Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR: Dukić i Čulina obišli gradilišta Dnevnih bolnica i prostora za linearni akcelerator

Objavljeno

-

Dana 07. veljače 2023. održan je radni sastanak ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željka Čuline, dr.med. i predsjednika Lige protiv raka Zadar, Branka Dukića, dr.med.

Tema sastanka bila je nabavka linearnog akceleratora, pri čemu su predstavnici Opće bolnice Zadar i Lige protiv raka Zadar, obišli gradilište zgrade Dnevnih bolnica.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, istaknuo je kako je među klinikama i kliničkim bolničkim centrima jedina opća bolnica upravo Opća bolnica Zadar obuhvaćena „Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 21-26, u okviru Komponente 5 – Zdravstvo, Reforme 2 i investicije 1 „Nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka“, čiji je nositelj provedbe Ministarstvo zdravstva. Današnjim radnim sastankom još jednom je potvrđeno ostvarenje svih preduvjeta koji se odnose na kadrove i prostor potrebnih za uspostavu djelatnosti radioterapije.

Od strane Povjerenstva za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj (koje je zaduženo za prikupljanje podataka i izradu dokumentacije za nabavu), izrađena je tehnička specifikacija za javni natječaj.

Opća bolnica Zadar dostavila je svoje podatke za linearni akcelerator i pripadajuću opremu koja se temelji na elaboratu za bunker koji je izrađen u projektu Dnevnih bolnica.

Tehnička specifikacija koja je prihvaćena od strane Povjerenstva, odnosi se na linearni akcelerator za primjenu liječenja radioterapijom kroz intenzitetom modulirane radioterapijske tehnike 3D konformalnom radioterapijoml, IMRT (engl. Intensity-Modulated Radiation Therapy), VMAT (engl. Volumetric Modulated Arc Therapy), CT simulator, pribor za fiksaciju i pozicioniranje pacijenata pri provođenju naprednih radioterapijskih tehnika na specificiranom linearnom akceleratoru i CT simulatoru, digitalnu vodena kupelj za oblikovanje termoplastičnih maski, dimenzija dovoljno velikih da se može koristiti za sve nabavljene termoplastične maske, ‘Vac-Lok Cushion’ – Vakumski jastuci različitih veličina s vakumskim kompresorom, set za tetoviranje markera na koži, Bolusi, sustav za relativnu i referentnu dozimetriju linearnog akceleratora, kontrolu kvalitete linearnog akceleratora, verifikaciju plana zračenja pacijenta i kontrolu kvalitete slikovnih tehnika linearnog akceleratora

Obzirom da se radi o velikoj zajedničkoj nabavi koju vodi Ministarstvo zdravstva usuglašena je natječajna dokumentacija  a sve u svrhu efikasne i ekonomične nabave.

U skoro vrijeme očekuje se raspisivanje natječaja od strane Ministarstva zdravstva.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu