Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U CRKVI SV. ŠIME PROSLAVLJENA SVIJEĆNICA Mons. Lenkić: “Kad Isus nestane iz našeg života, tada se gasi njegovo svjetlo u našim srcima i uranjamo u tamu”

Objavljeno

-

Blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica, ujedno i Dan posvećenog života, svečano je proslavljen u crkvi sv. Šime u Zadru u četvrtak, 2. veljače, misnim slavljem koje je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj svetišta sv. Šimuna u Zadru.  

Misa je počela obredom blagoslova svijeća. Blagdan Svijećnica potječe iz davnih vremena. „Slavio se već u 4. stoljeću u Jeruzalemu. Najprije se zvao Blagdan susreta. Taj blagdan slavi se na oko pola puta između Božića i Uskrsa. On stoji poput mosta između njih i obilježava događaj povezan s Gospodinovim rođenjem. Taj događaj najavio je već prorok Malahija u Starom zavjetu: ‘I doći će iznenada u Hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad Vojskama’ (Mal 3,1)“ podsjetio je mons. Lenkić.

Naziv blagdan susreta opravdava činjenica da se dogodio susret između božanskog Djeteta i starca Šimuna, što je opisano u navještenom Lukinom evanđelju.

Taj susret ujedno „simbolizira susret Staroga i Novoga zavjeta, susret proroštva i njegovog ostvarenja, susret Boga i njegovog naroda. Susrećemo ‘svjetlost svijeta’ i ‘svjetlo istinito’. Krist je svjetlo istinito koje dolazi na svijet, koje Bog šalje da nam svijetli u životu, na našem putu prema punini vječnog života.

U spomen na taj događaj vjernici pale svijeću koja je simbol vjere. Čovjek bez vjere ne vidi jasno put prema istinskom životu te luta i upada u zablude. Čovjek vjere traži i nalazi smisao svoga života. Unatoč težini života, patnji i boli koje ga snalaze, nastavlja čeznuti i hoditi putem ljubavi i prema Ljubavi“ rekao je propovjednik.

U kontekstu činjenice da se Prikazanje Gospodinovo dogodilo u jeruzalemskom hramu, don Josip je podsjetio kako se na mjestu u Hramu koje se zvalo Svetište nad svetištima nalazio Kovčeg saveza, odnosno škrinja u kojoj su se čuvale ploče s Deset Božjih zapovijedi.

„To je ukazivalo na Božju nazočnost usred njegovog naroda. No, Isus Krist sve to mijenja. On sâm je istinski Božji Hram. Isus je sa svojim tijelom, svojom dušom i svojim duhom stvarna Božja nazočnost, pravo Svetište nad svetištima“ poručio je mons. Lenkić.

Istaknuvši da i mi stupamo u prisutnost Boga kad se klanjamo pred Presvetim, propovjednik je rekao da smo i mi pozvani postati Božji hram. Sveti Pavao nas upozorava: ‘Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama’ (1 Kor 3,16).

Svijeća blagoslovljena na Svijećnicu neka nam bude podsjetnik da smo potrebni Gospodinovog svjetla. „Po njegovom blagoslovu pozvani smo i mi biti svjetlo u ovom svijetu, pokazujući svima da je Isus istinsko svjetlo našeg života. Samo je u njemu i po njemu spasenje. Samo za njim ima smisla ići. On prosvjetljuje naše staze, on daje duboki smisao cijelom našem životu. Kad Isus nestane iz našeg života, tada se gasi njegovo svjetlo u našim srcima i uranjamo u tamu“ upozorio je mons. Lenkić.

U misi su sudjelovali i redovnici i redovnice djelatni u Zadarskoj nadbiskupiji. Predvoditelj slavlja zahvalio im je za sve što čine u svojim zajednicama, u pastoralu, župama i raznim apostolatima koje obavljaju shodno svojoj karizmi.

Dan posvećenog života ustanovio je sv. Ivan Pavao II. 1997. kao prigodu da dublje promišljamo o daru života posvećenog Bogu.

„Marija je Bogu prikazala najveći dar koji je primila – svoga sina Isusa Krista. Istovremeno, ona je prikazala i samu sebe. To čine posvećene osobe. Predati svoj život Bogu, prikazati svoj život Gospodinu – to je temelj posvećenog života. Crkva zahvaljuje Bogu za dar posvećenog života, promiče ga i nastoji približiti narodu kao nešto što možda i nije svima shvatljivo, ali za Crkvu je važno“ istaknuo je mons. Lenkić.

Redovnički život znači primiti Gospodinov dar raširenih ruku kao što je to učinio Šimun. „To vide oči posvećenih muškaraca i žena: Božju milost izlivenu u njihove ruke.

„Ta vidješe oči moje spasenje tvoje“ – to su riječi sv. Šimuna koje je izrekao u susretu s Djetetom Isusom u jeruzalemskom hramu, a mi ih do naših dana ponavljamo svake večeri dok molimo Povečerje. Njima zaključujemo dan govoreći: Gospodine, moje spasenje dolazi od Tebe, moje ruke nisu prazne, već su pune tvoje milosti“ poručio je vikar Lenkić.

Poželjevši da Krist određuje naš identitet, on je Svjetlo na prosvjetljenje naroda i nas samih, don Josip je potaknuo da molimo i zahvalimo Bogu na daru posvećenog života.

„Molite za osobe posvećenog života. Nije lako biti ‘u svijetu, ali ne od svijeta’. Zato su redovnice, redovnici i sve osobe posvećenog života potrebni vaše molitve, pažnje i potpore. Potrebni su vašeg razumijevanja jer su ljudi koji, poput svih ostalih, imaju također svoje potrebe, rane, nesavršenosti, ali i svoje darove i sposobnosti koje stavljaju u službu svakog čovjeka.

Oni su već sada, u ovom životu, odlučili živjeti životom neba, što na zemlji nije nimalo jednostavno. Zato imaju vas, braću i sestre koji ih razumiju, vole, za njih Bogu zahvaljuju i za njih se Bogu mole“ poručio je mons. Lenkić, potaknuvši: „Molimo za nova duhovna zvanja i za ustrajnost postojećih. Molimo Gospodina, njegovu Majku Mariju, sv. Šimuna i proročicu Anu da i mi prikažemo sebe Bogu, da budemo nositelji prisutnosti Božjeg svijeta u našem svijetu“.

Nakon mise, svećenici i puk počastili su naklonom i dodirom škrinje tijelo sv. Šimuna koje se neraspadnuto nalazi u škrinji sv. Šime iznad glavnog oltara u prezbiteriju crkve sv. Šime već osam stoljeća.

Slaviti Svijećnicu baš u crkvi sv. Šime u Zadru je osobita, nedovoljno shvatljiva milost i izniman dar Providnosti, jer upravo u toj zadarskoj crkvi nalazi se tijelo proroka Šimuna koji je kao osoba dionik i u središtu blagdana Prikazanja Gospodinova, događaj kojeg opisuje evanđelist Luka i naviješta se na Svijećnicu.

Sv. Šimun na svojim rukama držao je dijete Isusa 40. dan po njegovom rođenju te je u njemu prepoznao iščekivanoga Mesiju. Njegovoj Majci Mariji prorokovao je tada da će joj mač boli probosti dušu da se otkriju namisli mnogih srdaca, a za Isusa je rekao da je Svjetlo na prosvjetljenje naroda i slava puka Izraelskoga.

Ines Grbić   

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Još dva sunčana dana, a temperature i do 24°C. Subota donosi promjenu vremena i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar u prvom dijelu dana uglavnom slab, popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni, u gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, ponegdje na kopnu moguće i 25 °C.

U petak barem djelomice sunčano, osobito na jugu i istoku. Na sjeverozapadu popodne promjenljiva naoblaka. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te mjestimice u središnjim predjelima jak, a na Jadranu i jugo. Najniža temperatura od 3 do 8, na moru između 7 i 10 °C. Najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak sunčano i toplo uz umjeren, u gorju jak jugozapadni vjetar, a na moru i jugo. U subotu promjenjivo, mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, na zapadu već od jutra, na istoku tek poslijepodne. U nedjelju prijepodne većinom suho, u Istri lokalno kiša koja će se do kraja dana s naoblačenjem proširiti na ostatak zemlje. U subotu će vjetar prolazno okrenuti s umjerenog juga i jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjeverni, u nedjelju opet južni, a na moru jako jugo. Dani manje topli.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VELIKA FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat: “Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!”

Objavljeno

-

By

foto: UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV / Na nedjeljnoj misi splitski Zbor franjevačkih bogoslova

Objavljeno

-

By

U organizaciji KUD-a Sv. Roko i župe Sv Filip i Jakov u nedjelju 26.03. na župnoj misi u 11 h pjevat će Zbor franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog Otkupitelja sa voditeljem zbora prof. Pero Prosenica.

Ovo je već 5. godina zaredom da splitski franjevački bogoslovi gostuju u korizmenom vremenu u Sv. Filipu i Jakovu.

 
Nastavi čitati

U trendu