim i obavljati zadatke bez vašeg znanja.

Najviše štete mogle bi vam nanijeti ako uspiju pristupiti vašim osobnim podacima i izvršiti plaćanja iz vaših bankovnih aplikacija. Smatra se da su ove aplikacije preuzete gotovo 200.000 puta prije nego što ih je Google izbacio.

The Sun je naveo pet aplikacija na koje treba pripaziti, a to su: plikacije na koje treba obratiti pažnju i koje treba izbrisati su:

Čistač telefona – File Explorer

PDF preglednik – File Explorer

PDF čitač – preglednik i uređivač

Čistač telefona: File Explorer

PDF čitač: Upravitelj datoteka

Iz Googlea za Bleeping Computer kažu da su “sve aplikacije identificirane i uklonjene s Google Playa”.

“Korisnici Androida automatski su zaštićeni od poznatih verzija ovog zlonamjernog softvera putem Google Play Protecta, koji je prema zadanim postavkama uključen na Android uređajima s Google Play uslugama”, rekla je tvrtka.

“Google Play Protect može upozoriti korisnike ili blokirati aplikacije za koje je poznato da pokazuju zlonamjerno ponašanje, čak i kada te aplikacije dolaze iz izvora izvan Playa.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu