Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska županija izabrana za pilot projekt e-upisa djece u prve razrede. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Novost je u tome da roditelji neće trebati sami prijavljivati dijete za upis u prvi razred, već će njihovo dijete biti raspoređeno u školu prema upisnom području, odnosno u najbližu školu djetetovu prebivalištu odnosno boravištu. No to ne znači nužno da će dijete trebati pohađati školu koju je odredio sustav ukoliko to roditeljima ne odgovara.

„Podsjetimo, dosadašnji proces upisa učenika u prve razrede osnovnih škola imao je tri glavna koraka. Prvi korak je bio tzv. predupis kada su roditelji sami prijavljivali dijete u školu koja odgovara upisnom području škole ili u neku drugu školu koju su sami htjeli odabrati.  Fizički su morali  dolazili u školu ili na druge načine, ovisno o tome je li škola omogućila prijavu djeteta elektronskim putem. Drugi korak bio je testiranje učenika, a treći korak bio je sam upis. Drugi i treći korak ostaju isti kao i do sada, što znači da će roditelji i dalje sami odlučivati o tome u koju će školu dijete upisati, ukoliko se ne narušava optimalan ustroj rada škole i ne onemogućuje upis školskim obveznicima upis u školu kojoj pripadaju prema upisnom području “, istaknuo je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić.

„Optimalni broj učenika u razrednom odjelu je 24, minimalni 20, a maksimalni 28. Ovisno o broju učenika u razrednim odjelima i ovisno o prostornim kapacitetima školskih objekata, nastojat će se rastereti pojedine škole koje su sad opterećene. Radi se o procesu i bit će nam potrebno strpljenja i suradnje s ravnateljima škola i stručnim službama. Ovaj model upisa pomoći će bržem prelasku na jednosmjenski rad škola, što će pozitivno utjecati na sve aspekte rada škola“, dodao je Šimunić.

Na području Zadarske županije ukupno je u evidenciji 1768 djece dorasle za upis u 1. razred, od toga broja 795 djece je  na području Grada Zadra.  Od prethodne godine ima 97 djece ukupno s odgodom upisa i 6 djece s privremenim oslobađanjem od upisa koji će se pribrojiti ukupnom broju učenika u evidenciji.

Nakon što resorni Upravni odjel rasporedi/administrira sve učenike po školama, škole će nakon dobivanja pristupa aplikaciji od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja izvršiti uvid u dostavljene podatke o djeci, pregled i korekciju, ukoliko je potrebno, te unijeti podatke o terminima psihofizičkog testiranja u školama za svako dijete pojedinačno.

Do 31. ožujka roditelji će dobiti pristup samom Modulu e-upisi u portalu e-usluga E-građani te će im svi podaci za njihovo dijete biti vidljivi, pa tako i raspored testiranja.

„Ukoliko roditelji budu imali primjedbi ili želja za upis u školu s drugog upisnog područja, moći će unijeti u sustav zahtjev za promjenu . Ti zahtjevi bit će vidljivi nama kao administratoru te biti uvaženi ukoliko bude moguće. Roditelji koji nemaju pristup sustavu e-građani moraju otići u školu najbližu prebivalištu i provjeriti je li njihovo dijete raspoređeno u tu školu te na istom mjestu mogu predati i zahtjev za promjenu škole ukoliko to žele. Također, ako ustanove da dijete nije raspoređeno u najbližu školu, moći će se obratiti našem Upravnom odjelu obrazovanje, kulturu i sport na adresu e-pošte koja će biti objavljena na mrežnim stranicama škole. Na školskim mrežnim stranicama bit će objavljeni i termini testiranja djece upravo za one roditelje koji nemaju pristup sustavu e-građani“, pojasnio je pročelnik Šimunić.

 Sam upis nema raspored, već će biti omogućen nakon zatvaranja konačnih lista 17. lipnja 2023., gdje će roditelji u sustavu potvrditi upis, odnosno potpisati i priložiti upisnicu u sustav. Roditelji će to moći  učiniti i dolaskom u školu ukoliko nemaju pristup e-građani.

„Sam postupak se u biti ne mijenja,  nego se samo olakšavaju koraci u postupku, i sve može obaviti u udobnosti svog doma jednim klikom. Roditelji s djetetom moraju doći u školu samo na testiranje i pregled“, zaključio je pročelnik Ivan Šimunić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / HSP AS: “Neizglasavanje proračuna stvara atmosferu nestabilnosti i stagnaciju u svim sferama društva”

Objavljeno

-

By

Iz zadarskog ogranka HSP AS novo priopćenje, na temu proračunske blokade Zadra. Prenosimo ga u cijelosti:

“Stranka HSP AS upozorava kao i više puta do sada na veliku štetu koja se nanosi građanima grada Zadra zbog neizglasavanja proračuna, stvarajući atmosferu nestabilnosti i stagnacije u svim sferama društva.

Sve što je u interesu općeg boljitka građana podržavamo i protiv smo promoviranja raznih predizbornih aktivnosti preko Gradske vijećnice.

Vrlo je zabrinjavajući način komunikacije gradskih vijećnika, koje građani financiraju. Iskreno se pitamo je li imaju barem malo dostojanstva, morala i srama ispred istih?

Komunikacija je stup društva, te nam na ovaj način pokazuju koliko cijene građane i koliko su pojedinci nezreli za funkcije koje vrše, a da ne govorimo o bontonu.

Građani žele živjeti prosperitetno, žele stabilnost vlasti, a ne manipulativne i zakulisne igre” – rekla je Miranda Jamnicki, predsjednica GO HSP AS.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA: Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu

Objavljeno

-

By

Šesnaest vrhunskih jazz glazbenika okupljenih u JazzIstra Orchestra i pjevač Ervin Baučić u okviru sezone Koncertnog ureda Zadar održat će koncert s obradama pjesama Atomskog skloništa, u četvrtak, 4. travnja u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.
Program pod nazivom “Atomic“, koji je predstavljen prvi put 2016. godine u Puli, sačinjen je od pjesama legendarnog pulskog rock sastava koje su članovi orkestra aranžirali za veliki jazz ansambl. JazzIstra Orchestra osnovan je 2014. godine okupivši mlade i školovane istarske glazbenike s krajnjim ciljem razvoja profesionalnog orkestra na regionalnoj razini, kroz suradnju glazbenika iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre. Tematski, JazzIstra Orchestra kroz svoje je programe uvijek nastojala glazbeno obrađivati istarske „glazbene fenomene“ odnosno glazbenu ostavštinu istarskog podneblja, kao što su Tamara Obrovac, Franci Blašković, KUD Idijoti i drugi. Specifičnosti Istre, tolerancija, multikulturalnost i kreativnost vodilje su koje pokreću ovaj glazbeni projekt. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom glazbenih organizatora (HUGO), kao dio novopokrenutog Koncertnog ciklusa Hrvatske – KONCI.HR.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji od 2. do 4. travnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info pultu Providurove palače.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu