Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Sveučilište u Klaipedi pobjednik Hackathona „Smart4Coast“

Objavljeno

-

Proglašenjem pobjednika završen je Hackathon „Smart4Coast“ na kojemu su multidisciplinarni timovi sa šest sveučilišta okupljenih u alijansi EU-CONEXUS osmislili i prezentirali svoja rješenja na teme vezane za održivost i održivo upravljanje obalnim područjima.

Timovi su na Hackathonu dobiti zadatak osmisliti i prezentirati svoja rješenja na teme vezane za održivost i održivo upravljanje obalnim područjima u podtemama Mobilnost, Pametni gradovi, Zaštita mora, Izazovi u području klime i voda te Turizam. Cilj Hackathona bio je ponuditi pametna rješenja koja podižu kvalitetu života i zadovoljstvo svih građana u obalnim gradovima.

Stručni žiri kojega su činili Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar, Ive Surić iz ZADRA NOVE, studentica Ivona Aščić i prorektori prof. dr. sc. Slaven Zjalić i prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, za pobjednika je odabrao tim Sveučilišta u Klaipedi iz Litve, koji je spajanjem industrija za proizvodnju školjki i proizvodnju algi ponudio rješenje koje bi dugoročno trebalo pomoći okolišu, povećati proizvodnju ovih dviju kultura i donijeti profit investitoru.

U njihovom radu navodi se kako je proizvodnja školjki brzorastuća djelatnost koja će opteretiti okoliš, dok se zbog sve više vegetarijanaca isto događa s proizvodnjom algi, odnosno morske salate.

Zajedničkim nasađivanjem otpadna voda iz farme školjki koristila bi se za kultivaciju morske salate, što bi smanjilo zagađivanje okoliša, smanjilo korištenje pitke vode, emisiju CO2 u okoliš i potrošnju toplinske energije. Rješenje Sveučilišta Klaipeda najboljim su jednoglasno ocijenili i žiri i preostali sudionici.

Drugo mjesto osvojio je projekt Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni „BioSEAsoristas” o senzoru za mikroplastiku u moru, kojim bi se na jednostavan način, koristeći četiri vrste pretraga, detektirala njezina prisutnost, a koristile bi ga industrija ribarstva, obrazovne ustanove, inspekcije, agencije za zaštitu okoliša itd. Katoličko sveučilište u Valenciji dobilo je treću nagradu za aplikaciju TourisTIC, koja bi rješavala pretjerane gužve u turističkim središtima, dajući turistima informaciju o znamenitostima koje su u tom trenutku prenapučene posjetiteljima.

Pohvaljeni su i projekti preostalih sudionika. Zadarski tim ponudio je gradsku mrežu za bežično punjenje električnih prometala, Sveučilište La Rochelle novi način komunikacije brodova na moru, a Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu aplikaciju koja bi pojačala suradnju korisnika i lokalnih vlasti u zaštiti okoliša.

– Stručni žiri bio je zadovoljan projektnim idejama koje su mu prezentirane, novim načinom razmišljanja, potencijalom za razvoj predloženih rješenja. Neke ideje možda su futurističke za ovaj trenutak, ali svi su pobjednici. Nadam se da će nam ovaj susret potaknuti nova prijateljstva, zajedničke aktivnosti i projekte, rekao je u zaključnoj riječi prorektor Penezić.

Hackathon „Smart4Coast“ održao se u sklopu projekta EU-CONEXUS Research for Society financiranog iz Horizon 2020 programa.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA: Održana promocija prvostupnika sestrinstva 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MINISTAR ERLIĆ DONIO LIJEPE VIJESTI U OB ZADAR: Interna, Ginekologija i Pedijatrija zasjat će u novom ruhu!

Objavljeno

-

By

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, donio je lijepe vijesti u Opću bolnicu Zadar – zahvaljujući europskom novcu u novom ruhu zasjat će zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije.

Projekt koji se odnosi na energetsku obnovu ove tri zgrade prijavljen je u svibnju 2023.godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a zeleno je svjetlo stiglo danas. Projekt je težak 7.444.653,94 €. Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €,  dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €. Na prigodnoj je svečanosti ovu izrazito vrijednu Odluku o financiranju za projekt energetske obnove ravnatelju OB Zadar, dr.Željku Čulini uručio Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zgrade Interne medicine, Ginekologije i Pedijatrije doživjet će tako u naredne dvije godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, pravu renesansu. Višemilijunska financijska injekcija osigurat će:

– povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova,

– zamjenu vanjske stolarije,

– postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade,

– ugradnju visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja,

– uvođenje sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav,

– zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.

Ovaj projekt uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2. Ciljne skupine su zdravstveni djelatnici i pacijenti.

Važno je naglasiti i kako je izrada projektno-tehničke dokumentacije, potrebne za prijavu projekta, financirana putem ELENA Grand programa koji je provodio HBOR u suradnji sa EIBOM te je financirana u 100% iznosu.

Svjedoci smo kako EU fondovi posljednjih godina mijenjaju vizuru cijele Hrvatske, pa su tako oblikovali i razvoj zadarskog kraja. Dominantnu ulogu tu ima i OB Zadar koja se prometnula u predvodnicu u korištenju europskih sredstava, kada je riječ o bolnicama. Podsjetimo samo kako je koncem 2023.godine priveden kraju projekt “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju“. Za njegovu je uspješnu realizaciju iz fondova EU povučeno 6.635.956,60 €.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Objavljen red plovidbe na dan izbora

Objavljeno

-

By

Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet obavještavaju putnike da će se na dan održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, dana 17. travnja 2024. godine, putovanja održati sukladno objavljenim redovima plovidbe, odnosno da neće biti izmjena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu